Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Η ”επόμενη μέρα” μετά την αλλαγή ηγεσίας

Το βέβαιο είναι ότι μέσα από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ την Παρασκευή, η νέα διοίκηση του οργανισμού βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της απέναντι σε μια σειρά προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Πώς ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ”έκλεισε το μάτι” στους μετόχους, έτεινε ”χείρα φιλίας” στους πράκτορες και ουσιαστικά ανήγγειλε ”ψαλίδισμα” στις χορηγίες.

ΟΠΑΠ: Η ”επόμενη μέρα” μετά την αλλαγή ηγεσίας
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Το βέβαιο είναι ότι μέσα από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ την Παρασκευή, η νέα διοίκηση του οργανισμού βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της απέναντι σε μια σειρά προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, ούτε η έντονη (για έκτακτη γενική συνέλευση) ”κινητοποίηση” για την προσέλκυση μετόχων και δημοσιογράφων, ούτε η παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, ούτε φυσικά και η εκτεταμένη αναφορά του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ κ. Χρήστου Χατζηεμμανουήλ σε θέματα που δεν σχετίζονταν με την ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης…

”Έκλεισε το μάτι” στους μετόχους

Αποτέλεσμα των προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί είναι και η μετριότατη πορεία της τιμής της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους, η οποία μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο καταγράφει απώλειες 8,14%, παρά τη σημαντικότατη άνοδο του Γενικού Δείκτη.

Και φυσικά, ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν θα μπορούσε να αλλάξει παρελθόντα γεγονότα που στοίχισαν στο κύρος του οργανισμού, ούτε να αλλάξει τα δεδομένα στο θέμα του κινδύνου άρσης του μονοπωλίου.

Ωστόσο, ”έκλεισε το μάτι” στους μετόχους λέγοντας ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το EBITDA, εκτός των άλλων, ακόμη και μέσα από μια αξιοσημείωτη μείωση του προγράμματος των χορηγιών, για ορισμένες επιλογές του οποίου τόσο πολύ είχε κατηγορηθεί ο ΟΠΑΠ.

Μάλιστα, σαν ”κερασάκι στην τούρτα”, ο κ. Χατζηεμμανουήλ συνέδεσε και το ύψος των δικών του απολαβών με την πορεία του EBITDA…

Τέλος, άφησε ανοιχτό το θέμα μιας πιθανής συμμετοχής ενός μετόχου μειοψηφίας στο Δ.Σ. του οργανισμού.

Προσπάθεια προσέγγισης των πρακτόρων

Όλοι γνωρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις του ΟΠΑΠ με τα συνεργαζόμενα πρακτορεία είχαν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που ελλοχεύει πολύ σημαντικούς κινδύνους για την εισηγμένη εταιρία. Όχι μόνο γιατί είναι πάντοτε κακό να έχει κάποιος τεταμένες σχέσεις με το δίκτυο πωλήσεών του αλλά και γιατί σε ένα ενδεχόμενο απώλειας του μονοπωλίου ο ΟΠΑΠ δεν έχει ”κλειδωμένους” τους πράκτορες και έτσι αυτοί –θεωρητικά τουλάχιστον- θα μπορούσαν να καταφύγουν στον ανταγωνισμό…

Ενδεικτικές των προθέσεων του κ. Χατζηεμμανουήλ για ”γεφύρωση του χάσματος” ήταν οι φράσεις του ότι η αναβάθμιση των πρακτορείων θα μελετηθεί στο άμεσο μέλλον και ότι τα θέματα των πρακτόρων θα εξετάζονται ”όχι διακριτά από τον υπόλοιπο επιχειρηματικό ιστό της εταιρίας”.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ ΟΠΑΠ και πρακτόρων βρίσκονται σήμερα σε καλύτερο κλίμα απ’ ό,τι πριν από λίγο μόλις καιρό προκύπτει και από το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου των πρακτόρων, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Χατζηεμμανουήλ και στη θετική εικόνα που διαπίστωσε.

Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. ”Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής του δούναι και λαβείν” τόνισε ο πρόεδρος των πρακτόρων (υπενθυμίζοντας ότι η αύξηση της προμήθειας στο ΚΙΝΟ ωφέλησε τα μέγιστα τον ΟΠΑΠ), προμηνύοντας ότι αν ο ΟΠΑΠ θέλει να ζητήσει περισσότερα, τότε θα πρέπει να... ”καταβάλει το αντίτιμο”.

Το μονοπώλιο

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ υποστήριξε με έμφαση το μονοπωλιακό δικαίωμα του ΟΠΑΠ μέχρι τουλάχιστον το 2020, χρησιμοποιώντας μάλιστα και σκληρές εκφράσεις για τον παράνομο στοιχηματισμό (κίνδυνος να χαθούν λεφτά, μαύρο χρήμα κ.λπ.). Το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν ενώπιον του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη έχει τη δική του σημασία.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των πρακτόρων κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα του μονοπωλίου: ”Αν είναι δρομολογημένο το σπάσιμο του μονοπωλίου, τότε από τώρα θα πρέπει να δράσουμε και όχι να τρέχουμε και να μη φτάνουμε αργότερα”, δήλωσε.

Επίσης, πρότεινε στην κυβέρνηση σε περίπτωση σπασίματος του μονοπωλίου το λανσάρισμα νέων παιχνιδιών (”κουλοχέρηδες”) και τη δημιουργία κανονισμού πρακτορείων μέσα από μια ευρύτερη συνεργασία, έτσι ώστε να μην μπορούν αυτά να προσελκυστούν από τον ανταγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v