Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Υλοποιεί ταχύτερα το πλάνο αναδιάρθρωσης

Ποιες δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν. Η πώληση της Eurolife, η μείωση του χαρτοφυλακίου μετοχών και δικτύου καταστημάτων και η κρίσιμη εξέλιξη του προγράμματος εθελουσίας. Το ετήσιο όφελος εξοικονόμησης και ο στόχος για τη μείωση των συνολικών εξόδων.

Eurobank: Υλοποιεί ταχύτερα το πλάνο αναδιάρθρωσης

Σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης σημείωσε ο όμιλος Eurobank, όπως αναφέρει η διοίκησή του, στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου.

Σε σχέση με τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος της φετινής χρονιάς, η Eurobank ολοκλήρωσε ήδη την πώληση του 80% των ασφαλιστικών της θυγατρικών (Eurolife), ενώ μείωσε το χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών στα 33 εκατ. ευρώ, επίπεδα που είναι χαμηλότερα από το όριο που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Ειδικότερα στις 4 Αυγούστου η Eurobank μεταβίβασε το 80% της Eurolife στην κοινοπραξία Fairfax-OMMERS, έναντι τιμήματος 324,7 εκατ. ευρώ, ενώ προηγουμένως είχε εισπράξει ολόκληρο το μέρισμα χρήσης 2015, ύψους 34 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναγνώρισε, στις 30 Ιουνίου, τα συσσωρευμένα κέρδη από την αποτίμηση των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων που είχαν οι ασφαλιστικές, ενισχύοντας έτσι απευθείας την καθαρή θέση του ομίλου με 70 εκατ. ευρώ.

Η πώληση της Eurolife συνέβαλε επίσης στην επίτευξη του στόχου μείωσης του χαρτοφυλακίου σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά. Το πλάνο προέβλεπε να υποχωρήσει η αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου της φετινής χρονιάς, το οποίο έγινε (σ.σ. 33 εκατ. ευρώ).

Ως προς τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2017, η Eurobank, ήδη από τα τέλη της περσινής χρονιάς, μείωσε τον αριθμό καταστημάτων της κάτω από το όριο (510 καταστήματα) ενώ η συρρίκνωσή του συνεχίζεται και φέτος.

Όσον αφορά στη μείωση στα λειτουργικά κόστη, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εξέλιξη του προγράμματος εθελουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με την τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Ως το τέλος Αυγούστου η τράπεζα έκανε αποδεκτό έναν ικανό αριθμό αιτήσεων αποχώρησης, που σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού κατά 350 άτομα από την πώληση της Eurolife, οδηγούσε στην τυπική επίτευξη του στόχου μείωσης του προσωπικού της κάτω από τις 9.800 άτομα (σ.σ. μείωση κατά περίπου 1.000 άτομα).

Ωστόσο, η διοίκηση αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα, ώστε να επιδιωχθεί η αποχώρηση 1.000 εργαζομένων, χωρίς να προσμετράται η συνεισφορά της Eurolife.

Η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση δαπανών, εφόσον αποχωρήσουν περί τους 1.000 εργαζόμενους από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες, θα ανέλθει σε 38 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του υπολογίζεται σε 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62 εκατ. αναγνωρίστηκαν ως πρόβλεψη στο δ' τρίμηνο του 2015.

Η αποχώρηση προσωπικού θα συμβάλει ήδη από φέτος στον στόχο μείωσης των λειτουργικών εξόδων κατά 3% με 4%, ώστε σε επίπεδο ομίλου να υποχωρήσουν κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει οι συνολικές δαπάνες για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου να πέσουν κάτω από τα €750 εκατ. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Εντός του στόχου είναι και η μείωση του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα, που αποτελεί επίσης δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι στο β' εξάμηνο τα επιτόκια καταθέσεων θα αποκλιμακωθούν κατά περίπου 0,20%.

Οι δεσμεύσεις ως το τέλος του 2018

Το πλάνο προβλέπει επιπλέον τις εξής δεσμεύσεις ως το τέλος του 2018:

- Τη μείωση του χαρτοφυλακίου αλλοδαπών στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας [το οποίο ορίζεται ως στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τις δραστηριότητες πελατών εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία είναι καταχωρισμένα (booked) τα στοιχεία ενεργητικού] στο ποσό των 8,77 δισ. κατ' ανώτατο όριο έως τις 30 Ιουνίου 2018.

- Μείωση του δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σε 115%, κατ' ανώτατο όριο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η Eurobank όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες πλην Εθνικής παραμένουν ακόμη μακριά από τον στόχο καθώς η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να επανέλθει στα γκισέ μέρος των καταθέσεων που έφυγαν την περίοδο Νοέμβριος 2014-Ιούνιος 2015 ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις μήνες.

- Πώληση της συμμετοχής (20%) της Τράπεζας στην Grivalia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v