Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Διοίκηση υπό προθεσμία μέχρι νεωτέρας

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η προεργασία. Συνεδριάζει εκ νέου σε λίγες ημέρες το Γενικό Συμβούλιο. Παραμένει στο τραπέζι η απειλή της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Γιατί δεν αποτελεί ικανοποιητική κίνηση εκτόνωσης ενδεχόμενη παραίτηση Π. Θωμόπουλου.

ETE: Διοίκηση υπό προθεσμία μέχρι νεωτέρας

Με ανοικτή την εκκρεμότητα στα διοικητικά της θα πορευτεί, για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες, η Εθνική Τράπεζα, καθώς το ΤΧΣ χρειάζεται πρόσθετο χρόνο, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του για την «απείθεια» που, σύμφωνα με το ίδιο, επέδειξε η διοίκηση της τράπεζας, κατά την ψηφοφορία ανάδειξης νέου προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα -ξένα- μέλη του διαπίστωσαν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία στοιχείων και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να ληφθούν αποφάσεις.

Το Ταμείο έχει αναθέσει, εδώ και μερικές ημέρες, σε στελέχη του να τρέξουν όλα τα σενάρια των δυνητικών του επιλογών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου ή και άλλων – εκτελεστικών –μελών του Δ.Σ. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr σε αυτή την περίπτωση θα επιλεγούν πρόσωπο ή πρόσωπα που είναι ήδη γνωστό ότι πληρούν τα κριτήρια της εποπτικής αρχής.  

Στόχος είναι το Γενικό Συμβούλιο, σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του, να διαθέτει όλες τις λεπτομέρειες, πριν καταλήξει σε απόφαση για το μέλλον της σχέσης του Ταμείου με το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ θα διενεργηθεί εντός των προσεχών ημερών. Δεν είναι, όμως, σίγουρο ότι θα είναι και η τελευταία για το θέμα. Όλα εξαρτώνται από την ετοιμότητα των στοιχείων που έχουν ζητηθεί, για τα οποία, αν χρειασθεί, θα υπάρξει συνδρομή και από εξωτερικούς συμβούλους.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, γίνεται αντιληπτό ότι η εκκρεμότητα όσον αφορά το Δ.Σ. της Εθνικής θα συνεχισθεί για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες, με την απειλή της κατάθεσης αιτήματος σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης να παραμένει στο τραπέζι από πλευράς Ταμείου.

«Όταν πάρουμε τις αποφάσεις, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε», είναι το στίγμα που δίνουν στελέχη του ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα αποτελεί εισηγμένη εταιρεία και επομένως πρέπει να υπάρξουν προσεκτικά και μελετημένα βήματα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με τη διοίκηση της Εθνικής, από την οποία το Ταμείο περιμένει κινήσεις ουσιαστικής γεφύρωσης του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί με δική της υπαιτιότητα.

Η παραίτηση του άρτι εκλεγέντος προέδρου της τράπεζας δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως λένε εκπρόσωποι του ΤΧΣ, οι οποίοι επιμένουν στη θέση τους ότι η διοίκηση της Εθνικής γνώριζε με σαφήνεια τη βούληση του Ταμείου να στηριχθεί η υποψηφιότητα Τσιτσιράγκου.

Όσο για την επιστολή του SSM, το Ταμείο υπενθυμίζει ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός εποπτεύει τις τράπεζες και όχι το ίδιο. Ως εκ τούτου οι συστάσεις αποφυγής έκτακτης γενικής συνέλευσης θα συνεκτιμηθούν μαζί με όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ενδελεχή ανάλυση των επιλογών που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v