Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Προσδοκά έσοδα 1 δισ. από τιμολόγια (upd)

Επιπλέον έσοδα ύψους 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως προσδοκά η ΔΕΗ από τις αυξήσεις που εισηγήθηκε στα τιμολόγια. Τα έσοδα αυτά θα είναι σε βάθος επταετίας και θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων της επιχείρησης για την ίδια περίοδο, ύψους 11 δισ. ευρώ, τόνισε ο CEO της επιχείρησης, κ. Τάκης Αθανασόπουλος.

ΔΕΗ: Προσδοκά έσοδα 1 δισ. από τιμολόγια (upd)
της Χρύσας Λιάγγου

Επιπλέον έσοδα ύψους 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως προσδοκά η ΔΕΗ από τις αυξήσεις που εισηγήθηκε στα τιμολόγια.

Τα έσοδα αυτά θα είναι σε βάθος επταετίας και θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων της επιχείρησης για την ίδια περίοδο, ύψους 11 δισ. ευρώ.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Τάκης Αθανασόπουλος σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του business plan που συνεχίζεται αυτή την ώρα.

Στη συνέντευξη, ο κ. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ”κανένα ενδεχόμενο στρατηγικής ή οποιασδήποτε άλλης συνεργασίας για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 3.500 MW που προβλέπονται στο νέο business plan. Βεβαίως, επειδή οι ανάγκες της χώρας σε ισχύ αυξάνονται, όλες οι σοβαρές προτάσεις για συμμετοχή σε επιχειρηματικά σχήματα θα εξετασθούν. Η ΔΕΗ σε αυτά τα σχήματα θα συμμετέχει με ποσοστό κάτω του 50%”.

Ο κύριος Αθανασόπουλος χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις και για το περίφημο μνημόνιο με την RWE, για το οποίο τόνισε ότι αποτελεί βάση συζήτησης για συνεργασία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μνημόνιο που μπορεί να παρουσιαστεί στους μετόχους. Σημείωσε δε ότι είναι τιμή για τη ΔΕΗ που η RWE επιδιώκει συνεργασία.

Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι ”με την αλλαγή των τιμολογίων ζητάμε την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει φέρει πολλά δεινά στη ΔΕΗ και στην αγορά ηλεκτρισμού. Ειδάλλως, η ΔΕΗ εξασθενεί, συρρικνώνεται και θα αποτελέσει έρμαιο εταιριών που θα έλθουν ή έχουν ήδη έλθει στην αγορά”.

O κ. Αθανασόπουλος δήλωσε επίσης ότι οι αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ είναι πράγματι ”πολύ μεγάλες” αλλά είναι οι μικρότερες δυνατές που επιβάλλονται για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις της.

Μίλησε για ανάγκη εθνικού πρωταθλητή στην αγορά ηλεκτρισμού, ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΗ και αυτό, είπε, είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.

Σε ότι αφορά την εισήγηση για εισαγωγής ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια, τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί από 1/1/08 με πρώτη τιμολόγηση τον Απρίλιο του 2008 και με τιμή βάσης την τιμή του αργού τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 75 δολάρια το βαρέλι περίπου.

”Τα προηγούμενα χρόνια”, τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, ”η ΔΕΗ λόγω μη προσαρμογής των τιμολογίων είχε μεγάλη απώλεια εσόδων και αυτοί που στερήθηκαν ήταν οι μέτοχοι, που δεν πήραν το μερίδιο που τους αναλογούσε, και κατά ένα μέρος οι καταναλωτές γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες επενδύσεις”.

Σε ότι αφορά το κόστος για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι αφού πρώτα εξασφαλιστεί η έγκρισή τους, μετά η ΔΕΗ θα διεκδικήσει το σύνολο των ΥΚΩ που της οφείλονται από το 2001 και μετά.

Μπαίνει στην αγορά φυσικού αερίου

Την είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά τους φυσικού αερίου ανεξαρτήτως της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ ανακοίνωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από τη ΡΑΕ για την είσοδο της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ, ο κ. Αθανασόπουλους υπεραμύνθηκε του δικαιώατος της ΔΕΗ, φέρνοντας αντίστοιχα παραδείγματα εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Ο CEO της ΔΕΗ τόνισε ότι έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ προσφέρει το 80% του κύκλου εργασιών της ΔΕΠΑ και εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση, η εταιρία εξετάζει εναλλακτικά σενάρια δραστηριοποίησης στην αγορά του φυσικού αερίου.

Αυτό, είπε, θα γίνει μέσω συμμετοχής σε άλλη εταιρία, είτε με έναρξη δραστηριότητας στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Αθανασόπουλος: ”Δεν παραιτήθηκα ποτέ”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραμονή του στην επιχείρηση, ο κ. Αθανασόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ”υπήρξα στέλεχος για πολλά χρόνια σε άλλες εταιρίες, πολλές προτάσεις μου έγιναν αποδεκτές και κάποιες απορρίφθηκαν. Δεν παραιτήθηκα ποτέ”.

Στην περίπτωση που ο βασικός μέτοχος δεν εγκρίνει τις προτάσεις της διοίκησης, θα έλθουμε με καλύτερες θέσεις και γνώμονα πάντα το συμφέρον της ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος και μίλησε για άριστες σχέσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα οποία ενημερώνονται για ότι έχει να κάνει με την επιχείρηση.

**** H ανακοίνωση της ΔΕΗ για την παρουσίαση

Τις Στρατηγικές Προτεραιότητες της ΔΕΗ ΑΕ για την περίοδο 2008 – 2014 παρουσίασε σήμερα ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στις πέντε κύριες προτεραιότητες της ΔΕΗ οι οποίες είναι:

1. Εναρμόνιση με το Ρυθμιστικό Πλαίσιο, που επιβάλλει την:

• διακριτή δομή των τιμολογίων και εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και

• προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ με το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το μέσο κόστος της αγοράς για τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες διαμορφώνεται στα 105 ευρώ/ MWh και είναι κατά 25% υψηλότερο από το μέσο έσοδο της ΔΕΗ που είναι 85 ευρώ/MWh.

2. Στρατηγική Παραγωγής, η οποία προβλέπει την:

• επιτάχυνση του προγράμματος αντικατάστασης παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων με νέες και

• μείωση του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τ. Αθανασόπουλο, η ζήτηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξάνει με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5% μέχρι το 2020.

Στο διασυνδεδεμένο σύστημα η ΔΕΗ θα κατασκευάσει νέες μονάδες συνολικής ισχύος έως 3.700 MW, επενδύσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Σημαντικές επενδύσεις θα γίνουν και σε μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας με εγκαταστάσεις νέων μονάδων και αποσύρσεις παλαιών χαμηλής απόδοσης. Επίσης, προβλέπεται η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα το 2012.

Με την κατασκευή νέων μονάδων προβλέπεται να μειωθούν οι συνολικές εκπομπές CO2 το 2014 κατά 20% περίπου σε σύγκριση με το 2007.



3. Βελτίωση της Παραγωγικότητας, που θα εξασφαλισθεί με:

• πολύ μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα, που θα παρέχουν αξιοπιστία και μεγαλύτερη αποδοτικότητα, και

• μείωση του κόστους λειτουργίας.

Οι νέες επενδύσεις που θα γίνουν για τη βελτίωση των υποδομών των δικτύων Διανομής και Μεταφοράς υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

4. Νέες Πηγές Εσόδων, οι οποίες θα εξασφαλισθούν μέσω της:

• αυξημένης διείσδυσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

• επέκτασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

• εισόδου της ΔΕΗ ΑΕ στην αγορά φυσικού αερίου και

• μεγιστοποίησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας.

Στόχος της Επιχείρησης είναι η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να εξασφαλίσει το 20% της αγοράς των ΑΠΕ έως το 2012, ενώ οι σχετικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.



5. Ανάπτυξη Εταιρικής Κουλτούρας, η οποία θα επιτευχθεί με την:

• δημιουργία ενός διακριτού οράματος, της αποστολής και των αξιών στελεχών και εργαζομένων,

• ευθυγράμμιση των εταιρικών πολιτικών και πρακτικών με το όραμα και

• ενίσχυση του ρόλου των στελεχών της διοίκησης.

Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων τις οποίες έχει ζητήσει η Επιχείρηση, δήλωσε τα εξής:

- ”Λυπάμαι που για δεκαετίες η ΔΕΗ δεν είχε πάρει θέση μπροστά στα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα ηλεκτροπαραγωγής που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τώρα, είναι αναγκασμένη να το κάνει.

Οι αυξήσεις που ζητήσαμε, ομολογουμένως πολύ μεγάλες, είναι, δυστυχώς, οι μικρότερες που επιβάλλονται προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνες τις επενδύσεις, τόσο στον τομέα της παραγωγής για την κάλυψη της επάρκειας, όσο και στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής για την αδιάλειπτη και ποιοτική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους Έλληνες.

Οι επενδύσεις αυτές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα, θα καταστήσουν την εταιρία μας ικανή να ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις αυξανόμενες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών για ηλεκτρική ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τ. Αθανασόπουλος στους δημοσιογράφους, τα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών παραμένουν τα χαμηλότερα μεταξύ των ”15” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι αυξήσεις που δόθηκαν στην τελευταία διετία ήσαν οι χαμηλότερες μεταξύ των ”15” με εξαίρεση τις αυξήσεις της ”πυρηνικής” Γαλλίας.

Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία και μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. με βάση τιμές τις ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά υπολογισμένων σε όρους Ισοδύναμης Αγοραστικής δύναμης (PPS).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v