Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 428 εκατ. το όφελος από την πώληση της Eurolife

Το τίμημα, το μέρισμα χρήσης 2015 και τα 70 εκατ. που αναγνώρισε απευθείας στην καθαρή θέση η τράπεζα από τα συσσωρευμένα κέρδη του χαρτοφυλακίου trading της Eurolife. Με 40% για μια πενταετία το pension fund OMMERs στην ασφαλιστική.

Eurobank: Στα 428 εκατ. το όφελος από την πώληση της Eurolife

Σημαντικά οφέλη εγγράφει η Eurobank από την πώληση του 80% της Eurolife ERB Insurance Group στην κοινοπραξία Fairfax-OMMERS καθώς πέραν των 358,7 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από το τίμημα και το μέρισμα χρήσης 2015, ενίσχυσε από τον περασμένο Ιούνιο την καθαρή της θέση με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Στις 4 Αυγούστου η Eurobank μεταβίβασε το 80% της Eurolife στην εταιρεία με την επωνυμία Costa Luxemburg, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Απώτεροι μέτοχοί της είναι η Fairfax και το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ΟΜMERs, με 50% έκαστος. Έτσι, Fairfax και OMMERs θα κατέχουν έκαστος το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurolife. To τίμημα που εισέπραξε η τράπεζα ανήλθε σε 324,7 εκατ. ευρώ, ενώ προηγουμένως είχε εισπράξει ολόκληρο το μέρισμα χρήσης 2015, ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναγνώρισε, στις 30 Ιουνίου, τα συσσωρευμένα κέρδη από την αποτίμηση των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων που είχαν οι ασφαλιστικές, ενισχύοντας έτσι απευθείας την καθαρή θέση του ομίλου με 70 εκατ. ευρώ.

Επομένως το συνολικό όφελος έφθασε στα 428 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank διατηρεί και το εναπομείναν 20% της Eurolife ERB Insurance Group.

Η πώληση της Eurolife συνέβαλε, επίσης, στην επίτευξη του στόχου μείωσης του χαρτοφυλακίου σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά. Το πλάνο προέβλεπε να υποχωρήσει η αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου της φετινής χρονιάς, το οποίο έγινε (σ.σ. 33 εκατ. ευρώ).

Η συμφωνία μεταξύ Fairfax και OMERS προβλέπει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την αγορά του ποσοστού που κατέχει το συνταξιοδοτικό ταμείο στην Costa Luxemburg σε ορίζοντα πενταετίας με μια αποδεκτή απόδοση.

Πρόκειται, επομένως, για συμφωνία χρηματοδότησης του τιμήματος, όπως έγινε και στην περίπτωση της εξαγοράς της ασφαλιστικής εταιρείας Brit.

Η Eurolife ERB Insurance Group συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και είναι 100% θυγατρική της Eurobank. H τράπεζα εισέφερε στη νέα εταιρία συμμετοχών τις μετοχές που κατείχε άμεσα στις Eurolife ΑΕΓΑ, Eurolife ΑΕΑΖ και ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜA, καθώς και μετρητά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Έτσι η νέα holding ελέγχει κατά 100% τις τρεις ασφαλιστικές εταιρίες και μέσω αυτών τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία (Eurolife ERB Asigurari de Viata SA και Eurolife ERB Asigurari Generale SA). Η Eurobank αποτιμά 350 εκατ. ευρώ το 100% της Eurolife στα βιβλία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v