Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Αττικής: Τελευταία παράταση για ΔΣ και μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης

Γιατί πρέπει στις 20 Σεπτεμβρίου η Αττικής να αποκτήσει πλήρη διοίκηση. Οι χαμένες προθεσμίες για την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 70 εκατ. ευρώ και η ανάγκη να ολοκληρωθεί η επιλογή επενδυτή ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Τρ. Αττικής: Τελευταία παράταση για ΔΣ και μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης
Αντίστροφα τρέχει πλέον ο χρόνος για την Τράπεζα Αττικής καθώς μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα διενέργειας της αναβληθείσας γενικής συνέλευσης, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι διοικητικές αλλαγές και το νέο business plan μεταξύ μετόχων και εποπτικής αρχής, προκειμένου εν συνεχεία να ανοίξει ο δρόμος για την ανάθεση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,045 δισ. και την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών της αναγκών.

Τυπικά, η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση αναβλήθηκε, κατόπιν αιτήματος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Στην πράξη, όμως, η αναβολή ήταν απαραίτητη καθώς δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Δ.Σ. και κυρίως τις θέσεις διοίκησης.

Σημειώνεται ότι πρέπει να πληρωθούν επτά θέσεις του 15μελούς Δ.Σ., μεταξύ των οποίων και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ενώ εν συνεχεία είναι πιθανόν να υπάρξει νέα αλλαγή και στη θέση του προέδρου.

Αν στις 20 Σεπτεμβρίου το σώμα των μετόχων εκλέξει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, η καταλληλότητα του οποίου έχει εν τω μεταξύ εγκριθεί από την ΤτΕ, θα ξεκινήσει άμεσα η επιλογή του επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει να καλύψει τις ομολογίες έκδοσης Τράπεζας Αττικής ύψους έως 70 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες θα εκδοθούν για να καλύψουν τις εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες, με βάση το δυσμενές σενάριο της περσινής αξιολόγησης.

Το δέλεαρ για τον επενδυτή θα είναι, όπως αποκάλυψε το Euro2day, η ανάληψη της διαχείρισης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,045 δισ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι είχαν ενημερωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις 19 Σεπτεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα, όμως, πάει για τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, μετά την αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Οι επενδυτές, άλλωστε, δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο κάλυψης των ομολογιών και ανάληψης διαχείρισης ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPLs, αν δεν ξέρουν τη σύνθεση της διοίκησης της τράπεζας και το business plan για τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την ανάληψη διαχείρισης των NPLs σε συνδυασμό με την κάλυψη των ομολογιών έχουν εκδηλώσει αρκετές εταιρείες, πέραν των τριών που είχαν καταθέσει στην αρχική φάση του διαγωνισμού δεσμευτικές προσφορές.

Προς το παρόν, τα πρόσωπα που έχουν προταθεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν έχουν τύχει της αποδοχής όλων των εμπλεκόμενων μερών, ή δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου. Αποτέλεσμα είναι η τράπεζα να παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο με μόλις 8 μέλη σε ένα 15μελές Δ.Σ. και με πρόεδρο για την οποία έχει τεθεί θέμα καταλληλότητας, μετά τις αποκαλύψεις συμπολιτευόμενων μέσων για προσωπικό δάνειο που βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Είναι τέτοια η ένταση του παρασκηνιακού πολέμου για την επιλογή των προσώπων της διοίκησης, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, ώστε να πέσει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης των έσχατων μέσων που έχει στη διάθεσή της η κάθε πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v