Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Η κλιμάκωση της κόντρας και ο κίνδυνος να περιπέσει σε διοικητική κρίση η τράπεζα. Η εσωτερική απόδοση ευθυνών αν το Ταμείο αποδεχθεί τον Π. Θωμόπουλο και οι κίνδυνοι της ολιγόμηνης μετάθεσης των αποφάσεων. Το παρασκήνιο για τη στάση Φραγκιαδάκη.

ΕΤΕ: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Τρεις επιλογές, που όλες είναι δύσκολες τόσο για το ίδιο, όσο και για την Εθνική Τράπεζα, έχει μπροστά του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την αναβολή τριών εργάσιμων ημερών που ζήτησε και πήρε, παγώνοντας προς το παρόν τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ. Σ της τράπεζας.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr το Ταμείο ζήτησε την αναβολή, προκειμένου τα όργανά του να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση του, έναντι της απόφασης του Δ. Σ της Εθνικής να εκλέξει, με ψήφους 8-2, ως νέο μέλος του Δ.Σ, προοριζόμενο να αναλάβει καθήκοντα προέδρου, τον κ. Π. Θωμόπουλο.

Η πρώτη επιλογή είναι το Ταμείο να αποδεχθεί την εκλογή του κ. Π. Θωμόπουλου ως νέου προέδρου της Εθνικής. Αν το πράξει θα αποσοβήσει πιθανή κλιμάκωση της διοικητικής κρίσης, προτάσσοντας τη συστημική σταθερότητα, όπως ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στο εσωτερικό του Ταμείου για την αποτυχία του να επιβάλει, τουλάχιστον στα τρία εκτελεστικά μέλη του Δ. Σ της Εθνικής, την πρότασή του για νέο πρόεδρο ή να υποβληθεί παραίτηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκη που αποτελεί το κόκκινο πανί για το ΤΧΣ.

Το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ (40,4%) του δίνει το δικαίωμα να επιβάλει πρόεδρο της δικής του επιλογής, εφόσον βέβαια πληροί τα κριτήρια του νόμου και κριθεί κατάλληλος από τον SSM.

Η δεύτερη επιλογή του είναι να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την έγκριση των νέων μελών από τους μετόχους. Πρόκειται για εξέλιξη που οδηγεί πιθανώς σε κλιμάκωση της διοικητικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ προσανατολίζεται στην κατάθεση αιτήματος σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, εκτός και αν υπάρξουν παραιτήσεις από πλευράς διοίκησης της Εθνικής ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Μένει να φανεί αν η συνάντηση που είχαν αργά χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γ. Μιχελής με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα έχει αποδώσει καρπούς στο μέτωπο του κατευνασμού.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στην περίπτωση που το ΤΧΣ ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση ο Π. Θωμόπουλος θα υποβάλει την παραίτησή του από μέλος του Δ.Σ και το ίδιο πιθανώς να πράξουν και τα εκτελεστικά μέλη που τον ψήφισαν.

Έτσι, όμως, η Εθνική θα κληθεί να αναζητήσει εκ νέου πρόεδρο και πιθανώς συνολικά διοίκηση, την ώρα που έχει ήδη υπερβεί τις προθεσμίες για ανασύνθεση του Δ.Σ με βάση το νέο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης και επείγει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της τράπεζας, ακόμη και η επανάληψη της διαδικασίας ανάδειξης νέου προέδρου θα είναι δύσκολη καθώς από τον πρόσφατο γύρο πολλά ονόματα κάηκαν. Ακόμη και ο ίδιος ο Δ. Τσιτσιράγκος που πρότεινε το ΤΧΣ είναι αμφίβολο αν θα εκδηλώσει εκ νέου ενδιαφέρον μετά την ηχηρή καταψήφισή του από τα μέλη του Δ. Σ της τράπεζας.

Ο μεγάλος κίνδυνος, σε αυτό το σενάριο, είναι η διοικητική κρίση να βαθύνει και να υπάρξει παρέμβαση του SSM, εξέλιξη που δεν είναι έτοιμο να αντέξει ούτε το τραπεζικό σύστημα, ούτε μέρος της κυβέρνησης.

Η τρίτη επιλογή, που μοιάζει και η πλέον πιθανή, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι να υπάρξει ένας ολιγόμηνος κατευνασμός, η Εθνική να πορευτεί με το νέο Δ. Σ και εν συνεχεία το ΤΧΣ να ζητήσει αλλαγές στη διοίκηση.

Σενάριο που ενώ μοιάζει να αποτελεί τη λιγότερο επώδυνη επιλογή, ενέχει επίσης κινδύνους, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρξουν ενδιάμεσα σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Το παρασκήνιο για τη στάση Φραγκιαδάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του Δ.Σ της Εθνικής, η οποία ξεκίνησε στις 11 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, υπήρξε συνάντηση του προέδρου του ΤΧΣ, Γ. Μιχελή με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λ. Φραγκιαδάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης, που διενεργήθηκε παρουσία τρίτου προσώπου, ήταν η ενημέρωση της διοίκησης της Εθνικής για την επιλογή του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ να στηρίξει τον κ. Δ. Τσιτσιράγκο για τη θέση του προέδρου της Τράπεζας.

Ενώ η συνάντηση δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, υπάρχει δίσημη ερμηνεία για το τι διαμείφθηκε σε αυτή.

Κύκλοι του ΤΧΣ ισχυρίζονται ότι ο κ. Μιχελής κατέστησε σαφή τη βούληση του Ταμείου για την εκλογή Τσιτσιράγκου και αποκόμισε την εντύπωση ότι τα εκτελεστικά μέλη του Δ. Σ της Εθνικής θα τη στηρίξουν.

Στον αντίποδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ετέθη από πλευράς ΤΧΣ θέμα γραμμής στη ψηφοφορία, αλλά αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια των μελών του Δ. Σ να ψηφίσουν όποιον από τους δύο υποψηφίους έκριναν ως καταλληλότερο.

Επιπρόσθετα, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση στο σύνολό της στήριξε την επιλογή Τσιτσιράγκου ή υπήρχαν δύο διαφορετικές γραμμές, με τη σύγχυση να εντείνεται λόγω και της ρευστότητας που επικρατεί εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v