Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Κάλυψη Βουρλούμη-”άνοιγμα” σε ΜIG

Κάλυψη στον κ. Βουρλούμη, προσέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, κάνοντας ταυτόχρονα και ”άνοιγμα” στη MIG, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης. Χαρακτήρισε ”λογικό” να υπάρχουν διεκδικήσεις ενεργητικής συμμετοχής στη διοίκηση, παρότι πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το δημόσιο δεν δέχεται συνδιοίκηση στον Οργανισμό. Ολες οι σημαντικές δηλώσεις και το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

Αλογοσκούφης: Κάλυψη Βουρλούμη-”άνοιγμα” σε ΜIG
της Έλενας Λάσκαρη

Παρέχοντας, όπως αναμενόταν, κάλυψη στον Π. Βουρλούμη, ”νομιμοποιώντας” εμμέσως πλην σαφώς τις διεκδικήσεις της MIG για εκπροσώπηση στο Δ.Σ του ΟΤΕ με τη διευκρίνιση ότι ”δεν συζητούμε αυτή τη στιγμή συνδιοίκηση στον ΟΤΕ” και διαμηνύοντας ότι ο ΟΤΕ δεν θα αποκρατικοποιηθεί με ”τυχαίο τρόπο” ο υπουργός Οικονομίας τοποθετήθηκε έναντι των τελευταίων εξελίξεων.

Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τη Μ. Ζαχαρέα, ο Γ. Αλογοσκούφης για πρώτη φορά με επίσημες δηλώσεις του έκανε ”άνοιγμα” στις ”λογικές” διεκδικήσεις της MIG.

Χαρακτηριστική η διατύπωση στην ερώτηση ”φοβάστε κάτι;”. ”Όχι, δε φοβόμαστε τίποτα. Αλλά όταν έχουμε στην Ελλάδα, ξέρετε, διαδικασίες αποκρατικοποίησης, είναι λογικό να υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι να θέλουν να συμμετάσχουν πιο ενεργά και αν θέλετε και πιο ενεργητικά στη Διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων που στο παρελθόν θεωρούσαμε ότι ήταν αποκλειστικό προνόμιο του Δημοσίου”.

Ο υπουργός Οικονομίας επέλεξε ήπια απάντηση στην ανακοίνωση της MIG σύμφωνα με την οποία ”ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ (αλλά και οποιασδήποτε άλλης εισηγμένης εταιρίας) είναι υπάλληλος των μετόχων και όχι το αφεντικό τους”.

Στήριξε τον Π. Βουρλούμη, διαμηνύοντας πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή του Δ.Σ. του ΟΤΕ αυτή τη στιγμή και ήταν κατηγορηματικός στην θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία ”δεν συζητούμε αυτή τη στιγμή συνδιοίκηση στον ΟΤΕ”.

Για τον κ. Βουρλούμη είπε πως ”η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, στη Διοίκηση του ΟΤΕ στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο ο κ. Βουρλούμης και για την εξυγίανση του ΟΤΕ και για την ανάπτυξή του και εμείς έχουμε την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να συνεχίσει αυτή τη δουλειά με τον τρόπο που την έκανε τα τελευταία χρόνια”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η MIG θα πρέπει να έχει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε πως ”έχουν ειπωθεί τέτοια ζητήματα, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ”.

Αναγνώρισε πάντως ότι η MIG ”είναι ένας επενδυτής που σήμερα έχει ένα σημαντικό ποσοστό το οποίο είναι σαφώς υψηλό και από τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης έχει κάποια δικαιώματα τα οποία έχει αποφασίσει να τα άσκησει”.

Όσον αφορά στα σχέδια αποκρατικοποίησης του Οργανισμού σημείωσε πως ”ο ΟΤΕ είναι μια σημαντική επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, είναι μια εταιρεία η οποία δεν μπορεί ν’ αποκρατικοποιηθεί μ’ έναν τρόπο ο οποίος θα είναι τυχαίος επειδή αποφάσισε κάποιος επενδυτής ν’ αγοράσει μετοχές” και επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ανάμεσα σε μία από τις ”αξιόπιστες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών”.

Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά: ”Να προχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση μέσω του Χρηματιστηρίου επειδή κάποιοι επενδυτές αποφάσισαν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον ΟΤΕ δε νομίζω ότι θα είναι κάτι καλό”.

Ο υπουργός Οικονομίας δε ρωτήθηκε αναφορικά με το αίτημα της MIG για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ, ούτε για τα επιμέρους ζητήματα που θέτει με την τελευταία ανακοίνωσή της.

* Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γ. Αλογοσκούφη στον τηλεοπτικό σταθμό ”Alpha” δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v