Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις εξαγωγές «ποντάρει» η Alco Hellas

Τι σχεδιάζει η διοίκηση του Ομίλου προκειμένου να «παλέψει» την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία στην εγχώρια αγορά αλουμινίου. Οι στόχοι για εξαγωγές, οι συζητήσεις με τις τράπεζες και η δρομολογούμενη πλήρης ρευστοποίηση της συμμετοχής στην Alco Deutschland.

Στις εξαγωγές «ποντάρει» η Alco Hellas

«Η ζήτηση της εγχώριας αγοράς στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου έχει υποχωρήσει τόσο πολύ, έτσι ώστε οι προσπάθειές μας να επικεντρώνονται στην επέκταση της εταιρείας σε υποσχόμενες αγορές του εξωτερικού, όπως αυτές των ΗΠΑ, του Ντουμπάι, της Ρουμανίας και του Ιράν. Ήδη στελέχη μας δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, με την αμερικανική αγορά να είναι μεν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αλλά να απαιτεί μεγάλη προετοιμασία σε πιστοποιήσεις, ελέγχους και άλλες διαδικασίες».

Αυτά δήλωσε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Alco Hellas ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Κων/νος Μπούτος, συμπληρώνοντας πως ανάλογες εξαγωγικές προσπάθειες (κυρίως σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ντουμπάι) γίνονται και στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Γενικότερη πολιτική του Ομίλου είναι να αυξήσει τις πωλήσεις του μέσω εξαγωγών σε αλουμίνιο και φωτοβολταϊκά, καθώς και να ενδυναμώσει εγχώριες δραστηριότητες (χωρίς να δημιουργεί επισφάλειες), τόσο στο κομμάτι του αλουμινίου, όσο και σε άλλες κατηγορίες όπως αυτή του φωτισμού.

Μάλιστα, μετά από μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, ο κύκλος εργασιών σημείωσε πέρυσι σημαντική αύξηση, ενώ φαίνεται πως θα κινηθεί ανοδικά και μέσα στη φετινή χρονιά.

Η διοίκηση του Ομίλου δεν έκρυψε τις υπάρχουσες δυσκολίες, σημειώνοντας πως:

Πρώτον, η εισηγμένη δεν έχει άλλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, πέραν αυτών που οφείλει στις τράπεζες, ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 27 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, βρίσκεται σε επαφή με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση αυτών των υποχρεώσεων και κάτω από προϋποθέσεις το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου παραμένει ανοιχτό. Η απόφαση για ακύρωση προηγούμενης απόφασης για ΑΜΚ που ψηφίστηκε χθες ήταν τυπικού χαρακτήρα και το μεγάλο ζητούμενο (και στοίχημα για το μέλλον της εταιρίας) είναι το κατά πόσο η εισηγμένη θα μπορέσει να δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές, έτσι ώστε να προσελκυστούν κεφάλαια από μετόχους και οι τράπεζες να συμβάλουν θετικά με τη σειρά τους.

Τρίτον, στην κυριότητα της Alco Hellas παραμένει πλέον ένα μονοψήφιο ποσοστό της Alco Deutschland, το οποίο είναι υποθηκευμένο και αναμένεται να εκποιηθεί και αυτό. Πέρυσι, ρευστοποιήθηκε ένα σημαντικό κομμάτι της Alco Deutschland, προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα σε περίοδο έντονης χρηματοπιστωτικής στενότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v