Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Νέες συμφωνίες με ΕΤΕπ για χρηματοδοτήσεις 230 εκατ.

Η νέα συμφωνία της τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αναμένεται να οδηγήσει σε χρηματοδότηση ύψους 230 εκατ. ευρώ για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Και συμφωνία για στήριξη των μικροδανειοληπτών της Αττικής. Οι δηλώσεις.

Eurobank: Νέες συμφωνίες με ΕΤΕπ για χρηματοδοτήσεις 230 εκατ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η Eurobank υπέγραψαν δύο συμφωνίες συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, που βελτιώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι συμφωνίες αυτές υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), βασικού πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Η συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων COSME θα επιτρέψει στη Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παράσχει στη Eurobank εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

Με τη συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin, η Eurobank θα κατευθύνει δάνεια και μισθώσεις με ευνοϊκούς όρους για καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων παρέχεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «EU InnovFin finance for Innovators», με την οικονομική υποστήριξη του Ορίζοντας 2020, του προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η στήριξη της ΕΕ για τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI συμφωνία μικρο-πίστωσης με τη Eurobank για τη στήριξη με 1,1 εκατ. ευρώ μικρο-δανειοληπτών της Αττικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό, μέσω ενός προϊόντος μικρο-πίστωσης. Το πρόγραμμα EaSI Guarantee ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η συνεργασία Eurobank με Ευρωπαικό Ταμείο Επενδύσεων

H Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει σε δύο πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το πρόγραμμα InnovFin και EaSI, οι οποίες είναι ενταγμένες στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και επικεντρώνονται στη στήριξη των καινοτόμων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρουν πηγές από την τράπεζα.

Η συμμετοχή της Eurobank στο InnovFin και το EaSI σε συνδυασμό με τη συμφωνία που επίσης υπεγράφη σήμερα και αφορά στη συμμετοχή της Eurobank στο πρόγραμμα Cosme - το οποίο επίσης εντάσσεται στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη - συνθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με ευκολότερη πρόσβαση και μειωμένες απαιτήσεις για την παροχή εξασφαλίσεων.

Το συνολικό ύψος των συμφωνιών (230 εκατ. ευρώ) που υπέγραψαν σήμερα (Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016) η Eurobank και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Οι νέες συμφωνίες της Eurobank με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έρχονται να προστεθούν σε μία μακρά σειρά πρωτοβουλιών της Τράπεζας για τη στήριξη των νέων και καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

- Ήδη η Eurobank με τις πρωτοβουλίες της όπως, ο Διαγωνισμός «η Ελλάδα Καινοτομεί», που ξεκίνησε το 2010 στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης, έχει αναδείξει και στηρίζει κάθε καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα, μετατρέποντας τις νέες ιδέες σε επιχειρήσεις.

- Το πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg (Enter, Grow, Go) διανύει ήδη τον 4ο κύκλο του, με σταθερά υψηλή συμμετοχή από την έναρξή του, αξιόλογων και ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων και σταθερή συνεισφορά στη διαμόρφωση ουσιαστικών δυνατοτήτων για την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα.

- Η συμφωνία με την AFI (Action Finance Initiative), τον περασμένο Απρίλιο, για την παροχή μικρο-πιστώσεων για τη στήριξη νέων πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και αυτοαπασχολούμενων. Μία πρωτοβουλία η οποία σε περίοδο υψηλής ανεργίας δίνει τη δυνατότητα σε νέες και νέους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας.

- Η συμφωνία Eurobank – AFI αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο – κλειδί για την άμεση προώθηση και υλοποίηση της συμφωνίας Eurobank – EaSI.Ο συνδυασμός της προεπιλογής, της εκπαίδευσης και του mentoring των υποψηφίων μικροεπιχειρηματιών που έχει ήδη αναλάβει το νέο σχήμα Eurobank – AFI με την παροχή μικρο-πιστώσεων που προσφέρει η συμμετοχή της Eurobank στο πρόγραμμα EaSI ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες που θέλουν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, προσφέρει τη βάση για σημαντική βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης και οικονομικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι σημερινές συμφωνίες της Eurobank με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών συνεργατών της Eurobank εκτός Ελλάδας. Η Eurobank έχει δημιουργήσει ήδη παράδοση στην προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων άμεσης αξιοποίησης για τους πελάτες της.

Είναι πρόσφατες τόσο η ύψους 40 εκατ. ευρώ συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπως και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όσο και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και την ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών των ελληνικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Στις κινήσεις αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η συμφωνία Εurobank- IFC, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η γραμμή εμπορίου της IFC θα συνδράμει ώστε η Εurobank να ενισχύσει την δραστηριότητα της στην χρηματοδότηση του εμπορίου, παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς παρέχοντας άμβλυνση του κίνδυνου για κάθε εμπορική συναλλαγή μέσω ενός διαρκώς αναπτυσσόμενου δικτύου το οποίο εκδίδει και επιβεβαιώνει τις τράπεζες στο δίκτυο του προγράμματος GTFP της IFC, τονίζουν πηγές από την τράπεζα.

Μέσω μεγάλων διεθνών συνεργασιών, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, η Eurobank έχει εξασφαλίσει νέα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της καινοτομίας, δίνοντας προτεραιότητα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για τη Μετανάστευση, τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων που δοκιμάζονται από την οικονομική και μεταναστευτική κρίση. Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων είναι ένα ακόμα συγκεκριμένο παράδειγμα. Βοηθούμε τις μικρές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή τη νέα πηγή χρηματοδότησης. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τους νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες. Το Σχέδιο Γιούνκερ δίνει συγκεκριμένες λύσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους».

Σχολιάζοντας την υπογραφή των συμφωνιών, ο κ. Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δήλωσε:

«Οι σημερινές συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) με τη Eurobank επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας στους Έλληνες επιχειρηματίες. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους μικρούς επιχειρηματίες θα διευκολυνθεί με την εγγύηση του προγράμματος COSME και Easi και η συμφωνία με την InnovFin θα βοηθήσει τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαι χαρούμενος που οι συμφωνίες αυτές θα δώσουν στις τοπικές επιχειρήσεις νέα χρηματοδότηση ύψους 230 εκατ. ευρώ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας (φωτό) ανέφερε:

«Η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας είναι κρίσιμη πρόκληση για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια να ανακάμψει. Η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που αποτελεί την τελευταία μίας σειράς αντίστοιχων πρωτοβουλιών με τη συμμετοχή σημαντικών συνεργατών μας εκτός Ελλάδας, θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε περισσότερες από 1.000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε πρώτο στάδιο, αριθμός που προσμένουμε να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Η πρόσβαση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση με λογικά όρια είναι βασικός στόχος και στρατηγική προτεραιότητα για τη Eurobank».

Οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), εντείνοντας τις συναλλαγές χορηγήσεων και παροχής εγγυήσεων, που θα επιταχύνουν συμφωνίες ικανές για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v