Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜIG: ”Ο Βουρλούμης είναι υπάλληλος, όχι αφεντικό”

Ολοκληρωτικά εναντίον της διοίκησης Βουρλούμη στρέφονται οι ενέργειες της MIG, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της. Τονίζει ότι σέβεται τα δικαιώματα της κυβέρνησης στον ΟΤΕ, τη θέτει όμως προ των ευθυνών της για το αν θα καλύψει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες Βουρλούμη, που προκάλεσαν την αντίδραση της MIG.

ΜIG: ”Ο Βουρλούμης είναι υπάλληλος, όχι αφεντικό”
”Βαρίδι” στην πορεία του ΟΤΕ και στα συμφέροντα όλων των μετόχων του εμφανίζεται να θεωρεί η MIG την περαιτέρω παρουσία του κ. Βουρλούμη στη διοίκηση του Οργανισμού, γι’ αυτό και με τις ενέργειές της ζητά ουσιαστικά την αποχώρησή του.

Για μία ακόμη φορά η MIG δηλώνει ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΟΤΕ, τη θέτει όμως πλέον, εμμέσως αλλά σαφώς, ενώπιον των ευθυνών της σε σχέση με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της διοίκησης Βουρλούμη για τις οποίες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της MIG, δεν υπήρχε προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και μέσω της σύγκλησης συνέλευσης ζητά ουσιαστικά από την κυβέρνηση να πάρει θέση για το αν θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, αναλαμβάνοντας και την ”πολιτική ευθύνη”.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημη ανακοίνωση της Marfin Investment Group, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι ”σε καμία περίπτωση δεν θα αντιπαρατεθούμε διά της ψήφου των μετοχών μας στις τελικές αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου”.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της MIG έχει ως εξής:

”Δεν υπάρχει αντιπαράθεση με το Ελληνικό Δημόσιο”

Η MIG ανακοινώνει ότι, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, κατέθεσε προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αίτημα σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρίας με τα ακόλουθα θέματα ημερησίας διάταξης:

”1. Έγκριση έκδοσης μακροπρόθεσμου Ομολογιακού Δανείου, της διάρκειας και των λοιπών βασικών όρων αυτού. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια των συναλλαγών του ΟΤΕ προς όφελος των μετόχων του ΟΤΕ καθώς και να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων, παροχή πληροφοριών προς τη Γενική Συνέλευση:

α) σχετικά με τη σκοπιμότητα της εξαγοράς των μειοψηφικών συμμετοχών στην COSMOTE και τα προσδοκώμενα οφέλη για τον ΟΤΕ,

β) σχετικά με το βραχυπρόθεσμο δάνειο ποσού € 2,7 δισ. με την εμφάνιση όλων των σχετικών εισηγήσεων και των αμοιβών των συμβούλων, της συμφωνίας με τις δανείστριες τράπεζες και των σχετικών πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Έγκριση πώλησης της θυγατρικής INFOTE. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια της συναλλαγής προς όφελος των μετόχων του ΟΤΕ καθώς και να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων, παροχή πληροφοριών προς τη Γενική Συνέλευση:

α) σχετικά με τη σκοπιμότητα της πώλησης και τα προσδοκώμενα οφέλη για τον ΟΤΕ,

β) τη διαδικασία που τηρήθηκε και τους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη με τις αγοράστριες εταιρίες και

γ) τις σχετικές εισηγήσεις και τις αμοιβές των συμβούλων.

3. Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης”.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Διοίκηση του ΟΤΕ προχωρά στη λήψη κρίσιμων για το μέλλον του ΟΤΕ αποφάσεων χωρίς καν να αποζητά τη γνώμη των μετόχων του. Η πρωτοβουλία μας για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσθηκε όταν πληροφορηθήκαμε ότι, ακόμη και για την εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών της COSMOTE και τη λήψη υπέρογκου βραχυπρόθεσμου δανεισμού, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του κ. Π. Βουρλούμη, δεν είχε ληφθεί προγενέστερα η έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μέσω της Γενικής Συνέλευσης που θα διεξαχθεί, οι μέτοχοι του ΟΤΕ, πρωτοστατούντος του Ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της λήψεως αποφάσεων επί των σοβαρών θεμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην ημερησία διάταξη, ώστε να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την περαιτέρω πορεία της εταιρίας μας.

Βάσει της γνωστής μας θέσης ότι δεν αμφισβητούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, η κατά τα ανωτέρω πρωτοβουλία μας θα περιοριστεί, αφού αξιολογήσουμε την πληροφόρηση που θα μας δώσει η Διοίκηση του ΟΤΕ, στην παράθεση επιχειρημάτων και στοιχείων προς τους μετόχους καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιπαρατεθούμε διά της ψήφου των μετοχών μας στις τελικές αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, επειδή ήδη μέσω σημερινών δημοσιευμάτων παρατηρήσαμε την προσπάθεια ”ανωνύμων στελεχών” του ΟΤΕ να αποπροσανατολίσουν την πρωτοβουλία μας σαν δήθεν πόλεμο Ελληνικού Δημοσίου – MIG, τονίζουμε ότι:

α. Οι σχέσεις μας με το Ελληνικό Δημόσιο είναι άριστες.

β. Η πρωτοβουλία μας να αποφασίσουν οι μέτοχοι επί των κρισίμων θεμάτων της εταιρίας τους είναι απόλυτα λογική και θεμιτή, και

γ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ (αλλά και οποιασδήποτε άλλης εισηγμένης εταιρίας) είναι υπάλληλος των μετόχων και όχι το αφεντικό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v