Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ για ΟΚΤΑ

Διαπραγματεύσεις στα Σκόπια, στα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν εκπρόσωποι των ΕΛ.ΠΕ και του δημοσίου της ΠΓΔΜ, για την εξεύρεση τρόπων υλοποίησης της πρόσφατης απόφασης της διεθνούς διαιτησίας η οποία επιδίκασε ποσό 53 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους στη θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. στην ΠΓΔΜ, ΕΛ.ΠΕΤ. Βαλκανική, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕΛΠΕ: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ για ΟΚΤΑ
Διαπραγματεύσεις στα Σκόπια, στα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν εκπρόσωποι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) και του δημοσίου της ΠΓΔΜ, για την εξεύρεση τρόπων υλοποίησης της πρόσφατης απόφασης της διεθνούς διαιτησίας η οποία επιδίκασε ποσό 53 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους στη θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. στην ΠΓΔΜ, ΕΛ.ΠΕΤ. Βαλκανική (διυλιστήριο ΟΚΤΑ στα Σκόπια), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Απο τα ΕΛ.ΠΕ σημειώνουν ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές θα επιδιωχθεί η αναζήτηση λύσης ώστε να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα δημοσιονομικά της ΠΓΔΜ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο, το δημόσιο της ΠΓΔΜ να παραχωρήσει στην ΕΛ.ΠΕΤ Βαλκανική την έκταση γης όπου βρίσκεται το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ και η οποία ανήκει στην ιδιοκτησία του κράτους της ΠΓΔΜ, ως αντάλλαγμα για ένα μέρος από το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει βάσει της απόφασης της διαιτησίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ”δύσκολες”, με βάση και το στοιχείο ότι το ποσό που επιδίκασε η διεθνής διαιτησία θεωρείται αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της οικονομίας της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, το Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο του Παρισιού επιδίκασε υπέρ της ΕΛ.ΠΕΤ. Βαλκανικής το αναφερόμενο ποσό, επειδή οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ δεν τήρησαν τους όρους της σύμβασης εξαγοράς του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ.

Η προσφυγή της ΕΛ.ΠΕΤ. Βαλκανική στη διεθνή διαιτησία, κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, έγινε το Μάρτιο του 2004 και αφού προηγουμένως απέτυχαν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλικού διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών.

Το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ εξαγοράστηκε το 1999 από τα ΕΛ.ΠΕ. Είναι το μοναδικό διυλιστήριο της ΠΓΔΜ. Η ΟΚΤΑ προμηθεύει με καύσιμα την αγορά της ΠΓΔΜ, ενώ εξάγει και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της στο γειτονικό Κόσοβο. Η ΟΚΤΑ, από άποψη κύκλου εργασιών, είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ΠΓΔΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v