Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά «έξυπνος κόφτης δαπανών» στα υπουργεία

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι η κατάρτιση του spending review. Αυτό αναμένεται να ξετυλιχθεί σε δύο στάδια.

Στα σκαριά «έξυπνος κόφτης δαπανών» στα υπουργεία
Από ψιλή κρησάρα ετοιμάζεται να περάσει όλες τις δαπάνες των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την εξεύρεση των κωδικών εκείνων στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει περικοπή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης και ειδικότερες δράσεις για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι η κατάρτιση του spending review, μιας ειδικής έκθεσης που θα κληθούν να καταρτίσουν όλα τα υπουργεία, στην οποία θα προσδιορίζονται τα πεδία δαπανών που χωρούν περικοπές και εξοικονομήσεις έως 10%.

Το spending review αναμένεται να ξετυλιχθεί σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, σε πιλοτικό επίπεδο, το καλό παράδειγμα θα κληθούν να δώσουν τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού, με στοχευμένες περικοπές οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Σε δεύτερη φάση, το πρώτο εξάμηνο του 2017, το πρότζεκτ θα επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς τους, με στόχο οι όποιες εξοικονομήσεις να μετρήσουν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2018.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, η επισκόπηση των κρατικών δαπανών στόχο έχει να γίνει πραγματικότητα η σύζευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα έχει τη στήριξη των τεχνικών ομάδων των δανειστών, οι οποίες παρέχουν τεχνογνωσία στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει το δημόσιο με μικρότερο κόστος, χωρίς να θίγονται οι εργαζόμενοι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v