Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτίωση επιδόσεων για τη «Μάρμαρα Κυριακίδης»

Διαψεύδοντας τους αρχικούς φόβους της αγοράς για αρνητικές επιπτώσεις λόγω της «κινεζικής κρίσης», η εισηγμένη συνεχίζει να σημειώνει ανοδικές οικονομικές επιδόσεις. Το... πλεόνασμα μετρητών και η διείσδυση στην αγορά της Ρωσίας.

Βελτίωση επιδόσεων για τη «Μάρμαρα Κυριακίδης»

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε κατά το πρώτο μισό του 2016 ο όμιλος Μάρμαρα Κυριακίδη, καθώς:

• Ο κύκλος εργασιών του ανέβηκε από τα 23,59 στα 25,6 εκατ. ευρώ.

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διατηρήθηκαν σταθερά στα 11,15 εκατ. ευρώ.

• Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από τα 5,77 στα 6,67 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο ότι επαναταξινομήθηκε λογιστικά το μετοχικό χαρτοφυλάκιο (τίτλοι του ΧΑ) που διαθέτει η εταιρεία.

• Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν ιδιαίτερα θετικές (+15,1 εκατ. ευρώ), γεγονός που σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αρνητικές επενδυτικές ροές (-772 χιλ.) οδήγησαν στη δημιουργία θετικού καθαρού ταμείου (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, πέρα από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο, τρέχουσας αξίας 2,8 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το ότι ενώ ο όμιλος σημείωσε τόσο έντονα θετικές ταμειακές ροές, δεν έχει αποφασίσει φέτος (μέχρι τώρα τουλάχιστον) ούτε τη διανομή μερίσματος, ούτε την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

• Στις 30 Ιουνίου του 2016 τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 51,5 εκατ. ευρώ.

Η προαναφερόμενη οικονομική πορεία έρχεται να καθησυχάσει τους φόβους που υπήρχαν στις αρχές του έτους στη χρηματιστηριακή αγορά για επίδραση από την κινεζική κρίση, με τη διοίκηση της εισηγμένης να σημειώνει:

«Ο όμιλος έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική προσπάθεια. Η μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων μας δείχνει ότι οι αγορές της Κίνας, Μέσης Ανατολής των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και η Σιγκαπούρη η Νότιος Κορέα και η Ινδονησία συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς πελάτες του ομίλου και δεν έχουν επηρεασθεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, ενώ αντιθέτως εξακολουθούν να εμφανίζουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η παρουσία της εταιρείας στην περιοχή της Κίνας όπου η ζήτηση σε μάρμαρο βώλακα είναι ιδιαίτερα αυξημένη διενεργείται μέσω των διανομέων της και των τακτικών επισκέψεων των πωλητών της καθώς και της συμμετοχής στις διάφορες εκθέσεις».

Σε ό,τι αφορά τώρα στη διαφαινόμενη πορεία του δεύτερου φετινού εξαμήνου, η εισηγμένη εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της:

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι πωλήσεις του ομίλου αναμένεται να αυξηθούν σε σχέση με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2016. Η διοίκηση του ομίλου είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων γιατί τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η μεγάλη ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας τα τελευταία χρόνια, συντηρεί ένα σημαντικό τζίρο για την εταιρεία, ο οποίος αναμένεται να συνεχισθεί και στην επόμενη χρήση.

Η εταιρεία ξεκίνησε πλέον να δραστηριοποιείται και στην αγορά της Ρωσίας, με τη συμμετοχή της σε εκθέσεις προσπαθώντας να διεισδύσει στον τομέα των κατασκευών με την προώθηση των νέων καινοτόμων προϊόντων της στον κλάδο των κονιαμάτων αφενός και στον τομέα της επένδυσης των κτιρίων με την γκάμα των λευκών μαρμάρων που διαθέτει. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι θετικά. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διατήρηση του μικτού κέρδους και την εφαρμογή προγράμματος περιορισμού των και βελτιστοποίησης των εξόδων διοίκησης και διάθεσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v