Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το stock option plan της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θεσπίσει Προγράμματα Παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης για Αγορά Μετοχών της (Stock Option Plan), με στόχο το αμοιβαίο όφελος Τράπεζας και στελεχών.

Το stock option plan της Τράπεζας Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θεσπίσει Προγράμματα Παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης για Αγορά Μετοχών της (Stock Option Plan), με στόχο το αμοιβαίο όφελος Τράπεζας και στελεχών.

Τα Προγράμματα αυτά έχουν θεσπισθεί βάσει αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των Μετόχων της και ειδικότερα:

Α) Σύμφωνα με την απόφαση της Β’ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 16ης Μαΐου 2005 θεσπίσθηκε 4ετές πρόγραμμα διάθεσης μετοχών προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας και των συνδεδεμένων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του ν.2190/20) με αυτήν εταιριών, στις οποίες περιλαμβάνονται και εταιρίες με έδρα στο εξωτερικό, με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option), βάσει του οποίου μπορούν να διατεθούν κατ’ ανώτατο όριο 2.000.000 δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών με τιμή διάθεσης 12,20 ευρώ ανά μετοχή (2ο Πρόγραμμα).

Με απόφαση της από 15.5.2006 Β’ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και η διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία μία δωρεάν μετοχή ανά τέσσερεις υφιστάμενες.

Στη συνέχεια, με απόφαση της ίδιας Γενικής Συνέλευσης αναπροσαρμόσθηκε αντίστοιχα το ανώτατο όριο των δικαιωμάτων προαίρεσης σε 2.500.000 δικαιώματα και η τιμή διάθεσης αυτών σε 9,76 ευρώ προκειμένου να παραμείνει σταθερή η συνολική τιμή διάθεσης στους δικαιούχους.

Τα ισχύοντα σήμερα (κατόπιν ακυρώσεων που μεσολάβησαν λόγω αποχώρησης στελεχών και επαναδιάθεσης ακυρωθέντων δικαιωμάτων) δικαιώματα προαίρεσης, που έχουν χορηγηθεί με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ανέρχονται συνολικά σε 2.375.755 εκ των οποίων κατά τη δεύτερη περίοδο άσκησης (1-10 Δεκεμβρίου 2007) έχουν ωριμάσει και μπορούν να ασκηθούν 733.795 δικαιώματα, καθένα από τα οποία παρέχει στους Δικαιούχους τη δυνατότητα αγοράς μίας μετοχής της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτηθεί να διαθέτει τα αδιάθετα ή να επαναδιαθέτει ακυρωθέντα δικαιώματα σε στελέχη της Τράπεζας ή συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών, που θα προσληφθούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματος, καθώς και σε μέλη του ή μέλη Δ.Σ. συνδεδεμένων με την Τράπεζα εταιριών, τα οποία πρόκειται να εκλεγούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματος.

Έχει επίσης εξουσιοδοτηθεί να προσαρμόζει το Πρόγραμμα, σε περίπτωση αύξησης ή μείωσης ή για οποιοδήποτε λόγο μεταβολής του μετοχικού κεφαλαίου ή του αριθμού των μετοχών της Τράπεζας.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών, καθώς και στελέχη που είχαν συμπληρώσει θητεία κατ’ ελάχιστον έξη μηνών στην Τράπεζα ή τις συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις κατά τον χρόνο παροχής του δικαιώματος και θα εξακολουθούν να απασχολούνται σε αυτές κατά την ημερομηνία άσκησής του.

Την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους ισχύος του παραπάνω Προγράμματος (2005, 2006, 2007 & 2008) ωριμάζει το 25% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων προαίρεσης κάθε δικαιούχου, οι δε δικαιούχοι μπορούν να ασκούν ολικά ή μερικά τα ώριμα δικαιώματα προαίρεσης που τους αναλογούν, κατά τις περιόδους άσκησης (1 - 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους ισχύος του Προγράμματος), αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο 2006.

Προϋπόθεση κτήσης και επομένως άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης από τους δικαιούχους είναι ότι το ποσοστό μεταβολής της μέσης τιμής της μετοχής της Τράπεζας για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Νοεμβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους να μην είναι μικρότερο του ποσοστού μεταβολής της μέσης τιμής του Δείκτη Τραπεζικών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ως ”μέση τιμή” νοείται ο αριθμητικός μέσος όρος των ημερήσιων τιμών κλεισίματος της μετοχής Τράπεζας Πειραιώς ή, αντίστοιχα, του Δείκτη Τραπεζικών Μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το παραπάνω χρονικό διάστημα. Δικαιώματα αποκτηθέντα αλλά μη ασκηθέντα σε προηγούμενο έτος μπορούν να ασκηθούν σε επόμενο έτος μαζί με τα δικαιώματα που θα ωριμάσουν τότε, με καταληκτική ημερομηνία αυτή της λήξης του προγράμματος, κατά το μήνα Δεκέμβριο 2008.

Εφόσον κατά την δεύτερη περίοδο άσκησης (1 - 10 Δεκεμβρίου 2007) ασκηθεί το σύνολο των διατεθέντων και ήδη ωρίμων μέχρι σήμερα δικαιωμάτων προαίρεσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά ποσό 3.500.202,15 ευρώ με έκδοση 733.795 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,217% του υφισταμένου αριθμού των 337.743.789 μετοχών της Τράπεζας), ονομαστικής αξίας 4,77 ευρώ η καθεμία.

Β) Σύμφωνα με την απόφαση της από 15.5.2006 απόφασης της Β’ Επαναληπτικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας, θεσπίσθηκε 5ετές Πρόγραμμα διάθεσης μετοχών (3ο Πρόγραμμα) προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας και των συνδεδεμένων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του ν.2190/20) με αυτήν εταιριών, στις οποίες περιλαμβάνονται και εταιρίες με έδρα στο εξωτερικό, με τη μορφή παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option), που ισχύει και θα εφαρμόζεται κατά τα έτη 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010, παράλληλα και ανεξάρτητα από το προαναφερόμενο 2ο Πρόγραμμα που αποφασίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας την 16.5.2005.

Στο πλαίσιο του 3ου Προγράμματος, μπορούν να διατεθούν, κατ’ ανώτατο όριο, 4.028.820 δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών της Τράπεζας, με τιμή διάθεσης 17,25 ευρώ ανά μετοχή. Η χορήγηση των δικαιωμάτων γίνεται με έκδοση σχετικού πιστοποιητικού από την Τράπεζα και παράδοσή του στον αντίστοιχο δικαιούχο.

Σε εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και εξουσιοδοτήσεις για την έκδοση των πιστοποιητικών δικαιωμάτων προτίμησης και την εν γένει λειτουργία του θεσπισθέντος Προγράμματος.

Τα ισχύοντα (κατόπιν ακυρώσεων που μεσολάβησαν λόγω αποχώρησης στελεχών και επαναδιάθεσης ακυρωθέντων δικαιωμάτων) σήμερα δικαιώματα προαίρεσης, που έχουν διατεθεί σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και στελέχη της Τράπεζας και συνδεδεμένων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του ν.2190/20) με αυτήν εταιριών, ανέρχονται συνολικά σε 3.870.400 εκ των οποίων κατά τη δεύτερη περίοδο άσκησης (1-10 Δεκεμβρίου 2007) έχουν ωριμάσει και μπορούν να ασκηθούν 1.035.720 δικαιώματα, καθένα δε από αυτά παρέχει στους δικαιούχους τη δυνατότητα αγοράς μίας μετοχής της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτηθεί να χορηγεί δικαιώματα προαίρεσης από τον εκάστοτε αδιάθετο συνολικό αριθμό δικαιωμάτων σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή μέλη Διοικητικών Συμβουλίων συνδεδεμένων με την Τράπεζα εταιριών, που πρόκειται να εκλεγούν μέχρι τη λήξη του Προγράμματος, καθώς και σε στελέχη της Τράπεζας ή συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών που θα προσληφθούν ή θα προαχθούν μεταγενέστερα και μέχρι τη λήξη του Προγράμματος.

Έχει επίσης εξουσιοδοτηθεί να προσαρμόζει το Πρόγραμμα, σε περίπτωση αύξησης ή μείωσης ή για οποιοδήποτε λόγο μεταβολής του μετοχικού κεφαλαίου ή του αριθμού των μετοχών της Τράπεζας.

Την 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους ισχύος του Προγράμματος ωριμάζει το 1/5 του συνολικού αριθμού των χορηγηθέντων σε κάθε δικαιούχο δικαιωμάτων προαίρεσης, οι δε δικαιούχοι μπορούν να ασκούν ολικά ή μερικά τα ώριμα δικαιώματα προαίρεσης που τους αναλογούν, κατά τις περιόδους άσκησης (1 – 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους ισχύος του Προγράμματος). Προϋποθέσεις της ωρίμανσης των δικαιωμάτων αποτελούν σωρευτικά (α) η παρέλευση του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για κάθε περίοδο ωρίμανσης και (β) η συνεχιζόμενη απασχόληση του δικαιούχου στον Όμιλο Τράπεζας Πειραιώς με σχέση εργασίας, έργου, εντολής ή οποιαδήποτε άλλη σχέση ή διατήρηση της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας ή θυγατρικής της.

Τα ήδη ώριμα, αλλά μη ασκηθέντα σε προηγούμενο έτος δικαιώματα, θα μπορούν να ασκηθούν σε επόμενο έτος μαζί με τα δικαιώματα που θα ωριμάσουν τότε, με καταληκτική ημερομηνία αυτή της λήξης του προγράμματος κατά το μήνα Δεκέμβριο 2010.

Η άσκηση των ώριμων Δικαιωμάτων προαίρεσης από τους δικαιούχους γίνεται με έγγραφη δήλωσή τους εντός των προβλεπομένων από το Πρόγραμμα προθεσμιών. Κατά τη διάρκεια ισχύος του 3ου Προγράμματος, όλα τα μη ώριμα δικαιώματα καθίστανται αυτοδικαίως ώριμα, εφόσον επέλθει γεγονός αλλαγής ελέγχου στην Τράπεζα, όπως διαλαμβάνεται ειδικότερα στον Κανονισμό του Προγράμματος και μπορούν να ασκηθούν στην αμέσως επόμενη περίοδο άσκησης.

Εφόσον κατά τη δεύτερη περίοδο άσκησης (1 - 10 Δεκεμβρίου 2007) ασκηθεί το σύνολο των ήδη ωρίμων και διατεθέντων μέχρι σήμερα δικαιωμάτων προαίρεσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά ποσό 4.940.384,40 ευρώ με έκδοση 1.035.720 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,3067% του υφισταμένου αριθμού των 337.743.789 μετοχών της Τράπεζας), ονομαστικής αξίας 4,77 ευρώ η καθεμία.

Σημειώνεται ότι, βάσει των κείμενων διατάξεων και των Κανονισμών των δύο παραπάνω Προγραμμάτων, κατά την άσκηση των ήδη ωρίμων δικαιωμάτων που τους αντιστοιχούν, οι δικαιούχοι καταβάλλουν σε μετρητά την αξία των μετοχών για τις οποίες ασκούν δικαίωμα προαίρεσης και, στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο κατά το μήνα Δεκέμβριο αποφασίζει την ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (χωρίς τροποποίηση του καταστατικού της και χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφισταμένων κατά την έκδοση μετόχων, σύμφωνα με το αρ. 139 του Κ.Ν. 2190/1920).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v