Με βάση τις εντυπώσεις που έχουν προκύψει από τα όσα δήλωσαν οι διοικήσεις των εταιρειών στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων του Μαΐου-Ιουνίου, οι φετινές οικονομικές επιδόσεις τους αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο καλύτερες από πέρυσι, παρά το υφεσιακό περιβάλλον που επικρατεί.
Πέρα λοιπόν από τις τράπεζες, που φέτος αναμένεται να σημειώσουν πολύ πιο καλή «κάτω γραμμή» στις λογιστικές τους καταστάσεις, πολλές εταιρείες άλλων κλάδων αναμένεται να εμφανίσουν βελτιωμένα αποτελέσματα, καθώς συνήθως συμβαίνει ένα από τα παρακάτω:
α) Έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό στις εργασίες τους (π.χ. Όμιλος Viohalco, Sarantis, που έχει δώσει και ανοδικό guidance, Όμιλος ΤΙΤΑΝ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τσις λειτουργικές επιδόσεις καθώς υπάρχει το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών).
β) Επηρεάζονται θετικά από τον εισερχόμενο τουρισμό, αν και τα μηνύματα του τελευταίου διμήνου είναι αμφίσημα.
γ) Ευνοούνται από το χαμηλότερο κόστος του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών.
δ) Εδώ και χρόνια, μέσα από μια σειρά διαθρωτικών τους κινήσεων, καταφέρνουν να ανεβάζουν την παραγωγικότητά τους.
ε) Αυξάνουν μερίδια αγοράς, καθώς πολλοί ανταγωνιστές τους έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός αγοράς λόγω της κρίσης.
Βέβαια, όλοι αντιλαμβάνονται πως οι προβλέψεις σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον είναι αβέβαιες, όπως επίσης ότι θα υπάρξουν και εισηγμένες που θα υποχρεωθούν σε χαμηλότερες κερδοφορίες σε σχέση με πέρυσι.
Η ΕΧΑΕ για παράδειγμα δεν αναμένεται να έχει φέτος το «στήριγμα» των περυσινών ΑΜΚ των τραπεζών, που έλαβαν χώρα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επίσης, Αεροπορία Αιγαίου και Motor Oil, αν και θα έχουν μια πολύ καλή χρονιά, θεωρείται δύσκολο να επαναλάβουν τις απίστευτα υψηλές περυσινές κερδοφορίες τους.
Στον κλάδο πληροφορικής, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έντονα στο κομμάτι των δημοσίων έργων θα δουν τις επιδόσεις τους να περιορίζονται.
Αρκετές εταιρείες τροφίμων (και όχι μόνο) φαίνεται πως δεν θα αποφύγουν να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις από την υπόθεση Μαρινόπουλου.
Επίσης, έχουμε εταιρείες που εκτιμούν ότι φέτος θα σημειώσουν κέρδη περίπου αντίστοιχα με τα περυσινά (π.χ. Ευρωπαϊκή Πίστη, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας).
Πέραν αυτών ωστόσο, δεν είναι καθόλου λίγες οι εταιρείες που είδαν το 2016 να ξεκινάει καλύτερα από το 2015, με ενδεικτικά παραδείγματα (κατά αλφαβητική σειρά) τα παρακάτω:
Alpha Grissin: «Μέχρι τώρα κινούμαστε πάνω στον φετινό μας προϋπολογισμό, όπου έχουμε προγραμματίσει μια αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών μας κατά 10%», δηλώνει ο κ. Δημήτρης Παρθένης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Grissin, που υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προκειμένου να ξεπεράσει τη δυσμενή συγκυρία.
Γ.Ε. Δημητρίου: «Από την αρχή του έτους, έχουμε αυξήσει τον κύκλο εργασιών μας, περιορίσαμε τις λειτουργικές μας δαπάνες και μειώσαμε το κόστος χρηματοδότησής μας», δήλωσε ο Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΔ κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης. Ειδικότερα, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της φετινής χρονιάς (τονίζοντας πάντως το ευμετάβλητο του κλίματος και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί).
ΕΛΙΝΟΙΛ: Η εταιρεία έχει μπει από το 2014 σε διατηρήσιμη κερδοφόρο πορεία, εξέλιξη που συνεχίζεται και κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κερδίζει μερίδια στην εγχώρια αγορά (-3% η εισηγμένη έναντι -8% της αγοράς) και επιπλέον καρπώνεται σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Οι πωλήσεις αυτές γίνονται σε πολλές χώρες, αφορούν διάφορα προϊόντα και υπάρχουν σαφώς θετικές προοπτικές για το μέλλον.
• Το νέο καύσιμο με την επωνυμία «Crystal» αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την εταιρεία και μπορεί να αποδειχτεί πηγή ενίσχυσης της κερδοφορίας στο μέλλον.
• Στόχος στην Ελλάδα είναι η διεύρυνση του μεριδίου από το σημερινό 9,2% στο 10% και αυτό θα γίνει μεταξύ άλλων και μέσα από μια επιλεκτική και πολύ προσεκτική αύξηση του αριθμού των συνεργαζόμενων πρατηρίων (σήμερα ανέρχονται σε 580).
Ελληνικά Καλώδια: Τη διαμόρφωση θετικών προοπτικών για το μέλλον των Ελληνικών Καλωδίων επισήμανε κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας ο γενικός της διευθυντής κ. Αλέξης Αλεξίου, συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι να γίνουμε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα μας στην Ευρώπη, μέσα από εξειδικευμένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε, αφενός, στο θετικό περιβάλλον που φαίνεται να διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια στη διεθνή αγορά (π.χ. μεγάλα έργα που αναμένονται στο εξωτερικό σε διάφορους τομείς όπως υπόγειες διασυνδέσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και υψηλές επενδύσεις που προβλέπονται στα δίκτυα οπτικών ινών), αφετέρου, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει πλέον ο Όμιλος των Ελληνικών Καλωδίων, μετά την ολοκλήρωση της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων και τη λήψη των πρώτων σχετικών έργων (πέρυσι ανέλαβε έργο για τη διασύνδεση των Κυκλάδων και άλλο για τη σύνδεση του νησιού Αγίου Γεωργίου με το Λαύριο).
ΕΛΤΟΝ Χημικά: Κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, η εγχώρια δραστηριότητα παρουσιάζεται ανεβασμένη κατά 6% (παρά την υποχώρηση που εμφανίζει η ζήτηση), ως αποτέλεσμα των διευρυμένων μεριδίων αγοράς. Οι πωλήσεις του ομίλου παρουσιάζουν άνοδο 10% στη Σερβία, 52% στην Τουρκία, 20% στη Ρουμανία και τριψήφιο ποσοστό στην Ουκρανία, όπου όμως η βάση είναι πολύ χαμηλή.
ΕΛΤΡΑΚ: Ανοδική πορεία σε σύγκριση με το 2015 παρουσιάζει φέτος ο όμιλος ΕΛΤΡΑΚ, τόσο σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, όσο και σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις των θυγατρικών του, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γεώργιος Κόλλιας.
Entersoft: «Το πρώτο εξάμηνο κινείται θετικότερα απ' ό,τι είχαμε αρχικά προβλέψει», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, συμπληρώνοντας πως «αυτό οφείλεται σε νέες σημαντικές συμφωνίες που πετύχαμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (οι εκτός Ελλάδας δραστηριότητες αναμένονται φέτος να κυμανθούν στο 15%-20% των συνολικών). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι αποκτήσαμε νέους πελάτες σε τομείς όπως το ERP, το CRM και τα mobile applications».
ΙΛΥΔΑ: Νέες προοπτικές διανοίγονται για την εταιρεία πληροφορικής Ίλυδα, μετά τη βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων, τα νέα προϊόντα που λανσάρει και την πρόσφατη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της που συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα. «Περάσαμε τον κύκλο των δυσκολιών και παρά το δυσμενές περιβάλλον μπαίνουμε σε μια νέα τροχιά. Τα αποτελέσματα δεν μπορεί βέβαια να είναι εντυπωσιακά, αλλά αναμένονται βελτιωμένα», υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Βασίλης Ανυφαντάκης.
Inform Λύκος: Σε ό,τι αφορά στην οικονομική πορεία της εισηγμένης, ξεχωρίζει από φέτος η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών της τάξεως των 2,9 εκατ. ευρώ (μειωμένες θέσεις εργασίας και μείωση κόστους από τη νέα επένδυση που ολοκληρώθηκε στο κομμάτι των ψηφιακών εκτυπώσεων), γεγονός που θα συμβάλει στον φετινό στόχο της εισηγμένης (δεν αποτελεί πρόβλεψη) για αύξηση του EBITDA από τα 4 στα 5 εκατ. ευρώ και για την αποφυγή ζημιογόνου αποτελέσματος σε προ φόρων επίπεδο.
Κλωσ/γία Ναυπάκτου: «Φέτος είναι η πρώτη χρονιά πλήρους επαναλειτουργίας του κλωστηρίου μας στη Ναύπακτο, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να δουλεύει με παραγωγική δυναμικότητα 100% από το δεύτερο φετινό τρίμηνο. Πέραν αυτού, έχουμε δημιουργήσει σταθερές σχέσεις με τους πελάτες μας, ενώ καταφέραμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας κόστος μέσα από την επιλογή συνεργασίας με ιδιωτικό πάροχο».
Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου κ. Δημήτριος Πολύχρονος, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως η φετινή πορεία του ομίλου αναμένεται να είναι καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή, καθώς:
• Η πλήρης επαναλειτουργία του εργοστασίου αναμένεται να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών της μητρικής εταιρείας κατά περίπου 30%, ευελπιστώντας ότι για το σύνολο της χρονιάς, το EBITDA της μητρικής θα κυμανθεί σε θετικό επίπεδο.
• Ελπίζεται ότι στο θετικό EBITDA θα συμβάλουν σε ενοποιημένη βάση και οι δύο θυγατρικές (εκκοκκιστήριο και φωτοβολταϊκό πάρκο).
MEVACO: Ο κύκλος εργασιών του πρώτου πενταμήνου διαμορφώθηκε στα 9,1 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ αντίθετα το τρίτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς ήταν ιδιαίτερα ασθενικό, εξαιτίας των επιπτώσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.
Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, ο φετινός κύκλος εργασιών θα κυμανθεί γύρω στα 19-20 εκατ. ευρώ (έναντι 17,5 εκατ. πέρυσι), επίδοση που οδηγεί σε ένα επίπεδο κερδοφορίας κοντά στο μηδέν (από ζημίες πέρυσι).
Μοτοδυναμική: Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημειώνει κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο η Μοτοδυναμική, με επίτευξη κερδοφόρου αποτελέσματος σε μια περίοδο που συνοδεύεται από αρνητική εποχικότητα εργασιών.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το περσινό β' εξάμηνο ήταν αδύναμο λόγω των capital controls (ο δυνατότερος μήνας του έτους ο Ιούλιος, ήταν σχεδόν μηδενικός), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη φετινή χρονιά, αν φυσικά δεν προκύψει κάποια σημαντική νέα αβεβαιότητα. Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Σωτήρης Χατζίκος.
PROFILE: Με ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε ο κύκλος εργασιών της Profile κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η θετική αυτή τάση ελπίζεται πως θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Ο κ. Στασινόπουλος απέδωσε την άνοδο των εσόδων στις εργασίες του εξωτερικού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως σταδιακά θα αρχίσουν να βελτιώνονται και οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά
Σφακιανάκης: Ο Όμιλος Σφακιανάκη σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σημαντική βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων. Ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Σταύρος Τάκη ανέφερε πως η πορεία της εταιρείας ήταν καλύτερη από αυτήν της αγοράς, η οποία επηρεάστηκε από συγκυριακούς λόγους και συγκεκριμένα από την αναστάτωση που είχε υπάρξει στο ζήτημα της απόσυρσης. Μάλιστα, στο πεντάμηνο οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Σφακιανάκης σε τεμάχια είναι ανώτερες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία της λιανικής δραστηριότητας του Ομίλου.
Κλάδος χάλυβα (Έλαστρον, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου): Η σταθεροποίηση της αγοράς και κυρίως η αύξηση τιμών που παρατηρήθηκε στον χάλυβα, επέδρασαν στη διεύρυνση του μικτού περιθώριου κέρδους των τεσσάρων εταιρειών του κλάδου. Ενδέχεται μάλιστα, σε μία ή δύο περιπτώσεις, να δούμε εξαμηνιαίο αποτέλεσμα που ξεκινά από «συν». Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στον κλάδο παραμένει δυσχερής λόγω της χαμηλής εγχώριας ζήτησης και της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας.