Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Άνοδος 4,2% στα καθαρά κέρδη 9μήνου

Μικρή άνοδο, της τάξης του 4,2%, κατέγραψαν στο εννεάμηνο τα κέρδη μετά από φόρους (συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες) και δικαιώματα μειοψηφίας της Intralot, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 85,497 εκατ. ευρώ, από 82,041 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Intralot: Άνοδος 4,2% στα καθαρά κέρδη 9μήνου
Μικρή άνοδο, της τάξης του 4,2%, κατέγραψαν στο εννεάμηνο τα κέρδη μετά από φόρους (συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες) και δικαιώματα μειοψηφίας της Intralot, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 85,497 εκατ. ευρώ, από 82,041 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιευμένου ισολογισμού της εταιρίας, στους πρώτους εννέα μήνες της τρέχουσας χρήσης ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,7%, φτάνοντας στα 568,710 εκατ. ευρώ από 572,764 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΒΙTDA διαμορφώθηκαν στα 180 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση 3% σε σχέση με τα 185,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2006, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 152,5 εκατ. ευρώ από 172,5 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2006.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 492 εκατ. ευρώ και συνεισφέρουν κατά 86,5% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, από 73,4% το 9μηνο του 2006.

Αναφορικά με τη μητρική εταιρία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 135,9 εκατ. ευρώ (169,2 εκατ. ευρώ το 2006), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 55,6 εκατ. ευρώ (89,1 εκατ. ευρώ το 2006).

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 96,9 εκατ. ευρώ έναντι 89,1 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2006 (αύξηση 8,7%). Τέλος, όσον αφορά στα κέρδη μετά φόρων, διαμορφώθηκαν στα 82,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 35% σε σχέση με το 9μηνο του 2006 (61,2 εκατ. ευρώ).

Σε επίπεδο γ’ τριμήνου, η Intralot εμφανίζει κέρδη μετά από φόρους (συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες) και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 27,888 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4% έναντι 26,803 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στα 189,893 εκατ. ευρώ, από 190,797 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είπε: ”Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, καθώς τα καθαρά κέρδη της εταιρίας μας αυξήθηκαν παρά το γεγονός ότι αφενός στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο συμπεριλαμβάνονταν τα παιχνίδια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και αφετέρου φέτος οι υποχρεώσεις μας είναι αυξημένες από τα κόστη που απαιτούνται για την υλοποίηση μεγάλων έργων τα οποία έχουμε διεκδικήσει και κερδίσει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Intralot κατάφερε να επεκτείνει περαιτέρω τις διεθνείς δραστηριότητές της με την προσθήκη σημαντικών έργων στο ενεργητικό της.

Συγκεκριμένα, στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Βικτόριας, η Intralot κέρδισε 10ετή άδεια διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών και στιγμιαίων λαχείων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της πολιτείας αυτής να καταργήσει το σχετικό μονοπώλιο ύστερα από 54 χρόνια.

Η Intralot υπέγραψε το τέταρτο κατά σειρά συμβόλαιό της στην απαιτητική και επικερδή αγορά των ΗΠΑ, ύστερα από τη συμφωνία της με τον Οργανισμό Τυχερών Παιχνιδιών της πολιτείας του Νέου Μεξικού. Στη Νότιο Αφρική ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία η λειτουργία της εθνικής Λοταρίας ύστερα από κώλυμα το οποίο προκάλεσε ο προηγούμενος διαχειριστής και προμηθευτής τυχερών παιχνιδιών της επικράτειας.

Τέλος, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης μεγάλων έργων, αλλά και των εξαγορών και των επενδύσεων σε αγορές όπου η εταιρία επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος δανεισμού, η Intralot ξεκίνησε τη διαδικασία διοργάνωσης κοινοπρακτικού δανείου με τη μορφή της ανακυκλούμενης χρηματοδοτικής πίστωσης (revolving credit facility) ύψους 300 εκατ. ευρώ με τη συνεισφορά μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων.

Η διαδικασία σύναψης του κοινοπρακτικού δανείου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Intralot ενέκρινε τη διανομή προμερίσματος χρήσης στους μετόχους της, που αντιστοιχεί σε 0,15 ευρώ ανά μετοχή (0,30 ευρώ πριν από το split της μετοχής), παρά τα υψηλά κόστη έναρξης και λειτουργίας των διαφόρων έργων που επιβαρύνουν τα αποτελέσματα αυτού του έτους. Όσον αφορά στο πρόσφατο split της μετοχής, αποτελεί μια ενδεικτική ενέργεια ως προς τις βλέψεις της διοίκησης για το μέλλον της εταιρίας και των αναδυόμενων ευκαιριών στον κλάδο τυχερών παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο”.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

”Μαλθακά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Intralot η Deutsche Bank σε ξεχωριστό της report με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει πως οι νίκες στους διαγωνισμούς σε Νότιο Αφρική και Αυστραλία -που έχουν ήδη προεξοφληθεί στις εκτιμήσεις και στις αποτιμήσεις του- αναμένεται να αντισταθμίσουν τη διαφορά ανάμεσα στην επίδοση και στις προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Αν και τα έσοδα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων, η λειτουργική κερδοφορία υπερέβη τις εκτιμήσεις λόγω των υψηλότερων ”διαφόρων εσόδων”, που διαμορφώθηκαν στα 13,65 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, αναφέρει η Marfin Analysis.

Τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές ήταν καλά, προσθέτει, αναφέροντας όμως ότι θεωρεί το 2007 μεταβατική χρονιά, καθώς οι νέες μεγάλες συμβάσεις που έχει υπογράψει η Intralot θα αρχίσουν να αποδίδουν από το 2008.

Οι πωλήσεις της Intralot διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων, αλλά τα περιθώρια κερδοφορίας και τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, επισημαίνει η Proton, τονίζοντας ότι η Intralot είναι ευθυγραμμισμένη με την επίτευξη των στόχων της για πωλήσεις 870 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 115 εκατ. ευρώ στο σύνολο της ετήσιας χρήσης.

Πάνω από τις προβλέψεις ανήλθαν τα αποτελέσματα της Intralot, σημειώνει και η Alpha Finance. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι φαίνεται πως η Intralot ξεπέρασε τη διακοπή της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ και τα νομικά προβλήματα σε Τουρκία και Νότιο Αφρική.

Χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις και τα EBITDA της Intralot, με τα καθαρά κέρδη να ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις, σημειώνει η HSBC Pantelakis, τονίζοντας ότι αναμένεται βελτίωση των μεγεθών από το δ’ τρίμηνο. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση ”neutral” με τιμή-στόχο στα 13,75 ευρώ.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων κρίνει σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα της Intralot η EFG Eurobank Securities, αν και επισημαίνει ότι έναντι των εκτιμήσεών της οι πωλήσεις ήταν 2,8% χαμηλότερες, τα EBITDA 2,8% υψηλότερα και τα κέρδη μετά από φόρους ακριβώς τα ίδια. Παρά την κάμψη στα EBITDA, που οφείλεται στα έξτρα κόστη για την παρουσία της στο εξωτερικό, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι καταγράφηκε ανάπτυξη κερδών λόγω της χαμηλότερης φορολογίας και των μειοψηφιών. Η EFG Eurobank Securities δηλώνει ότι παραμένει θετική για την Intralot.

Εν τω μεταξύ, με τιμή-στόχο στα 17,4 ευρώ και σύσταση ”outperform” ξεκινά την εκ νέου κάλυψη του τίτλου της Intralot η Alpha Finance, επισημαίνοντας ότι οι νέες συμβάσεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v