Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Τρίμηνο με ρεκόρ για τον ΟΤΕ

Στο νέο κανονισμό για το vectoring, που επιτρέπει ταχύτητες μέχρι 100 Mbps, με βάση το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού επικεντρώθηκαν οι αναλυτές στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Τι είπε ο επικεφαλής του οργανισμού για αποτελέσματα και ανταγωνισμό.

Τσαμάζ: Τρίμηνο με ρεκόρ για τον ΟΤΕ

«Ένα από τα ισχυρότερα τρίμηνα των τελευταίων ετών, με σημαντική άνοδο εσόδων στην Ελλάδα και σταθεροποίηση στη Ρουμανία» είχε ο όμιλος του ΟΤΕ όπως υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Όπως είπε με την εξαίρεση του τομέα κινητής τηλεφωνίας Αλβανίας, όλοι οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου ΟΤE παρουσίασαν αύξηση εσόδων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το ότι προχωράει ο κανονισμός για το vectoring. «Παρά τις όποιες αντιρρήσεις μας θεωρούμε σημαντικό το γεγονός πως δημιουργείται ρυθμιστικό πλαίσιο για να προχωρήσει το vectoring» τόνισε. Όπως είπε, «το vectoring σημαίνει πως η οπτική ίνα πάει μέχρι την καμπίνα. Επιτρέπει να πάει η οπτική ίνα σε κάθε γειτονιά οπότε μπορούμε να πάμε στο τελικό στάδιο, δηλαδή στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, όταν είναι απαραίτητο και όταν ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει γι’ αυτό».  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού επέμεινε πως "υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να επενδύσουν". 

Για τη συνδρομητική τηλεόραση ο επικεφαλής του ΟΤE τόνισε πως «δεν πιστεύουμε πως στο τελευταίο τρίμηνο θα έχουμε τους ίδιους ρυθμούς. Η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης δείχνει, κατά τον κ. Τσαμάζ, πως πάμε και σε στάδιο ωρίμανσης της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης. Πάντως τα έσοδα του ομίλου από τη συνδρομητική τηλεόραση ήταν σχεδόν 30% υψηλότερα έναντι του περυσινού τριμήνου με 60% μερίδιο στις νέες συνδέσεις.

Σε σχέση με τις τιμές ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία υπήρξε την περίοδο της κρίσης πολύ σημαντική μείωση των τιμολογίων.

Από την παρουσίαση του ΟΤE προκύπτει πως η ελληνική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασε τους 3.581.000 συνδρομητές με τη διείσδυση στο 76% των συνολικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο, έναντι 71% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Το μερίδιο του ΟΤE στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων φτάνει πλέον το 60% από 52% στις αρχές του 2015. Στο τρίτο τρίμηνο του 2016 προστέθηκαν 48.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις με τον ΟΤΕνα κερδίζει τις 30.000, δηλαδή με μερίδιο που φτάνει το 62%. Οι συνδρομητές VDSL του ΟΤE έφτασαν τους 201.000 στο τέλος Σεπτεμβρίου (αν και προστέθηκαν λιγότεροι σε σύγκριση με το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους).

Η συνδρομητική πλατφόρμα ΟΤE TV είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου 478.000 συνδρομητές έναντι 459.000 στο τέλος Ιουνίου με τη διοίκηση του ΟΤE να επαναλαμβάνει πως η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης (κάτω του 25% των νοικοκυριών στην Ελλάδα) έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης προκειμένου να φτάσει το μέσο όρο της Ευρώπης που φτάνει το 40%.

Αρνητικά συνεχίζει να κινείται η αγορά σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων. Στα δύο τελευταία τρίμηνα οι σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις στην ελληνική αγορά έχουν μειωθεί κατά 18.000. Αντίθετα στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πολλά τρίμηνα, το τρίτο τρίμηνο του 2016 είχε θετικό (έστω 0,1%) πρόσημο στην αύξηση εσόδων που έφτασαν τα 319 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του τομέα στα 114 εκατ. ευρώ.

Αυξημένο, στα 12 ευρώ από 11,1 ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν και το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία.

Τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων αυξήθηκαν περαιτέρω και έφτασαν το 21,4% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο τρίτο τρίμηνο του 2016 από 20,2% στο προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v