Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Επιτυχία 60% στις περσινές ρυθμίσεις δανείων!

Πώς η τράπεζα μείωσε κατά 900 εκατ. ευρώ τα NPEs. Οι διαγραφές και τα ρυθμισμένα δάνεια που έγιναν ενήμερα. Η σύνθεσή τους και η ώθηση από την ανασφάλεια για τη χώρα. Διαγραφές 1 δισ. ευρώ εντός του 2016. Μείωση κατά 40% ως το τέλος του 2019.

Εθνική: Επιτυχία 60% στις περσινές ρυθμίσεις δανείων!

Τα πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα ότι μπορεί να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, μέσω μακροχρόνιων ρυθμίσεων, παρείχε η Εθνική Τράπεζα καθώς πέτυχε το 60% της αξίας των δανείων, που ρυθμίστηκαν κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου της περσινής χρονιάς, να περάσει φέτος στα ενήμερα.

Η Εθνική εμφάνισε στο β' τρίμηνο μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 900 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα περίπου 300 εκατ. ευρώ οφείλονται σε διαγραφές, ενώ τα υπόλοιπα 600 εκατ. είναι ρυθμισμένα δάνεια που επανήλθαν στα ενήμερα.

Από τα 600 εκατ. ευρώ τα μισά περίπου είναι στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι βάσεις της παραπάνω επιτυχίας τέθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο. Υπό την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα της χώρας και των καταθέσεων, λόγω της άκαρπης διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, υπήρξε αυξημένη προσέλευση στην τράπεζα για ρυθμίσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο β' τρίμηνο του 2015 η τράπεζα, όπως προκύπτει από τις τριμηνιαίες παρουσιάσεις της, διενήργησε ρυθμίσεις-ρεκόρ ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ στο γ' τρίμηνο το ύψος των ρυθμίσεων έπεσε στα 510 εκατ. ευρώ και στο δ' τρίμηνο του ίδιου έτους διαμορφώθηκε στα 812 εκατ. ευρώ.

Περίπου το 60% της αξίας των δανείων που ρυθμίστηκαν την άνοιξη του 2015 είχε ομαλή εξυπηρέτηση κατά τη διάρκεια του 12μήνου, με αποτέλεσμα να περάσει φέτος στα ενήμερα δάνεια.

Η διοίκηση της Εθνικής εκτίμησε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα συνεχίσουν να μειώνονται και στο γ' τρίμηνο, με τους αναλυτές πάντως να περιμένουν ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδύνει. Όσον αφορά στις προβλέψεις στο β' τρίμηνο επηρεάστηκαν τόσο από τη Μαρινόπουλος, όσο και από συγκεκριμένες ναυτιλιακές χορηγήσεις.

Διαγραφές δανείων 1 δισ. ευρώ φέτος

Στον αντίποδα η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε διαγραφές ύψους 300 εκατ. ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο υπόλοιπα τρίμηνα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος έτους για συνολικές διαγραφές ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Μόνο από τις φετινές διαγραφές η Εθνική μπορεί να εμφανίσει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 6,5%, στον βαθμό που δεν υπάρξουν εντυπωσιακές ανατροπές στην οικονομία και σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μείωση κατά 35%-40% στα NPEs ως το τέλος του 2019

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής στο Euro2day.gr, ο στόχος που υπέβαλε στην εποπτική αρχή προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 35% με 40% ως το τέλος του 2019.

Πρόκειται για τον στόχο που υποβλήθηκε στις 24 Ιουνίου και θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο αφού η εποπτική αρχή ολοκληρώσει την εξέταση των σχεδίων που υπέβαλαν οι τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v