Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To high street ποτέ δεν πεθαίνει

Μεγάλα openings καταστημάτων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους επιλέγουν οι λιανικές αλυσίδες. Η διόρθωση των τιμών των ακινήτων επαναφέρει το ενδιαφέρον για τις πρωτογενείς αγορές.

To high street ποτέ δεν πεθαίνει

Εγκαίνια νέων μεγάλων και εμβληματικών καταστημάτων αλυσίδων εμφανίζονται στην πρωτεύουσα, καταδεικνύοντας τη διαρκή γοητεία των μεγάλων ανοιχτών εμπορικών αγορών. Παρά τη μεγάλη διείσδυση των εμπορικών κέντρων, την καταφυγή σε σημεία «εκτός πιάτσας» και την κρίση, η εγχώρια λιανική ανακαλύπτει εκ νέου τη δυναμική των κεντρικών εμπορικών ακινήτων και σπεύδει να τοποθετηθεί.

Έτσι κάπως επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μεσιτών που έκαναν λόγο για την ύπαρξη ευκαιριών από τη διαμόρφωση των ενοικίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για σειρά ακινήτων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ζήτηση έδινε έμφαση στις τοπικές και στις δευτερογενείς αγορές λιανικής, τα τελευταία χρόνια, αυτό αρχίζει να εξαφανίζεται, καθώς το 2015 και το 2016 παρατηρήθηκε στροφή στις πρωτογενείς αγορές, δηλαδή τις παραδοσιακά μεγάλες εμπορικές πιάτσες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η αλυσίδα Leroy Merlin αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο της κατάστημα μετά από τέσσερα χρόνια στην ελληνική αγορά επί της Λεωφ. Κηφισίας 73 (εμβαδού 9.000 τ.μ.) στο Μαρούσι, «πιάνοντας» θέση μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, μια πρακτική ασυνήθιστη για το είδος της αλυσίδας και το μέγεθος των καταστημάτων που την απαρτίζουν.

Η εταιρία ωστόσο αποφάσισε να επενδύσει ανακατασκευάζοντας το παλιό συγκρότημα πολυκινηματογράφων Cosmopolis και να βρεθεί στην «καρδιά» των Β. Προαστίων, κοντά σε έντονα κατοικημένες περιοχές και μεγάλα εμπορικά κέντρα της περιοχής, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα καταστήματα της αλυσίδας στο Αεροδρόμιο και την οδό Πειραιώς. Στον σχεδιασμό δε της αλυσίδας περιλαμβάνεται η δημιουργία καταστημάτων μικρότερου εμβαδού, τα οποία θα μπορέσουν να «διεισδύσουν» στο κέντρο της πόλης και των αγορών.

Μια αντίστοιχη κίνηση, εγκατάστασης σε προβεβλημένο σημείο, αποφάσισε το φθινόπωρο και η αλυσίδα Κωτσόβολος, καταργώντας το κατάστημά της στην οδό Δραγατσανίου και μετακομίζοντας σε μεγαλύτερο και κεντρικότερο κατάστημα στην συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή (στο παλιό κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας). Με προϊοντικό μίγμα που γέρνει προς την τεχνολογία, η Κωτσόβολος ενίσχυσε την παρουσία της σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία του αθηναϊκού κέντρου.

Η τάση υπέρ των ακινήτων σε κεντρικά σημεία επιβεβαιώνεται και από την ταχύτητα με την οποία αυτά καταλαμβάνονται, εάν και εφόσον βεβαίως πληρούν τις προδιαγραφές για τη στέγαση συγκεκριμένων λιανικών concepts.

Ετσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα το κατάστημα όπου στεγαζόταν σημείο της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου στην οδό Πανεπιστημίου αναπληρώθηκε από ένα νέο βιβλιοπωλείο. Πρόκειται για το Book Plus, οι ιδιοκτήτες του οποίου μειοδότησαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Για το συγκεκριμένο σημείο το ενδιαφέρον τους μάλιστα είχαν εκδηλώσει τόσο μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι όσο και γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων.

Έως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει επίσης ένα νέο κατάστημα της γνωστής εταιρίας επίπλων και ειδών διακόσμησης Habitat επί της Λεωφ. Κηφισίας, στο ύψος του Χαλανδρίου. Η αλυσίδα, αν και διατηρεί κατάστημα εντός του Golden Hall και του πολυκαταστήματος Notos Home στο Μαρούσι, εκμεταλλεύτηκε το κενό σημείο στην Κηφισίας προκειμένου να δημιουργήσει ένα κατάστημα «δρόμου», το οποίο θα διαθέτει και χώρο καφέ.

Τέλος, στον αδιαφιλονίκητα εμπορικότερο δρόμο της χώρας, την οδό Ερμού, αναμένεται στο α' εξάμηνο του 2017 να δημιουργηθεί το πρώτο κατάστημα της Forever 21, της πολυεθνικής αλυσίδας ένδυσης που θα κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο σημείο, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και μέσα στη βαθιά κρίση για το ελληνικό λιανεμπόριο, συγκεκριμένα ακίνητα σε αγορές υψηλής προβολής διατηρούν την εμπορικότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v