Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Αύξηση ανταγωνιστικότητας και επέκταση σε νέες αγορές

«Από 34,5 εκατ. τόνους εκπομπών CO2 το 2014, θα εκπέμπονται λιγότεροι των 20 εκατ. στα μέσα της επόμενης 10ετίας», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Ο ρόλος της λιγνιτικής παραγωγής.

Παναγιωτάκης: Αύξηση ανταγωνιστικότητας και επέκταση σε νέες αγορές

«Η στρατηγική της ΔΕΗ συνίσταται αφενός στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της και της ικανότητας διαχείρισης της πελατείας της έναντι του εντεινόμενου ανταγωνισμού, και αφετέρου στην επέκτασή της σε νέες αγορές στο εξωτερικό με επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες εταιρείες», τόνισε ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης από το βήμα του ελληνο-ρωσικό ενεργειακού συνεδρίου «Ενεργειακή συνεργασία: Βάση Μακροχρόνιας και Αμοιβαία Επωφελούς Σχέσης». 

«Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό, ο επενδυτικός ορίζοντας στην ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα 10-15 χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό δεδομένος. Στη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπάρξουν επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης ή περιορισμένης αντικατάστασης παλαιών λιγνιτικών μονάδων που θα αποσυρθούν με άλλες μικρότερης ισχύος, αλλά πολύ μεγαλύτερης απόδοσης».

Όπως είπε «για την Ελλάδα, ένα σημαντικό ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού και συγκράτησης του κόστους έναντι των δικαιωμάτων των διεθνών τιμών πετρελαίου είναι αναμφισβήτητη αναγκαιότητα. Το ζήτημα είναι οι όροι ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του λιγνιτικού δυναμικού. Με τις πραγματοποιούμενες και σχεδιαζόμενες επενδύσεις της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις παλαιών μονάδων η χώρα μας, όχι μόνο θα εκπληρώσει τους Ευρωπαϊκούς στόχους εκπομπών CO2 αλλά θα προηγηθεί σημαντικά». 

«Από 34,5 εκατ. τόνους εκπομπών CO2 το 2014, θα εκπέμπονται λιγότεροι των 20 εκατ. στα μέσα της επόμενης 10ετίας, δηλ. μείωση άνω του 40%, το δε συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την επέκταση της χρήσης ΗΕ σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας όπου σήμερα κυριαρχεί το πετρέλαιο, θα είναι ασύγκριτα καλύτερο από το σημερινό», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v