Παυλίδης Μάρμαρα: Εντείνει την εξωστρέφεια με εξαγορές

Επενδυτικό πρόγραμμα με εξαγορές και επέκταση στις ΑΠΕ εφαρμόζει η εταιρεία. Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Οι κρούσεις για είσοδο επενδυτών και εισαγωγή σε χρηματιστήρια. Πώς αντιδρούν οι μέτοχοι. Η πορεία των μεγεθών και οι προοπτικές.

Παυλίδης Μάρμαρα: Εντείνει την εξωστρέφεια με εξαγορές

Πλώρη για απόκτηση νέων κοιτασμάτων μαρμάρου, εντός ή εκτός Ελλάδος, βάζει η εταιρεία Παυλίδης, ξεκινώντας την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος, που στο μεγαλύτερο μέρος του η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια.

Μετά από ένα εντυπωσιακό 2015, όταν η Παυλίδης Μάρμαρα και Γρανίτες πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 50,5 εκατομμύρια και κέρδη προ φόρων 19,1 εκατομμύρια, με EBITDA 49,3%, αναμένει αύξηση πωλήσεων περίπου 20% για το 2016.

Η εταιρεία μας παρά την κρίση στην εσωτερική αγορά, συνεχίζει να κινείται ανοδικά, καθώς αξιοποιεί την καθιέρωση του ονόματός της στις διεθνείς αγορές, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χριστόφορος Παυλίδης. Προ κρίσης, οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν περίπου το 50% των πωλήσεων της εταιρείας. Με την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η επιχείρηση στράφηκε στις αγορές εξωτερικού, με έμφαση σε Άπω Ανατολή, Μέση Ανατολή και Αμερική.

Έτσι, το 2015 η ελληνική αγορά απορρόφησε μόλις το 9,3% των συνολικών πωλήσεων και όλο το υπόλοιπο κατευθύνθηκε στις εξαγωγές. Το 4,1% σε κοινοτικές χώρες και το 86,6% σε τρίτες, μη κοινοτικές χώρες, όπως ΗΠΑ, Κίνα, που είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρίας, ΝΑ Ασία, Εμιράτα, Μεξικό και αλλού.

Τα προϊόντα της εταιρείας προέρχονται από τα τρία λατομεία μαρμάρου που διαθέτει στους νομούς Δράμας και Καβάλας, όπως επίσης και στην Αλβανία. Την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας τα στελέχη της την αποδίδουν στη στρατηγική ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων της, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και των πλέον απαιτητικών προδιαγραφών που θέτουν αρχιτεκτονικά γραφεία και κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Έτσι τα μάρμαρα της εταιρείας χρησιμοποιούνται σε κοινόχρηστους και εσωτερικούς χώρους ουρανοξυστών ή μουσείων.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης ότι σχεδιάζεται με τη λογική της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού της πρώτης ύλης, ώστε να εμπλουτιστεί η γκάμα των προϊόντων, της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων (επέκταση στις ΑΠΕ), τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.

Έτσι, η εταιρεία συζητά και είναι σε συνεχείς επαφές για συνεργασίες και εξαγορές κοιτασμάτων μαρμάρου σε Ελλάδα και εξωτερικό, υλοποιεί τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατομμυρίων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ ως προς τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, μετά τα 9 μεγαβάτ ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά 5 μεγαβάτ, αιολικά 4 μεγαβάτ) που έχει σε λειτουργία, προχωρά στην κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος 28 μεγαβάτ συνολικής επένδυσης 35 εκατομμυρίων.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η εταιρεία σχεδιάζει την εισαγωγή της σε χρηματιστήριο ελληνικό ή όχι, η απάντηση των στελεχών της είναι ότι κρούσεις έχουν γίνει, όπως και για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι μέτοχοί της, όλοι μέλη της οικογένειας Παυλίδη, δεν συζητούν μια τέτοια προοπτική. Το ίδιο δεν συζητούν και τη μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδος. Όπως δε εξηγούν, η εταιρεία διαθέτει επαρκή χρηματικά διαθέσιμα (50,2 εκατ. 31 Δεκ. 2015) και αποθεματικά (26,26 εκατ.) για τη στήριξη των επενδυτικών της σχεδίων, τα οποία βασίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή και τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας Νίκο Δημαρέλλη και Θόδωρο Αποστολόπουλο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής για το 2017 έχει καλυφθεί από παραγγελίες εξωτερικού ενώ ο βαθμός απασχόλησης του βιομηχανικού εξοπλισμού ήδη ξεπερνά το 80%.

Γραφειοκρατία

Τέλος, σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη δυνατότητα ανάπτυξης εγχώριων κοιτασμάτων μαρμάρου, αρμόδια στελέχη της εταιρείας τονίζουν ότι η γραφειοκρατία που επικρατεί συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη του κλάδου. Για την έκδοση άδειας ερευνών απαιτούνται 12-18 μήνες, ενώ για την άδεια εκμετάλλευσης ο απαιτούμενος χρόνος ξεπερνά τα 4 χρόνια.

Το χειρότερο, τονίζουν οι ίδιοι, είναι ότι η γραφειοκρατία αυτή δεν λειτουργεί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι πολύ εύκολα καταπατώνται οι όροι έκδοσης των αδειών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον από άστοχες και ληστρικές εκμεταλλεύσεις και εν τέλει να δυσφημείται ο κλάδος στο σύνολό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v