Εισηγμένες: Ποιες «μοιράζουν» μετρητά στους μετόχους

Κόντρα στην καχεξία του Γενικού Δείκτη, ευρεία σειρά εισηγμένων εταιρειών ανοίγει την κάνουλα των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου. Οι πρόσφατες ευχάριστες εκπλήξεις και η ανοδική τάση της τελευταίας τριετίας.

Εισηγμένες: Ποιες «μοιράζουν» μετρητά στους μετόχους

Μπορεί τα πράγματα για τον Γενικό Δείκτη να μην πηγαίνουν καλά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες που φροντίζουν έτσι ώστε να μοιράζουν ρευστότητα στους μετόχους τους, άλλοτε μέσα από διανομές μερισμάτων και άλλοτε μέσω επιστροφών κεφαλαίου.

Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι να προκύπτουν μερισματικές αποδόσεις που είναι συχνά πολλαπλάσιες από τα -ιδιαίτερα χαμηλά κατά την τρέχουσα περίοδο- επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, το χαμηλότερο ποσό χρηματικών διανομών προς τους μετόχους σημειώθηκε το 2013, καθώς κατά την περίοδο 2014-2015 είχαμε άνοδο τόσο των ποσών, όσο και του αριθμού των εταιρειών που «μοίρασε» χρήμα.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των εταιρειών που διένειμαν ή θα διανείμουν μετρητά μέσα στο 2016 αναμένεται να ξεπεράσει τις σαράντα.

Ορισμένοι βέβαια, αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η τόσο «απλόχερη» πολιτική των εταιρειών από το 2017 και μετά, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους ο φόρος επί των μερισμάτων θα αυξηθεί από το 10% στο 15%.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες με πολύ ισχυρή ρευστότητα και πολλές εξ αυτών πιθανολογείται πως θα συνεχίσουν την παροχή ρευστότητας προς τους μετόχους τους, καθώς είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις τους μέσα από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που παράγουν.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις

Την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ (περίπου 0,38 ευρώ ανά μετοχή). Να σημειωθεί πως φέτος, η εισηγμένη διένειμε επίσης μέρισμα ύψους 0,21 ευρώ ανά τίτλο. Το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίου ήταν αντικείμενο συζητήσεων της χρηματιστηριακής αγοράς εδώ και περίπου τρία χρόνια, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ατονήσει μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα κατά τη διετία 2017-2018.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η αντίστοιχη κίνηση της Quest Holdings για επιστροφή κεφαλαίου 0,34 ευρώ ανά μετοχή, ποσού που είναι σαφώς αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό (0,20 ευρώ). Να σημειωθεί πως οι κάτοχοι ΚΟΥΕΣ θα λάβουν δωρεάν και μετοχές της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, που δημιουργήθηκε φέτος από την απόσχιση τμήματος των ακινήτων της εισηγμένης.

Κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της JUMBO, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε τελικά τη διανομή μεγαλύτερου μερίσματος από αυτό που είχε προαναγγείλει (0,36 έναντι 0,27 ευρώ ανά τεμάχιο) ενώ οι μέτοχοι της JUMBO έχουν ήδη εισπράξει φέτος (4 Αυγούστου) άλλα 0,27 ευρώ ανά τίτλο, με τη μορφή έκτακτου μερίσματος.

Την Παρασκευή 4/11/2016 το ΔΣ της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου 0,16 ευρώ ανά σημερινή μετοχή (0,64 ευρώ, αλλά θα έχει προηγηθεί reverse split 4/1), ενώ η εισηγμένη έχει ήδη διανείμει φέτος μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, στην πρόσφατη τακτική του γενική συνέλευση, ο Μουσικός Οίκος Νάκα προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που θεωρείται υψηλό με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου.

Γενικότερα, πολλές ήταν φέτος οι εισηγμένες που ικανοποίησαν τους μετόχους τους με «κεφαλαιακές ενέσεις», μεταξύ των οποίων ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ, η ΕΧΑΕ, η Motor Oil, η ΤΙΤΑΝ, η Αεροπορία Αιγαίου, η Sarantis και η Autohellas, αλλά και εταιρείες χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπως π.χ. η ΕΛΙΝΟΙΛ, η AS Company, η Inform Λύκος, η Entersoft και η Epsilon Net.

Επίσης, η πολύ ισχυρή ρευστότητα του ΟΤΕ (θα κλείσει το 2016 με ένα δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» μόλις γύρω στο 0,4-0,5) έχει προκαλέσει διάφορα σενάρια σχετικά με μια μελλοντική, πολύ πιο «γενναιόδωρη» πολιτική του Οργανισμού προς τους μετόχους του.

Ωστόσο, πέραν της φημολογίας, τίποτε παραπάνω δεν υπάρχει επί του παρόντος, με τη Morgan Stanley να αναμένει πως το μέρισμα που θα δοθεί το 2017 θα κυμανθεί στο 0,12 ευρώ ανά μετοχή (0,10 ευρώ δόθηκαν φέτος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v