Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wind Hellas: Αύξηση κεφαλαίου 25 εκατ. μετά το ομολογιακό

Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 25 εκατ. προχωρούν οι μέτοχοι της Wind Hellas. Ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου, πενταετούς διάρκειας, μέσω του οποίου αντλήθηκαν 250 εκατ. ευρώ. Πού θα στραφούν οι νέες επενδύσεις.

Wind Hellas: Αύξηση κεφαλαίου 25 εκατ. μετά το ομολογιακό

Τα επενδυτικά σχήματα που ελέγχουν τη Wind Hellas, μεταξύ των οποίων οι Golden Tree και Anchorage Capital Group, προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η αύξηση κεφαλαίου, που θεωρείται ως έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης των μετόχων στην εταιρεία και τη διοίκηση, έρχεται να συμπληρώσει τα 250 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν μέσω του ομολογιακού δανείου.

Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του υφιστάμενου δανεισμού της Wind Hellas καθώς και για την ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση, επικεντρώνεται στα δίκτυα νέας γενιάς στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία, αλλά και την παροχή περιεχομένου.

Τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκε το κουπόνι του ομολογιακού δανείου της Wind Hellas, στο 10%, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς συνδέονται με την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών πήρε αυτό το μεγάλο ποσό εν μέσω της δυσμενούς συγκυρίας και ως μια επιχείρηση που το σύνολο των εσόδων της προέρχεται από την ελληνική αγορά.

Τις τελευταίες εβδομάδες βγήκαν πράγματι στις αγορές ελληνικές επιχειρήσεις για άντληση μικρότερων ποσών, αλλά και με το πλεονέκτημα των εσόδων από το εξωτερικό και όχι μόνο από την Ελλάδα, όπως στην περίπτωση της Wind Hellas. Θετικά για τη Wind Hellas μέτρησε και η βελτίωση της χρηματοοικονομικής της εικόνας τα τελευταία χρόνια, όταν και πέρασε στον έλεγχο των σημερινών μετόχων και τοποθετήθηκε η σημερινή διοίκηση.

Κύκλοι που παρακολούθησαν το εγχείρημα της Wind Hellas υποστηρίζουν πως κατά την παρουσίαση που προηγήθηκε του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών (την περασμένη Τρίτη), η διοίκηση απέσπασε θετικά σχόλια.

Θετικά συνέβαλαν και οι αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Standard & Poors, οι οποίοι βαθμολόγησαν το ομόλογο με B- και B Stable, αντίστοιχα, επισημαίνοντας τη σταθεροποίηση εσόδων, την ενίσχυση της ρευστότητας και προβλέποντας αύξηση στα έσοδα.

Με τα νέα κεφάλαια θα αποπληρωθεί δανεισμός 175 εκατ. ευρώ και θα στηρίξουν το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που κατά τη διοίκηση φτάνει το μισό δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, τμήμα του δανείου και κεφάλαια που βάζουν οι μέτοχοι της Wind Hellas (ήδη έγινε γνωστή η αύξηση κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ). Μπορεί τα 25 εκατ. ευρώ να φαντάζουν μικρό νούμερο, αλλά έχουν τον συμβολισμό τους καθώς οι ξένοι μέτοχοι της εταιρείας βάζουν το χέρι στην τσέπη σε μια δύσκολη περίοδο.

Στη Wind Hellas υποστηρίζουν πως οι νέες επενδύσεις επικεντρώνονται στα δίκτυα νέας γενιάς στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία. Επισημαίνουν πως ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, η εταιρεία κατόρθωσε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να πάει από το 0% στο 60% πληθυσμιακής κάλυψης στο 4G, "με πανευρωπαϊκό ρεκόρ".

Στο τέλος του έτους, η πληθυσμιακή κάλυψη θα φτάσει το 75%, με στόχο το 100% μέχρι το 2018. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται σύντομα η ανάπτυξη των ιδιόκτητων πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v