Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΑΜΑΡ: Σε προστασία από πιστωτές οι γαλλικές θυγατρικές

Ξεκίνησε συζήτηση για την εξωδικαστική διευθέτηση του χρέους τους προς τράπεζες. Το ύψος των δανείων και τι μέρος από αυτά έχουν χορηγήσει εγχώριες τράπεζες. Οι προβλέψεις που σχηματίστηκαν στο β' τρίμηνο και για τη ΦΑΜΑΡ.

ΦΑΜΑΡ: Σε προστασία από πιστωτές οι γαλλικές θυγατρικές

Σε διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης χρέους με τις πιστώτριες τράπεζές τους εισήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εδρεύουσες στη Γαλλία εταιρείες του ομίλου FAMAR Srl, υπόθεση που δεν αγγίζει την εν Ελλάδι ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ.

Οι γαλλικές εταιρείες Famar Central (διοικητικό κέντρο της ΦΑΜΑΡ στη Γαλλία), Labaratoire Famar, Famar L Aingle, Famar Lyon, Famar Orleans καθώς και οι FAMAR SA και FAMAR Holding ως μέτοχοί τους, υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική αίτηση πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις παραπάνω γαλλικές εταιρίες συγκροτούν τη συνολική παραγωγική δύναμη της ΦΑΜΑΡ στη Γαλλία και αποτελούν τις παλαιότερες εργοστασιακές μονάδες του ομίλου στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι το θέμα ανέδειξε πρώτο το mononews.gr.

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Euro2day.gr, το γαλλικό θεσμικό πλαίσιο για εξωδικαστική διευθέτηση χρέους προβλέπει τη διενέργεια εμπιστευτικής/συμφιλιωτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρείας που βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων της και των πιστωτριών τραπεζών της, μέσω του Επιμελητηρίου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό του Παρισιού. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, για όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, οι εταιρείες έχουν προστασία από ενέργειες πιστωτών, ενώ η διαδικασία δεν αφορά σε δικαιώματα/απαιτήσεις εργαζόμενων και προμηθευτών.

Πρακτικά, ζητείται η αναδιάρθρωση δανεισμού, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ο οποίος κατά περίπου το ήμισυ έχει χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ένα σημαντικό μέρος των υπόλοιπων δανείων φέρεται να κατέχει το private equity Sankaty-Bain Capital.

To Euro2day.gr επικοινώνησε με στελέχη εγχώριων τραπεζών που εμπλέκονται ως πιστωτές στην υπόθεση, τα οποία αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε ενημερώσει τις τράπεζες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εδρεύουσες στη Γαλλία εταιρείες.

Η παραπάνω ενημέρωση, σε συνδυασμό με την άγονη περσινή διαδικασία πώλησης του συνόλου των δραστηριοτήτων που συγκροτούν τον όμιλο ΦΑΜΑΡ και τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων επιδόσεις EBITDA, οδήγησαν τις τράπεζες να σχηματίσουν στο β' τρίμηνο αυξημένες προβλέψεις και για τα χορηγηθέντα δάνεια στη ΦΑΜΑΡ.

Αφορμή αποτέλεσαν τα μεγάλα προβλήματα των αλυσίδων super market που ελέγχονται από την οικογένεια Μαρινόπουλου καθώς ένα μέρος των δανείων προς τις αλυσίδες είχε δοθεί με ενέχυρο μετοχές ΦΑΜΑΡ. Τα παραπάνω δάνεια δεν μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία, που με βάση το σχέδιο θα ελέγχεται κατά 100% από τη Σκλαβενίτης, αλλά θα παραμείνουν στις υφιστάμενες εταιρικές μορφές που θα τεθούν σε εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης δεν αφορά στην εν Ελλάδι εδρεύουσα ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, η οποία ενοποιείται κατά 100% από την FAMAR Srl με έδρα το Λουξεμβούργο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v