Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Kάτω των εκτιμήσεων τα κέρδη

Αυξηση 1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Cosmote, προσεγγίζοντας τα 275,9 εκατ. ευρώ. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Cosmote θα ανέλθουν στα 299 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 9,2%.

Cosmote: Kάτω των εκτιμήσεων τα κέρδη
Αυξηση 1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Cosmote, προσεγγίζοντας τα 275,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 38,1%, στα 2,25 δισ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Cosmote θα ανέλθουν στα 299 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 9,2%.

Για τις ενοποιημένες πωλήσεις προέβλεπαν άνοδο 36,6%, στα 2,22 δισ. ευρώ.

----Δήλωση Μ. Τσαμάζ

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: ”Σταθερά προς την επίτευξη των στόχων για το 2007, η COSMOTE παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση των λειτουργικών και οικονομικών της μεγεθών. Συνεχίζουμε την ανταγωνιστική μας στρατηγική για διατήρηση και ενίσχυση της πρώτης θέσης στην Ελλάδα και αύξηση των μεριδίων αγοράς στο εξωτερικό, μεγιστοποιώντας τις επιδόσεις σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας προσφέρουν το δυναμικό δίκτυο πωλήσεων, το πρωτοπόρο τηλεπικοινωνιακό μας δίκτυο καθώς και οι συνέργιες με τον ΟΤΕ, για τη διάθεση, μεταξύ άλλων, κοινών λύσεων επικοινωνίας. Παράλληλα, εστιάζουμε και στον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους στην Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς μας δραστηριότητες. Απώτερος στόχος μας, η διατήρηση των επιδόσεων της COSMOTE που την τοποθετούν ανάμεσα στις καλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Ευρώπης”.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 13,4% το γ’ τρίμηνο και 15,9% το εννεάμηνο. Η συνεχιζόμενη αυτή ενίσχυση είναι αποτέλεσμα της σταθερής βελτίωσης της κερδοφορίας όλων των διεθνών δραστηριοτήτων –με περιθώρια ρεκόρ σε Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ- και της ισχυρής αύξησης των εσόδων.

Στην Ελλάδα, η κερδοφορία EBITDA ενισχύθηκε κατά 2% στο τρίμηνο, με μείωση του περιθωρίου που οφείλεται κυρίως σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, οι οποίοι αναλύονται παρακάτω.

Το γ’ τρίμηνο του 2007, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μειώθηκαν κατά 15% συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2006, με το αντίστοιχο ποσοστό για το εννεάμηνο να διαμορφώνεται στο +1%. Τα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου επηρεάστηκαν από σημαντικές συναλλαγματικές διαφορές, 19 εκατ. περίπου, στη Ρουμανία λόγω της υποτίμησης του RON κατά το γ’ τρίμηνο, από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά και τις υψηλότερες αποσβέσεις, αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεων σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ο Όμιλος παραμένει σε σταθερή πορεία επίτευξης των κύριων στόχων που έχουν τεθεί για τα έσοδα και την κερδοφορία EBITDA.

Στην Αλβανία, η AMC συνέχισε τη δυναμική πορεία, με τα έσοδά της να ενισχύονται από την αύξηση των πελατών, διατηρώντας σταθερούς τους δείκτες AMOU και ARPU. Στη Βουλγαρία, η GLOBUL συνέχισε με επιτυχία την ταχεία αύξηση των εσόδων, βελτιώνοντας σημαντικά το περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), ενώ στην πΓΔΜ η COSMOFON συνέχισε την πορεία βελτίωσης των δεικτών επιχειρησιακής απόδοσης, ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία EBITDA.

Η COSMOTE Ρουμανίας, σταθερά προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για το 2008 και το 2009, προσελκύει μεγάλο αριθμό νέων πελατών. Τους τελευταίους 12 μήνες, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου, αυξάνοντας σημαντικά τις καθαρές νέες συνδέσεις για την COSMOTE σε όλες τις χώρες κοινής δραστηριοποίησης και συνεισφέροντας περίπου το 56% του συνόλου των καθαρών νέων συνδέσεων του Ομίλου για το γ’ τρίμηνο (εκτός Αλβανίας).

---Επενδύσεις Ομίλου, Δανεισμός

Κατά το εννεάμηνο του 2007, οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου COSMOTE ανήλθαν σε περίπου 340 εκατ. ευρώ. Η Ρουμανία, που επεκτείνει δυναμικά το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο, συνέχισε να απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό (132 εκατ. περίπου) των επενδύσεων του Ομίλου.

Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 97 εκατ. περίπου, ενώ στη Βουλγαρία σε 66 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση της πελατειακής βάσης οδηγεί σε σημαντική αύξηση της κίνησης σε όλες τις αγορές, με αποτέλεσμα την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις.

Κατά συνέπεια, η COSMOTE αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα άνω τα πλάνα επενδύσεων για το 2007, σε 540 εκατ. ευρώ, που αφορούν κυρίως στην αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, και σε μικρότερο βαθμό στη Βουλγαρία.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ.

----COSMOTE, Ελλάδα

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων EBITDA για το γ’ τρίμηνο του 2007 στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 2%, ενώ το περιθώριο EBITDA μειώθηκε το γ’ τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2006. Η κερδοφορία EBITDA ανέρχεται σε 546,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 43,8% για το τρίμηνο και στο 42,2% για το εννεάμηνο.

Η μείωση αυτή οφείλεται στα χαμηλότερα τέλη τερματισμού, καθώς και σε μη επαναλαμβανόμενα κόστη, κυρίως έκτακτες φιλανθρωπικές δωρεές, αποζημιώσεις και επαναπροσδιορισμό του κόστους περιαγωγής. Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων περιορίστηκε από τα χαμηλότερα έξοδα διασύνδεσης και περιαγωγής (-1% το γ’ τρίμηνο), τα έξοδα υπηρεσιών δεδομένων (-6%) και την περιορισμένη αύξηση στα έξοδα δικτύου (+2,4%).

Εξαιρώντας τα μη επαναλαμβανόμενα κόστη, το περιθώριο κέρδους EBITDA στην Ελλάδα θα ξεπερνούσε το 45%.

Τα καθαρά κέρδη της COSMOTE στην Ελλάδα ανήλθαν σε 258,5 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο και σε 102,2 εκατ. για το γ’ τρίμηνο. Οι ως άνω παράγοντες που επηρέασαν την κερδοφορία EBITDA, περιόρισαν παράλληλα και την αύξηση των καθαρών κερδών.

Τα καθαρά κέρδη (-3,4% για το εννεάμηνο) επηρεάστηκαν και από τα αυξημένα, σε σχέση με το 2006, χρηματοοικονομικά έξοδα.

---ΓΕΡΜΑΝΟΣ – Μοχλός ανάπτυξης πελατειακής βάσης

Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της πελατειακής βάσης του Ομίλου σε όλες τις αγορές, οδηγώντας σε ενισχυμένα μερίδια αγοράς, ιδιαίτερα στους συνδρομητές συμβολαίου, σε βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πελατειακής βάσης και, ως αποτέλεσμα, σε ισχυρή άνοδο των εσόδων.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνεισέφερε στον Όμιλο περίπου 1,6 εκατ. συνδρομητές, 143% περισσότερους από την ίδια περίοδο του 2006.

Η ικανότητα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ να αυξάνει τους πελάτες της παρά την αλλαγή στο λειτουργικό της μοντέλο, έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην αύξηση του μεριδίου αγοράς στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, αλλά και στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ η COSMOTE διατηρεί την πρώτη θέση στις νέες συνδέσεις, τόσο στα συμβόλαια όσο και στην καρτοκινητή, ανεβάζοντας τον πήχη υψηλότερα κάθε τρίμηνο.

Ο αριθμός των καθαρών νέων συνδέσεων για τον Όμιλο από την ΓΕΡΜΑΝΟΣ έχει υπερδιπλασιαστεί, από περίπου 240.000 το γ’ τρίμηνο του 2006, σε περίπου 540.000 το γ’ τρίμηνο του 2007. Σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2006, το γ’ τρίμηνο του 2007, οι καθαρές νέες συνδέσεις συμβολαίου από τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αυξήθηκαν κατά 53% στην Ελλάδα, κατά 573% στη Ρουμανία, κατά 67% στη Βουλγαρία και κατά 36% στην πΓΔΜ.

Η επιτυχία αυτή υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στους συνδρομητές συμβολαίου στην Ελλάδα και τη δυναμική εξέλιξη των πελατών συμβολαίου στη Ρουμανία. Ακόμα πιο σημαντικά, στην Ελλάδα για τους πέντε μήνες (Μάιο – Σεπτέμβριο), που η ΓΕΡΜΑΝΟΣ διαθέτει αποκλειστικά προϊόντα και υπηρεσίες COSMOTE, οι μικτές συνδέσεις έχουν ενισχυθεί κατά περισσότερο από 5% στα συμβόλαια και 12% στην καρτοκινητή, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2006.

Η επισκεψιμότητα των καταστημάτων ενισχύθηκε σε όλες τις αγορές: +9% στην Ελλάδα, +32% στη Βουλγαρία, +12% στη Ρουμανία και +140% στην πΓΔΜ.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η εταιρία εμφάνισε έσοδα 260,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 7,6 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA στο 3% για το τρίμηνο.

---- Τι ειπώθηκκε στο conference call

Μια ισχυρότερη διασύνδεση με την μητρική ΟΤΕ θα επιτρέψει στην Cosmote να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του ανταγωνισμού, τόνισε η διοίκηση της εταιρίας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Η διοίκηση της Cosmote σημείωσε ότι υπάρχουν δυο βασικοί ανταγωνιστές στην Ελλάδα, η Vodafone και η Wind και ότι και οι δυο προσφέρουν συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Internet. Η Cosmote θα μπορέσει να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες εάν συνεργαστεί στενότερα με τον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης της Cosmote, ο ΟΤΕ δεν θα εκδηλώσει πρόθεση να απορροφήσει την εταιρία μετά τις εξαγορές των μειοψηφιών, αλλά η Cosmote θα παραμείνει αυτόνομη εταιρική οντότητα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι όταν κατατεθεί προσφορά από τον ΟΤΕ για την εξαγορά των μειοψηφιών, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου για να αποφασιστεί τι θα προταθεί στους μετόχους.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v