Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: ”Μυστικό” μνημόνιο συνεργασίας με RWE

Νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα στο εσωτερικό της ΔΕΗ, μετά την αποκάλυψη δημοσιεύματος της ”Ελευθεροτυπίας” για μνημόνιο συνεργασίας της διοίκησης με τη γερμανική RWΕ σχετικά με συνεργασία σε μια σειρά από νέες δραστηριότητες της Επιχείρησης.

ΔΕΗ: ”Μυστικό” μνημόνιο συνεργασίας με RWE
της Χρύσας Λιάγγου

Νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα στο εσωτερικό της ΔΕΗ, μετά την αποκάλυψη δημοσιεύματος για μνημόνιο συνεργασίας της διοίκησης με τη γερμανική RWΕ σχετικά με συνεργασία σε μια σειρά από νέες δραστηριότητες της Επιχείρησης.

Η αποκάλυψη αυτή έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις και στην αγορά, καθώς η -ελεγχόμενη πλειοψηφικά απο το Δημόσιο-ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει προνομιακό συνομιλητή σε στρατηγικά θέματα, χωρίς να προκύπτει ότι έχει διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των μεγάλων ξένων ομίλων, αρκετοί εκ των οποίων έχουν και παρουσία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ”Ελευθεροτυπίας”, η ΔΕΗ προτίθεται να παραχωρήσει στη γερμανική RWE το 51% (και το management) σε όλες τις νέες δραστηριότητες (νέες μονάδες, επενδύσεις στο εξωτερικό κ.ά.).

Στο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται ότι η RWE θα μετέχει με 51% σε όλες τις νέες μονάδες που θα κατασκευαστούν (με φυσικό αέριο, λιγνίτη και λιθάνθρακα) και η ΔΕΗ με 49%, ενώ στη στρατηγική σύμπραξη περιλαμβάνονται και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πάντα με τους Γερμανούς να ελέγχουν το 51% και φυσικά και το management αλλά και το φυσικό αέριο.

Πρακτικά, κι εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ αποκτά ”στρατηγικό εταίρο” χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια ανοικτή διαδικασία για να βρεθεί άν κάποιος άλλος όμιλος προσέφερε καλύτερους όρους, αναφέρουν πηγές απο την αγορά.

Για το θέμα ενημερώθηκε το πρωί από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Τ. Αθανασόπουλο, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας.

Ο κ. Αθανασόπουλος ”κατέφυγε” στο γραφείο του κ. Φώλια μετά την κατάληψη στο δικό του γραφείο από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, η οποία συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή.

Για ένα μνημόνιο συνεργασίας που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και τονίζουν ότι τέτοιου είδους μνημόνια μπορεί να υπογράφει το management κάθε μίας εισηγμένης επιχείρησης.

Από πλευράς ΓΕΝΟΠ, οι συνδικαλιστές εμφανίζονται δικαιωμένοι για τις ανησυχίες τους περί προθέσεων της διοίκησης για ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων, μετά την αποκάλυψη του σχετικού δημοσιεύματος, και το Δ.Σ. του συνδικάτου συνεδριάζει αυτήν τη στιγμή στο γραφείο του κ. Αθανασόπουλου για την περαιτέρω στάση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v