Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρση αναστολής διαπραγμάτευσης για OTE-Cosmote

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης από τον ΟΤΕ της ανακοίνωσης για την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Cosmote, αποφάσισε την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών ΟΤΕ και Cosmote, καθώς και των παράγωγων προϊόντων τους, από τη 12η Νοεμβρίου 2007.

Άρση αναστολής διαπραγμάτευσης για OTE-Cosmote
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς -σε συνέχεια της δημοσιοποίησης από τον ΟΤΕ της ανακοίνωσης για την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Cosmote- αποφάσισε την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών ΟΤΕ και Cosmote, καθώς και των παράγωγων προϊόντων τους, από τη 12η Νοεμβρίου 2007.

Τι λένε οι αναλυτές

Τα στρατηγικά αλλά κυρίως τα χρηματοοικονομικά οφέλη από την απόφαση του ΟΤΕ να προχωρήσει στην εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote στην τιμή των 26,25 ευρώ ανά μετοχή επισημαίνουν οι αναλυτές, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει υπολογίσιμη ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή.

Απόλυτα λογικό από στρατηγική αλλά και από οικονομική άποψη είναι το εγχείρημα του ΟΤΕ στην τιμή αυτή, αναφέρει η HSBC. Οικονομικά, αναφέρει ο οίκος, το deal θα είναι ενισχυτικό των κερδών ανά μετοχή (11% για το 2008 και 13% για το 2009, αν υποτεθεί ότι το κόστος δανεισμού είναι στο 5,4%), των ταμειακών ροών και της πρόσθετης αξίας (κατά 1,4 ευρώ για κάθε μετοχή του ΟΤΕ).

Επιπλέον, όπως αναφέρει η HSBC, ο ΟΤΕ θα ωφεληθεί από την υψηλότερη δυνατότητα της Cosmote στην παραγωγή ρευστού και τη φορολογική ασπίδα από τον επιπλέον δανεισμό, ενώ η εξαγορά θα περιορίσει τη διαρροή μερισμάτων της εταιρίας κινητής εκτός του ομίλου.

Ακόμα, όπως επισημαίνει ο οίκος, τα 2,83 δισ. ευρώ του κόστους εξαγοράς δεν θα επηρεάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση του Οργανισμού (BBB+ από την S&P και Baa1 από τη Moody’s). Ο λόγος καθαρού χρέους προς EBITDA για το 2007 είναι πιθανόν να αυξηθεί στο 2,04 έναντι 1 πριν από την εξαγορά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1,8 το 2008 αν συνυπολογιστούν και τα 200 εκατ. ευρώ από την πώληση της Infote και η πιθανή κρατική συνεισφορά των 390 εκατ. ευρώ στην εθελουσία.

H Credit Suisse σχολιάζει ότι το τίμημα είναι 1% υψηλότερα της τιμής-στόχου που έχει θέσει για την Cosmote ενώ αντιστοιχεί σε P/E 20,7 για τη μετοχή. Για τον ΟΤΕ αυτό σημαίνει ότι το καθαρό χρέος θα αυξηθεί στα 5,1 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ για το 2007, επίπεδα που ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει ”άνετα”. Η εξαγορά αναμένεται να βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ το 2008 κατά 8,2% εκτιμά η Credit Suisse ενώ διατηρεί σύσταση ”neutral”.

Ενισχυτική κατά περίπου 4% θα είναι η κίνηση στην τιμή-στόχο των 26,3 ευρώ που έχει θέσει για τον ΟΤΕ η National P&K, ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή του Οργανισμού κατά 10%.

Στο 2,2 θα διαμορφωθεί ο νέος λόγος καθαρού χρέους προς EBITDA κατά μέσο όρο για τα έτη 2007 - 2008 εμφανίζοντας premium 18% έναντι των ανταγωνιστών, αναφέρει η Marfin, ενώ εκτιμά ότι ο λόγος αξίας επιχείρησης προς EBITDA (για το ίδιο χρονικό διάστημα) θα διαμορφωθεί στο 7,2. Κατά τη χρηματιστηριακή, η κίνηση θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή περίπου 8% - ποσοστό το οποίο θα αυξάνεται από το 2008 και εξής.

Αυξητικά κατά 7,5% για το 2008 και κατά 10,2% για το 2009 θα λειτουργήσει για τα κέρδη ανά μετοχή η απόφαση του ΟΤΕ να αποκτήσει τις μειοψηφίες της Cosmote, αναφέρει στο πρωινό της report η Proton Securities. Η χρηματιστηριακή αναμένει μεταξύ άλλων να προκύψουν συνέργιες για τον όμιλο κυρίως από τις κοινές προσφορές προϊόντων και τη μείωση του συνολικού λιανικού δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v