Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παράταση για τις αλλαγές στα τραπεζικά Δ.Σ.

Άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων δόθηκε από Θεσμούς για την ολοκλήρωση της ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων. Ως τον Οκτώβριο οι αλλαγές. Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Νέα παράταση για τις αλλαγές στα τραπεζικά Δ.Σ.

Άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων δόθηκε από τους Θεσμούς στις εγχώριες τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ανασύνθεσης των Διοικητικών τους Συμβουλίων. 

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι η διαδικασία προσαρμογής των τραπεζών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, που ολοκλήρωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένες, όμως, τις δυσκολίες στην προσέλκυση στελεχών, τα οποία να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης, η ελληνική πλευρά αιτήθηκε άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή από πλευράς Θεσμών (σ.σ. τυπικά το θέμα θα εξετασθεί στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις 29 Αυγούστου).

Η ολοκλήρωση της ανασύνθεσης δομών εταιρικής διακυβέρνησης και μελών των Δ.Σ. αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ. Οι τράπεζες αναζητούν περίπου 15 στελέχη που θα μπουν στα Διοικητικά Συμβούλια ως μη εκτελεστικά ή ως ανεξάρτητα μέλη, ενώ η Πειραιώς αναζητά και διευθύνοντα σύμβουλο.

Τα νέα μέλη θα πρέπει να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης για να λάβουν έγκριση καταλληλότητας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Σημειώνεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αλλαγών στις δομές εταιρικής διακυβέρνησης εντός του α' εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς.

Οι τράπεζες έχουν υποβάλει ήδη τον περασμένο Ιούλιο ένα οδικό χάρτη για τις προσαρμογές που δεσμεύονται να υλοποιήσουν τόσο στις δομές εταιρικής διακυβέρνησης, όσο και στα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Η ΤτΕ και εμμέσως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου να ελέγξουν το βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας, είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή (σ.σ. πιθανότατα την Spencer Stuart που διενήργησε και την αρχική αξιολόγηση, ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει «ποινές» συμμόρφωσης.

Ειδικότερα το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση (σ.σ ανεξαρτήτως του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα) για να ενημερώσει τους μετόχους και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το σκέλος της έκθεσης που αφορά στην τράπεζα που δεν συμμορφώνεται, μαζί με τα ονόματα των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v