Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: «Split» στα κόκκινα δάνεια ως το 2019

Οι στόχοι που υπέβαλε η τράπεζα για τη μείωση των NPLs και των NPEs κατά τα επόμενα τριάμισι χρόνια. Η για πρώτη φορά μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για σημαντική περαιτέρω βελτίωση.

Eurobank: «Split» στα κόκκινα δάνεια ως το 2019

Σαφή οδηγία για τους στόχους όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans - NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures - NPEs) έδωσε χθες η διοίκηση της Eurobank.

Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε ότι στόχος της είναι μέχρι το τέλος του 2019 να κάνει... split στο ύψος των NPLs, μειώνοντάς τα ως και κατά 40% με 50%. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά το ίδιο διάστημα προβλέπεται να μειωθούν κατά 35% με 40%.

Όπως ανέφερε η Eurobank, οι παραπάνω στόχοι έχουν ήδη σταλεί στην εποπτική αρχή και η τράπεζα αναμένει να οριστικοποιηθούν. Σημειώνεται ότι η οριστικοποίηση των στόχων προβλέπεται να διενεργηθεί εντός του μήνα, ώστε από τον Νοέμβριο να ξεκινήσει η κατάθεση τριμηνιαίων επιδόσεων που θα αντιπαραβάλλονται με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η μείωση των NPLs και των NPEs θα προέλθει από μακροχρόνιες ρυθμίσεις δανείων, πωλήσεις και εκποιήσεις εξασφαλίσεων, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το μείγμα. Η τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη εντός του 2016 σε πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ενώ στην Ελλάδα ετοιμάζεται να πουλήσει μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι στόχοι της Eurobank κινούνται εντός του επιπέδου φιλοδοξίας που έθεσε η εποπτική αρχή για μείωση συνολικά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των συστημικών τραπεζών κατά 41 δισ. ευρώ ή 40% ως το τέλος του 2019.

Η τράπεζα κατέγραψε στο β' τρίμηνο για πρώτη φορά μείωση των νέων NPLs κατά 16 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μειώθηκαν από 34,8% το Α΄ τρίμηνο 2016 σε 34,7% το Β΄ τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις ανήλθε σε 65,0% στο τέλος του Β΄ τριμήνου.

Στον αντίποδα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αυξήθηκαν, όμως, κατά 492 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα σε επίπεδο ομίλου, εκ των οποίων 278 εκατ. ευρώ προέρχονται από χορηγηθέντα στην Ελλάδα στεγαστικά δάνεια και άλλα 140 εκατ. από εταιρικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φ. Καραβίας, εκτίμησε ότι στο β εξάμηνο θα επιβραδύνει σημαντικά ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPEs και θα φθάσει σε μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα μετά το α' τρίμηνο του 2017.

Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων αυξήθηκαν σε 222 εκατ. το Β' τρίμηνο και 398 εκατ. το Α' εξάμηνο 2016 και αντιστοιχούσαν σε 2,0% επί των μέσων χορηγήσεων στο τέλος Ιουνίου. Η διοίκηση δικαιολόγησε την αύξηση των προβλέψεων ως οφειλόμενη σε συγκεκριμένες δανειακές συμβάσεις επιχειρήσεων αλλά και στις αλλαγές που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο της Ρουμανίας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v