Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Έναρξη δοκιμαστικής χρήσης SmartEyes

Ξεκινά σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, η δοκιμαστική χρήση του ερευνητικού προγράμματος SmartEyes που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, με την παράδοση των πρώτων συσκευών σε 50 πιλοτικούς χρήστες, όπως ανακοίνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η COSMOTE, η Microsoft Ελλάς και η Geomatics.

Cosmote: Έναρξη δοκιμαστικής χρήσης SmartEyes
Ξεκινά σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, η δοκιμαστική χρήση του ερευνητικού προγράμματος SmartEyes που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, με την παράδοση των πρώτων συσκευών σε 50 πιλοτικούς χρήστες, όπως ανακοίνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η COSMOTE, η Microsoft Ελλάς και η Geomatics.

Με την παράδοση των συσκευών αυτών, το SmartEyes, ένα σύστημα πλοήγησης σε αστικό περιβάλλον για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, περνά στο τελικό στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής του. Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει έξι μήνες και έχει ως στόχο την αξιολόγηση του προγράμματος μέσα από την καταγραφή των αποτελεσμάτων από τη χρήση του.

Η τελική φάση του προγράμματος είναι απόρροια συστηματικής έρευνας δυόμισι ετών του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ. με την αρωγή των εταιριών COSMOTE, Microsoft Ελλάς και Geomatics.

Με αίσθημα ευθύνης και τη βούληση να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και να ενισχύσουν καινοτόμες δράσεις της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, οι τρεις εταιρίες παρείχαν οικονομική υποστήριξη, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τεχνογνωσία για την υλοποίηση του SmartEyes.

Η επιλογή των πενήντα χρηστών που κατοικούν και κινούνται στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, έγινε μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων από αρμόδια επιτροπή.

Αμέσως μετά τη παράδοση των συσκευών, θα ακολουθήσει εκπαίδευση των χρηστών, η οποία στοχεύει στην εξοικείωση των ατόμων με προβλήματα όρασης αλλά και των συνοδών τους, με τη χρήση του SmartEyes σε πραγματικό περιβάλλον. Επιπλέον, για ολόκληρο το διάστημα των έξι μηνών, οι χρήστες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Α.Π.Θ. και θα αξιολογούν τη λειτουργία του συστήματος. Στο προσεχές διάστημα στην πιλοτική εφαρμογή του SmartEyes θα ενταχθούν και 100 χρήστες από την Αθήνα.

Με αφορμή την παράδοση των συσκευών, ο Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., κ. Σταύρος Πανάς, δήλωσε:

”Το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ. επιδιώκει να συνδυάσει και να εντάξει την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομιών μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς. Η επιτυχία του SmartEyes αποδεικνύει έμπρακτα τη δυνατότητα σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με ολοκληρωμένες λύσεις. Η αναγνώριση της κοινωνικής χρησιμότητας του SmartEyes ώθησε την COSMOTE, τη Microsoft Ελλάς και τη Geomatics να στηρίξουν έμπρακτα το όραμά μας ώστε να γίνει πραγματικότητα. Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία των εταιριών αποδεικνύει ότι η σύμπραξη φορέων έρευνας και ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων με αναπηρία”.

”Με την ευκαιρία της συμμετοχής των χρηστών με προβλήματα όρασης στη βελτίωση του συστήματος SmartEyes ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της μετακίνησής τους, δηλώνουμε με αισιοδοξία, ότι η κατάκτηση αυτή των νέων τεχνολογιών αποτελεί επανάσταση στην αυτονομία και την κοινωνική ένταξη του ατόμου με μερική ή ολική απώλεια όρασης με ισοτιμία και αξιοπρέπεια. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ., στην COSMOTE, τη Microsoft και τη Geomatics για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία που ανέλαβαν, με στόχο την υποστήριξη της αναπηρίας μας”, σχολίασε ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.

”Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς στην COSMOTE που, μέσα από το πρόγραμμα SmartEyes, μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε συνοδοιπόροι σε ένα τόσο υψηλό τεχνολογικά και παράλληλα ανθρώπινα εμπνευσμένο εγχείρημα. Το ίδιο μεγάλη είναι και η χαρά μας που για τους επόμενους 6 μήνες, ’κάθε βήμα’ των 50 αυτών χρηστών θα αποτελεί ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον προορισμό μας. Να δημιουργούμε δρόμους επικοινωνίας για όλους τους συνανθρώπους μας”, ανέφερε από την πλευρά της η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της COSMOTE, κα Μαριλένα Φατσέα.

”Στόχος της δράσης αυτής, όπως και όλων των δράσεων κοινωνικής ευθύνης που αναλαμβάνει η Microsoft Ελλάς είναι η ανάδειξη και μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων όλων των ανθρώπων, μέσα από τη δύναμη της τεχνολογίας. Το SmartEyes αποδεικνύει ότι όταν η τεχνολογία και η καινοτομία αποκτούν έναν έντονο κοινωνικό προσανατολισμό, τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά, και κυριολεκτικά μετασχηματίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων”, σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Χρήστος Τσάγκος.

”Αισθανόμαστε ικανοποίηση και υπερηφάνεια σήμερα που βλέπουμε να δικαιώνεται αυτή η συλλογική προσπάθεια που έχει σαν στόχο να προσφέρει ένα χρήσιμο βοήθημα σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης. Η παράδοση των πρώτων 50 συσκευών αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους εμάς που με περισσή φροντίδα και μεράκι προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ, στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου και δύσκολου εγχειρήματος όπως το πρόγραμμα SmartEyes”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της GEOMATICS, κ. Δημήτριος Τσιβίκης.

Επισημαίνεται, ότι πρόσφατα ο διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας ”Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης”, επέλεξε το SmartEyes ως μία από τις καλύτερες πρακτικές Κοινωνικής Ευθύνης της Ευρώπης για να παρουσιαστεί στην Έκθεση ”European Marketplace on Corporate Social Responsibility” που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στις 29 Νοεμβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει τόσο την επιτυχή πορεία όσο και τις προοπτικές του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v