Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυρίζουν σελίδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον ΟΠΑΠ

Το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη» του ΟΠΑΠ έχει στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε η εξέλιξή τους να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Γυρίζουν σελίδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον ΟΠΑΠ

Έναν σημαντικό σύμμαχο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους βρίσκουν οι αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας στον ΟΠΑΠ, ο οποίος επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του να δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία, στηρίζοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο Οργανισμός, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, σχεδίασε το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη» που έχει στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο μέσα από την εξέλιξή τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες.

Το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ» υλοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό σκέλος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor, που στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και τις βοηθά, σε συνεργασία με ένα δίκτυο κορυφαίων επαγγελματιών, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επιλεγούν στο πλαίσιο του προγράμματος, και με την αρωγή της Endeavor Greece, θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρήγορα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη.

Στηρίζει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Η πρωτοβουλία αυτή του OΠΑΠ, πέρα από την αξία που προσδοκά να δημιουργήσει για την οικονομία γενικότερα, έχει έναν ακόμη σημαντικότερο στόχο: Να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ύφεση και την πολιτική αστάθεια.

Σημειώνεται ότι οι ΜμΕ αποτελούν το 99,9% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι αντίστοιχα υψηλό, στο 99,8%), ενώ απασχολούν το 85,6% των εργαζομένων (σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ΜμΕ απασχολούν το 66,9% του συνόλου των εργαζομένων).

Επιπλέον, δημιουργούν το 71,9% της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. δημιουργούν αντίστοιχα το 57,8%.

Ωστόσο, η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 700.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια 2008-2014

Οι ΜμΕ μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ» έχει στόχο να αναδείξει τους τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παραδοσιακά η Ελλάδα έχει επιδείξει ισχυρή τάση προς την επιχειρηματικότητα. Με περίπου 75 επιχειρήσεις ανά 1.000 κατοίκους και περίπου 40.000 νέες εταιρίες κάθε χρόνο, η Ελλάδα προ κρίσης παρουσίαζε διπλάσια μεγέθη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εταιριών (~97%) χαρακτηρίζονταν ως πολύ μικρές.

 

Το θετικό ωστόσο είναι ότι πλέον ο αριθμός των εταιριών που εστιάζουν σε τομείς με σημαντική δυναμική ανάπτυξης (π.χ., τουρισμός, τρόφιμα, τεχνολογία), παρότι αποτελεί ακόμη μόνο το 10% του συνόλου των επιχειρήσεων, αυξήθηκε κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Από αυτές τις εταιρίες, το 1% περίπου μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει και να μεγεθύνει τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, ώστε να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πραγματική διαφορά στην οικονομία και την απασχόληση.

Αυτές οι εταιρίες αξιοποιούν δομικά πλεονεκτήματα της χώρας (π.χ. στον τουρισμό και στα τρόφιμα), ευκαιρίες που έχουν προκύψει λόγω κρίσης (π.χ. στην ενέργεια ή στον χρηματοπιστωτικό τομέα), αλλά και διεθνείς ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή ή σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ. στους τομείς της τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας).

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να εξελιχθούν σε μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις που καινοτομούν, εξάγουν, αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο τους και κατ' επέκταση δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, οι άξονες που θα υποστηριχθούν μέσω του προγράμματος είναι:
• προοπτικές σε διεθνείς αγορές
• πρόσβαση σε επενδύσεις και δανεισμό
• στρατηγική καθοδήγηση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, branding και επικοινωνίας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του OΠΑΠ δίνει στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους με ένα δίκτυο επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις στο παρελθόν και έχουν καταφέρει να αναπτύξουν πετυχημένα την επιχείρησή τους δημιουργώντας έτσι υπεραξία για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και να λάβουν καθοδήγηση σε βασικούς άξονες δράσης κάθε επιχείρησης, όπως η στρατηγική, οικονομική και λειτουργική διαχείριση, η διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού, το Marketing και οι πωλήσεις, το branding και η επικοινωνία, μέσω μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων και συναντήσεων.

Επιπλέον, το πρόγραμμα του OΠΑΠ, τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο επενδυτών και, σε συνεργασία με κορυφαίο τραπεζικό ίδρυμα, θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν πιθανές επιλογές χρηματοδότησης και δανεισμού.

Τέλος, μέσα από την επαφή τους με έμπειρα στελέχη της αγοράς, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση, θα ενημερωθούν πλήρως για τις αγορές που τους ενδιαφέρουν προκειμένου να σχεδιάσουν ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητάς τους.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε κλάδους στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα -όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών- αλλά και σε κλάδους με προοπτική ανάπτυξης, όπως οι νέες τεχνολογίες.

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν οικονομική δραστηριότητα, η οποία μεταφράζεται σε ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 και 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους.

Οι τρείς παράγοντες που έχουν αυξημένο ρόλο στην επιλογή :

1. Καινοτομία & επιχειρηματικό μοντέλο
2. Προοπτική ανάπτυξης
3. Επιχειρηματίας

Τα στάδια της επιλογής

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής που θα αναρτηθεί στο somethingbetter.gr. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου (ώρα 09.00) έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (ώρα 24.00).

Στη συνέχεια, εξουσιοδοτημένη ομάδα της Endeavor Greece, αποτελούμενη από αξιόπιστα στελέχη με μακρά εμπειρία στη διαδικασία αξιολόγησης εταιριών, θα αξιολογήσει το σύνολο των υποψηφιοτήτων σε μια σειρά ποσοτικών κριτηρίων επιλογής που θα συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση συμμετοχής.

Οι επιχειρήσεις που θα πληρούν τα ποσοτικά κριτήρια, θα συμμετάσχουν στη φάση της συνέντευξης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει αξιολόγηση ποιοτικών κριτηρίων επιλογής. Πιο συγκεκριμένα, ειδική επιτροπή, που θα αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της Endeavor Greece, κορυφαίους επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς και εκπροσώπους του ΟΠΑΠ, θα αξιολογήσει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες.

Με την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων και τη σύνθεση τόσο του αποτελέσματος της ποσοτικής όσο και της ποιοτικής αξιολόγησης, θα διαμορφωθεί η λίστα των επικρατέστερων επιχειρήσεων. H Επιτροπή του προγράμματος θα μελετήσει τις επικρατέστερες συμμετοχές καθώς και τα αποτελέσματά τους στα ποσοτικά και ποιοτικά πεδία ώστε να καταλήξει στην τελική επιλογή όσων επιχειρήσεων θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v