Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ- Intralot: Νέες διευκρινίσεις για σύμβαση

Νέες διευκρινίσεις για τη μεταξύ τους σύμβαση περί τεχνολογικής αναβάθμισης του λογισμικού του Οργανισμού δίνουν μέσω ανακοινώσεών τους οι εταιριές ΟΠΑΠ και Intralot. ”Αδύνατον να προσδιοριστεί από τώρα το κόστος των παρελκόμενων συμβάσεων”, λένε οι εταιρίες.

ΟΠΑΠ- Intralot: Νέες διευκρινίσεις για σύμβαση
Νέες διευκρινίσεις για τη μεταξύ τους πολύβουη σύμβαση, περί τεχνολογικής αναβάθμισης του λογισμικού του Οργανισμού, έδωσαν μέσω ανακοινώσεών τους οι εταιριές ΟΠΑΠ και Intralot.

Οι συμφωνίες των δύο εταιριών προκάλεσαν σειρά δημοσιευμάτων που ασχολήθηκαν με την ύπαρξη ”κρυμμένων συμφωνιών”, οι οποίες αύξαναν το μέγεθος του έργου έναντι των αρχικών ανακοινωθέντων, και οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο να θέσει τις σχετικές ερωτήσεις.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των δύο εταιριών, πέραν των άλλων, ”το Ιδιωτικό Συμφωνητικό περιέχει τους όρους για την παροχή από την κοινοπραξία υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού”. Ωστόσο, αναφέρουν οι εταιρίες, το συγκεκριμένο κόστος από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί στην παρούσα φάση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο απολογιστικά.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Intralot αναφέρει: ”Ειδικότερα, σχετικά με ερώτημα - επιστολή της 30/11/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης 5/204/2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αφορούν δημοσιεύματα στον έντυπο τύπο η Εταιρία απαντά τα εξής:

Σύμφωνα με τις από 1.8.2007 και 24.10.2007 ανακοινώσεις της Εταιρίας το ύψος της μίσθωσης του εξοπλισμού, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της παροχής των υπηρεσιών υποστήριξης του στοιχήματος κατά την τριετή διάρκεια της συμφωνίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε. ανέρχεται σε 96,5 εκατ. Ευρώ.

Επιπλέον, η σύμβαση περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού, το τίμημα των οποίων μπορεί να προσδιοριστεί μόνο απολογιστικά, με βάση το είδος, την ποσότητα καθώς και τον χρόνο διαθεσιμότητας του εν λόγω εξοπλισμού, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Εταιρία.

Οι εν λόγω υπηρεσίες θα αντικαταστήσουν υπηρεσίες που ήδη παρέχονταν στην ΟΠΑΠ Α.Ε. από τρίτους προμηθευτές.

Τέλος, όπως έχει ήδη ενημερώσει σχετικά η Εταιρία με τις από 1.8.2007 και 27.11.2007 ανακοινώσεις της, η συμφωνία περιλαμβάνει δικαιώματα προαίρεσης και για τα δύο μέρη για την απόκτηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των δικαιωμάτων του λογισμικού των παιχνιδιών από την ΟΠΑΠ Α.Ε., μέσω των οποίων δημιουργείται συμβατική υποχρέωση όταν εξασκηθούν, το δε τίμημα που συνδέεται με το δικαίωμα που εξάσκησε η Εταιρία την 27.11.2007 είναι 58,5 εκατ. ευρώ”.

--- Η ανακοίνωση της ΟΠΑΠ

Σε απάντηση της επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή δημοσίευμα του τύπου, η ΟΠΑΠ, σε συνέχεια των από 1.8.2007 και 23.10.2007 σχετικών ανακοινώσεων, γνωστοποιεί τα παρακάτω:

(1) Στις 21.11.2007 στο Δελτίο Τύπου της εταιρείας για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2007 και στη σελ. 4 αναφέρεται ”...Στις υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις αναγνωρίστηκε η παρούσα αξία της ελάχιστης καταβολής μισθωμάτων, που υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα 36 μηνιαία μισθώματα και τα δικαιώματα προαίρεσης: (α) της αγοράς του μηχανολογικού εξοπλισμού και (β) των αδειών χρήσης έως 31.12.2007, έναντι τιμήματος 20 εκ. ευρώ και 58,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα, πλέον ΦΠΑ...”

(2) Στις 27.11.2007 η ΟΠΑΠ Α.Ε με ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι η κοινοπραξία ”Ιντραλότ Α.Ε.- Intralot International Ltd και Εταιρεία Στοιχημάτων Α.Ε.”, κάνοντας χρήση σχετικού όρου του Ιδιωτικού Συμφωνητικού, άσκησε το δικαίωμα μεταβίβασης στην ΟΠΑΠ Α.Ε. των αδειών χρήσης λογισμικού μέχρι 31.12.2016, έναντι 58,5 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

(3) Μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί, από κανένα από τα δύο μέρη, το δικαίωμα προαίρεσης της αγοράς του μηχανολογικού εξοπλισμού.

(4) Το Ιδιωτικό Συμφωνητικό περιέχει τους όρους για την παροχή από την κοινοπραξία υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων 29.800 τερματικών μηχανών τριών διαφορετικών τύπων). Το κόστος αυτό δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί στην παρούσα φάση, διότι εξαρτάται αφενός από τα χρονοδιαγράμματα διάθεσης του συνόλου των νέων τερματικών μηχανών στα πρακτορεία και απόσυρσης των παλαιού τύπου τερματικών μηχανών και αφετέρου από την απόφαση της ΟΠΑΠ Α.Ε. περί οριστικοποίησης της αναλογίας ανά τύπο τερματικών μηχανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v