Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αύξηση κεφαλαίου 10,5 εκατ. προχωρά η ICI ΑΕΕΑΠ

Εισαγωγή στο χρηματιστήριο χωρίς δημόσια εγγραφή επιδιώκει η διοίκηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται από την οικογένεια Χαλικιά. Οι απανωτές παρατάσεις και το... διαμέρισμα της Ρηγίλλης.

Σε αύξηση κεφαλαίου 10,5 εκατ. προχωρά η ICI ΑΕΕΑΠ

Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 10,5 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και της έκδοσης 2.625.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, προχωρά η επενδυτική εταιρεία ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) Intercontinental International (ICI), με στόχο να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο χωρίς δημόσια εγγραφή.

Από την τύχη της αύξησης κεφαλαίου θα κριθεί και η τύχη της εταιρείας, που ελέγχεται από την ελληνοαμερικανική οικογένεια Χαλικιά. Τα χρονικά περιθώρια για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο στενεύουν αφού έχει λάβει απανωτές παρατάσεις τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, μετά την αγορά χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων της Εμπορικής Τράπεζας (την απορρόφησε η Alpha Bank) τον Μάρτιο του 2012, η εταιρεία ακινήτων έχει εξαιρετικά περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα.

Στην τελευταία χρήση (2015), για παράδειγμα, αποκτήθηκε ένα διαμέρισμα, 1ου ορόφου (κατοικία-επαγγελματικός χώρος) συνολικής επιφάνειας 349,38 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου Β’ 12 & Ρηγίλλης, στην Αθήνα. Η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος «είναι 1.538.051,42 ευρώ, το τίμημα αγοράς ανήλθε σε 846.848,33 ευρώ, ενώ η εκτιμηθείσα αξία του στις 31.12.2015 υπολογίσθηκε σε 1.256.000 ευρώ», σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της ICI.

Εκτός από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζικών καταστημάτων της (πρώην) Εμπορικής, η επενδυτική εταιρεία ακινήτων αγόρασε δύο χρόνια αργότερα ένα ισόγειο κατάστημα/υπεραγορά και ένα αυτοτελές κτίριο γραφείων και καταστημάτων. Οι βασικοί μισθωτές είναι η τράπεζα Alpha Bank (μακροχρόνια σύμβαση), το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και η Σκλαβενίτης. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με την εκτίμηση του τακτικού ανεξάρτητου εκτιμητή, ήταν 54,5 εκατ. από 50,97 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2014.

Η ICI ΑΕΕΑΠ ελέγχεται κατά 95,24% από την Ajolico Trading Limited, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον κ. Αριστείδη Χαλικιά και τις Ελένη Χαλικιά και Παναγιώτα Χαλικιά. Ο κ. Χαλικιάς ελέγχει μεταξύ άλλων και τη Republic Bank of Chicago, στην οποία βρίσκονται και οι καταθέσεις της ICI, ύψους περί τα 20 εκατ. δολάρια.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει καλύψει ούτε τον στόχο για το ποσοστό συμμετοχής των επενδύσεων σε ακίνητα επί του συνόλου των επενδύσεων που ορίζει η νομοθεσία (80%), ούτε τον στόχο εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Η διοίκηση έλαβε, μάλιστα, πρόσφατα μια ακόμα παράταση με στόχο να εισαχθεί στο Χ.Α. μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Σημειώνεται πως την περίοδο 2017-2020 η εταιρεία καλείται να καταβάλλει περί τα 6,3 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου (ύψους 30 εκατ. ευρώ) που είχε λάβει για την αγορά των ακινήτων της (πρώην) Εμπορικής. Στη χρήση 2015 η ICI ΑΕΕΑΠ παρουσίασε κέρδη 8,19 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2014, με τα ίδια κεφάλαια στα 48 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v