Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Aύξηση τιμολογίων ”θέτει” στο business plan

Θέμα αύξησης τιμολογίων σε ποσοστό έως 30% θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από το business plan που παρουσίασε στους θεσμικούς επενδυτές. Γίνεται επίσης λόγος στην καθιέρωση ρήτρας καυσίμων αλλά και σε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που λειτουργεί η αγορά ώστε να προσαρμοστούν και τα τιμολόγια σε εύλογα επίπεδα. ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

ΔΕΗ: Aύξηση τιμολογίων ”θέτει” στο business plan
της Χρύσας Λιάγγου

* Το πλήρες κείμενο του business plan δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Θέμα αύξησης τιμολογίων σε ποσοστό έως 30% θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από το business plan που παρουσίασε στους θεσμικούς επενδυτές.

Η διοίκηση προτείνει αύξηση τιμολογίων από 01/12/2007 σε ποσοστό από 10% έως και 21% στο οικιακό τιμολόγιο, 20%-22% στο εμπορικό και βιομηχανικό χαμηλής και μέσης τάσης και 30% στο βιομηχανικό υψηλής τάσης.

Στο business plan αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το μέσο έσοδο της ΔΕΗ είναι κάτω του μέσου κόστος αγοράς σε όλες τις τάσεις του δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή) καθώς επίσης και ότι το κόστος αγοράς ενέργειας είναι υψηλότερο κατά 25% από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων ισούται με 21,7%.

Η ΔΕΗ προτείνει διακριτά τιμολόγια για τον τελικό καταναλωτή ένα μέρος των οποίων θα είναι ανταγωνιστικά (κόστος όφελος) και ένα μέρος ρυθμιζόμενο, που θα καταγράφει τις χρεώσεις συστήματος και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Στο business plan γίνεται επίσης λόγος στην καθιέρωση ρήτρας καυσίμων αλλά και σε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που λειτουργεί η αγορά ώστε να προσαρμοστούν και τα τιμολόγια σε εύλογα επίπεδα.

Η βασική στρατηγική που προβλέπει το νέο του business plan για τη ΔΕΗ αναφέρεται σε θέματα που έχουν αποτελέσει ήδη σημεία τριβής με τη ΓΕΝΟΠ και στα οποία οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν κρατήσει αποστάσεις.

Πρόκειται για το σπάσιμο της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές, τον περιορισμό του λιγνίτη στο ισοζύγιο καυσίμων και βέβαια την αύξηση των τιμολογίων που έρχεται να προστεθεί σε αυτά.

Το ερώτημα που διατυπώνονταν χθες από παράγοντες της αγοράς ήταν γιατί ο κ. Αθανασόπουλος να προχωρήσει στην παρουσίαση ενός business plan που θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στα βασικά του σημεία και δεν ήταν λίγοι αυτοί που συνέδεαν την απάντηση με προσπάθεια ”ηρωικής” εξόδου του κ. Αθανασόπουλου από τη ΔΕΗ.

Η παρουσίαση του business plan ερμηνεύεται από την αγορά και ως μήνυμα του κ. Αθανασόπουλου προς την κυβέρνηση του τύπου ή θα υλοποιήσω το συγκεκριμένο σχέδιο ή θα αποχωρήσω.



* Το πλήρες κείμενο του business plan δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v