Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Αύξηση 86,9% στα καθαρά κέρδη 9μηνου

Αύξηση 86,9% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Μυτιληναίου στο εννεάμηνο διαμορφούμενα στα € 193 εκατ. έναντι € 103 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2006. Στα 29,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της ΜΕΤΚΑ και στα 40 εκατ. ευρώ για το ΑτΕ.

Μυτιληναίος: Αύξηση 86,9% στα καθαρά κέρδη 9μηνου
Αύξηση 86,9% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Μυτιληναίου στο εννεάμηνο διαμορφούμενα στα € 193 εκατ. έναντι € 103 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2006.

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του εννεαμήνου 2007 του Ομίλου Μυτιληναίου ανήλθε στα € 675 εκατ. έναντι των € 649 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 3,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε € 193 εκατ. έναντι € 103 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2006 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 86,9%.

Η αρνητική εξέλιξη στην ισοτιμία € / $ (ευρώ – δολαρίου) και η υποχώρηση των τιμών της Αλουμίνας από τα επίπεδα ρεκόρ του 2006, αντισταθμίστηκαν εν μέρει, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της SOMETRA στη Ρουμανία και τη διατήρηση των τιμών των μετάλλων σε υψηλά επίπεδα στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) έφθασαν τα € 108 εκατ. έναντι € 134 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2006, και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 125 εκατ. από € 149 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου το 2006.

Το σύνολο του Ενεργητικού του Ομίλου για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το € 1,56 δισ. έναντι € 1,37 δισ. τoυ 2006. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου την 30/09/2007 ανέρχονται σε € 824,4 εκατ. έναντι € 779,1 εκατ. της 31/12/2006, ενώ αν υπολογισθούν οι πραγματικές κεφαλαιοποιήσεις της εισηγμένης θυγατρικής (mark – to – market) ’ΜΕΤΚΑ Α.Ε.’, υπερβαίνουν τα € 1,4 δισ.

Θετική πορεία στα αποτελέσματα παρουσιάζει και η ’Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.’. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός φθάνοντας τα € 354 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 67 εκατ. από € 85 εκατ. της προηγούμενης περιόδου.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα € 40 εκατ. έναντι € 62 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη χρηματοοικονομικών εσόδων ύψους € 9,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006 αλλά και στη μη ευνοϊκή ισοτιμία €/$ (ευρώ – δολαρίου).

--ΜΕΤΚΑ

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα μεγέθη του Ομίλου ΜΕΤΚΑ, παρά τις καθυστερήσεις στις αναθέσεις έργων. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός και ανήλθε στα €217 εκατ. ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €44 εκατ. από €45 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (20,4%).

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €29,1 εκατ. έναντι €28,3 εκατ.

H ΜΕΤΚΑ έχει αναδειχθεί πλέον ως ο κύριος εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων στην Ελλάδα. Η σημαντική πορεία της Εταιρίας σηματοδοτείται, τόσο από την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο (υπενθυμίζεται η ανάληψη έργου στο Πακιστάν ύψους €110 εκατ. τον Ιανουάριο του 2007), όσο και από το σημαντικότατο έργο στη χώρα μας, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 334MW στο ενεργειακό κέντρο της ENDESA Hellas του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, την έναρξη κατασκευής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 430 MW επίσης στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και την κατακύρωση του σταθμού συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι ισχύος 420MW για τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των €642 εκατ.

--Η στρατηγική συμφωνία με Endesa

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στον Τομέα της Ενέργειας με την ENDESA, την μεγαλύτερη ισπανική εταιρία ηλεκτρισμού, και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και αφορά στην ανάπτυξη ενεργειακών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη δημιουργία ENDESA Hellas.

Η πορεία της νέας εταιρίας μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα, με ευρεία βάση παραγωγικού δυναμικού θερμικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αρχική κεφαλαιοποίηση €1,2 δισ..

Όσον αφορά το σύνολο της εταιρικής χρήσης 2007, ο Όμιλος θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει την ισχυρή οργανική του ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας όσο και λοιπών δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v