Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σοβαρό ζήτημα η τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ απασχολεί τη ΔΕΗ υποστηρίζουν κύκλοι της διοίκησης. Τι υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας.

"Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια δημοσιεύματα σε site ότι το θέμα της τιμής εκκίνησης στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν απασχολεί την ΔΕΗ και ότι δήθεν στην προχθεσινή ΓΣ των μετόχων, δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά από τη διοίκηση της εταιρείας" υποστηρίζουν κύκλοι της επιχείρησης. Αντίθετα, όπως τονίζουν, υπήρξε ειδική αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκη στο θέμα. 

Οπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη γενική συνέλευση της Δευτέρας, "η δεύτερη σημαντική νομοθετική ρύθμιση αφορά στην υποχρεωτική σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας από 91% που είναι σήμερα σε κάτω του 50% στο τέλος του 2019, ρύθμιση, ίσως πρωτοφανής, στα παγκόσμια χρονικά. Η μείωση αυτή θα συντελεστεί μέσω δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστών ως ΝΟΜΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να διαθέτει ένα μέρος της παραγωγής της στους ανταγωνιστές της σε τιμή που θα προκύπτει κατόπιν δημοπρασιών με τιμή εκκίνησης καθοριζόμενη με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Το ύψος της τιμής αυτής είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για το σωστό άνοιγμα της αγοράς”.

Σημειώνεται πως τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι ανταγωνιστές της υποστηρίζουν πως τα κριτήρια συμμετοχής στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων θα αποκτούν πρόσβαση σε λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή οι ιδιώτες, είναι τόσο ελαστικά που επιτρέπουν τη συμμετοχή αετονύχηδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v