Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» στο ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Κρίσιμη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ το μεσημέρι. Ο βασικός μέτοχος της ΕΤΕ επιμένει στην παραίτηση του CEO Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και απειλεί με σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Επίδειξη ωριμότητας συστήνει η ΤτΕ.

«Μάχη» στο ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Εντείνονται οι πιέσεις στο παρασκήνιο, τόσο στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όσο και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με απώτερο στόχο, ανεξάρτητα από τις ενδιάμεσες εξελίξεις, την αποκλιμάκωση της κρίσης και την επαναφορά της τράπεζας στην ομαλότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου τα μέλη του να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, καθώς το μπλόκο στη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Εθνική Τράπεζα ισχύει μέχρι την Τετάρτη.

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αποτελείται από 9 μέλη, 4 Έλληνες και 5 ξένους. Στους Έλληνες περιλαμβάνονται ο πρόεδρος Γ. Μιχελής, ο απερχόμενος Διευθύνων Συμβουλος Χριστόφορος Στράτος, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Κερασίνα Ραυτοπούλου.

Ζητούν παραίτηση

Οι πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η πρόταση για τη σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής δεν έχει φύγει από το τραπέζι, τουναντίον αναμένεται να τεθεί σήμερα εκ νέου στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Πηγές με γνώση του παρασκηνίου τονίζουν ότι η διοίκηση του Ταμείου δεν επιθυμεί να φθάσει η κατάσταση στα άκρα, ωστόσο για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός, επιμένει να ζητά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Κι αυτό διότι θεωρούν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής και εν γένει η διοίκηση της τράπεζας δεν σεβάστηκαν τα δικαιώματα του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΧΣ, που κατέχει το 40,4% των μετοχών της ΕΤΕ.

Για τη στάση του Ταμείου είναι ενήμερη η Τράπεζα της Ελλάδος από τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή, ο οποίος συναντήθηκε με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής. Η διοίκηση της ΤτE συνιστά ψυχραιμία και επίδειξη ωριμότητας προς τις εμπλεκόμενες πλευρές και επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν πρέπει να φθάσει στα άκρα, για λόγους συστημικής τραπεζικής ευστάθειας.

Στην περίπτωση, όμως, που τις επόμενες ώρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του Ταμείου, δεν αποκλείεται -εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας- η κατάσταση να οδηγηθεί στα άκρα, να αποφασιστεί Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ και εκεί, εφόσον δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης, το ΤΧΣ να αμφισβητήσει τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.

Το Δ.Σ. αποφασίζει

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της Εθνικής υποστηρίζουν ότι ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την επιλογή του Παναγιώτη Θωμοπούλου (αντί για τον Δ. Τσιτσιράγκο που στήριξε το ΤΧΣ) για τη θέση του προέδρου καθώς, όπως προβλέπει ο κανονισμός, διεξήχθη ψηφοφορία και ο κ. Θωμόπουλος εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία. Προσθέτουν μάλιστα ότι το διοικητικό συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο όργανο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v