Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 23% στα κέρδη εννεαμήνου

Αύξηση 23% σημείωσαν τα κέρδη εννεαμήνου των ΕΛΠΕ, διαμορφούμενα στα 265 εκατ. ευρώ έναντι των 215 εκατ. ευρώ που σημείωσαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν άνοδο κατά 14%, στα 245 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 23% στα κέρδη εννεαμήνου
Αύξηση 23% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου των ΕΛΠΕ, διαμορφούμενα στα 265 εκατ. ευρώ έναντι των 215 εκατ. ευρώ που σημείωσαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι πωλήσεις της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 5,91 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 3%, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 3%, προσεγγίζοντας τα 444 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου των ΕΛΠΕ θα ανέλθουν στα 245 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 14%.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις προβλέπονταν στα 5,82 δισ. ευρώ, ήτοι πτωτικά κατά 5%.

----Δήλωση Π. Καβουλάκου

Ο κ. Πάνος Καβουλάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, σχολίασε:

”Σε ένα σαφώς λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον λόγω του ισχυρού Ευρώ και των μειωμένων περιθωρίων διύλισης, πετύχαμε ισχυρή κερδοφορία το Γ’ τρίμηνο του 2007. Η διαρκής προσπάθεια και η έμφαση που δίνουμε στην εμπορική μας απόδοση αλλά και στη σφιχτή διαχείριση των δαπανών, μαζί με την περαιτέρω επέκταση των διεθνών μας δραστηριοτήτων, οδήγησαν για μια ακόμη φορά σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα”.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ ανήλθαν στα 84 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 109%, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5%, στα 2,11 δισ. ευρώ.

Μετά την αφαίρεση της επίπτωσης από την αποτίμηση των αποθεμάτων, τα ”συγκρίσιμα” καθαρά κέρδη του εννεαμήνου 2007 ανήλθαν σε € 226 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 3% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2006. Αντίστοιχα, τα ”συγκρίσιμα” καθαρά κέρδη του Γ’ τριμήνου 2007 ανήλθαν σε € 82 εκατ.

Τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά, φόρους και αποσβέσεις (EBITDA) ανήλθαν σε € 444 εκατ. το εννεάμηνο του 2007, ενώ το ”συγκρίσιμο” EBITDA μειώθηκε κατά 11% σε € 392 εκατ.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα της περιόδου ήταν:

α) Λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης:

 Τα περιθώρια διύλισης στην περιοχή της Μεσογείου ήταν ιδιαίτερα υψηλά το Β’ τρίμηνο του 2007 με κορύφωση τον περασμένο Μάιο. Το Γ’ τρίμηνο το ενδεικτικό περιθώριο του συστήματος ΕΛ.ΠΕ. μειώθηκε σημαντικά κατά 2,5 Δολ/Βαρ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,8 Δολ/Βαρ σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2006. Συνολικά το ενδεικτικό περιθώριο διύλισης του συστήματος ΕΛ.ΠΕ. για τα σύνθετα διυλιστήρια παρουσίασε αύξηση 2% το 9μηνο του 2007 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

 Κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου, το Ευρώ ισχυροποιήθηκε περαιτέρω έναντι του Δολαρίου, επιτείνοντας τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις των μειωμένων περιθωρίων διύλισης, επηρεάζοντας συνεπώς και την κερδοφορία. Βεβαίως, η αδυναμία του Δολαρίου έναντι του Ευρώ επηρέασε θετικά την αποτίμηση των δολαριακών δανείων μας, με αποτέλεσμα συναλλαγματικά οφέλη € 16 εκατ.

 Αύξηση της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών κατά 0,9% (εξαιρουμένης της κατανάλωσης ντίζελ θέρμανσης) κυρίως λόγω των υψηλοτέρων πωλήσεων πετρελαίου κίνησης και καυσίμων αεροπορίας. Οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν κατά 14% λόγω του ήπιου χειμώνα, ενώ οι πωλήσεις βενζινών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

 Το Γ’ τρίμηνο του 2007, οι τιμές του αργού πετρελαίου κυμάνθηκαν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από αυτά του Β’ τριμήνου κατά 6 Δολ/Βαρ περίπου, επιδρώντας θετικά στην αποτίμηση των αποθεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Γ’ τρίμηνο του 2006, η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου επηρέασε αρνητικά την αποτίμηση των αποθεμάτων κατά € 85 εκατ.

β) Βελτίωση κερδοφορίας:

 Χωρίς τις απώλειες της αποτίμησης των αποθεμάτων (όπως συνέβη πέρυσι), το EBITDA του 9μήνου αυξήθηκε κατά 3% στα € 444 εκατ. (το Γ’ τρίμηνο στα €135 εκατ., αυξημένο κατά 32%). Το ”συγκρίσιμο” EBITDA μειώθηκε 11% στα € 392 εκατ. (το Γ’ τρίμηνο στα € 132 εκατ., μειωμένο κατά 30%).

 Τα καθαρά κέρδη του 9μήνου αυξήθηκαν κατά 23% στα € 265 εκατ. (το Γ’ τρίμηνο στα € 84 εκατ., αυξημένα κατά 109%). Τα ”συγκρίσιμα” καθαρά κέρδη του 9μήνου αυξήθηκαν κατά 3% στα €226 εκατ., σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 Οι καθαρές ταμειακές ροές (Free Cash Flow) έφθασαν τα € 282 εκατ., λόγω βελτιώσεων των αναγκών κεφαλαίων κίνησης.

 Τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν θετικά από τις συναλλαγματικές διαφορές, τη συμμετοχή μας στη ΔΕΠΑ και τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Για το 9μηνο τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αυξήθηκαν κατά 23% στα € 0,87 (το Γ’ τρίμηνο στα € 0,27, αυξημένα κατά 109%), ενώ τα ”συγκρίσιμα” κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 3% στα € 0,74 (το Γ’ τρίμηνο στα € 0,26 , μειωμένα κατά 18%).

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα του εννεαμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v