Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Τι θα συζητηθεί στη Γ.Σ. της 16ης/11

Η εταιρία ΟΠΑΠ ανακοινώνει, ότι προτίθεται να τροποποιήσει τα άρθρα 12 και 14 του καταστατικού της, που αφορούν στη σύνθεση και θητεία του Δ.Σ. αλλά και την αναπλήρωση μέλους του Δ.Σ. με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκληθεί για την Παρασκευή 16/11/2007.

ΟΠΑΠ: Τι θα συζητηθεί στη Γ.Σ. της 16ης/11
Η εταιρία ΟΠΑΠ ανακοινώνει, ότι προτίθεται να τροποποιήσει τα άρθρα 12 και 14 του καταστατικού της, που αφορούν στη σύνθεση και θητεία του Δ.Σ. αλλά και την αναπλήρωση μέλους του Δ.Σ. με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκληθεί για την Παρασκευή 16/11/2007.

Τα άρθρα 12 και 14 με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις έχουν ως ακολούθως:

Άρθρο 12: Σύνθεση και θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου

1. Η εταιρία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ο αριθμός των μελών του οποίου είναι περιττός και δεν δύναται να υπερβαίνει τα δεκατρία (13) μέλη ή να είναι μικρότερος των επτά (7) μελών.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων είναι αρμόδια να καθορίζει τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και να αυξάνει ή να μειώνει τον αριθμό αυτών, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που τίθεται από την παρούσα παράγραφο.

2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται στο σύνολό τους από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, με την επιφύλαξη του άρθρου 18 του Κ.Ν. 2190/1920.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρείται ότι έχει σχηματιστεί και μπορεί να συγκροτηθεί σε σώμα, όπως ορίζουν τα οικεία άρθρα του παρόντος Καταστατικού, από την εκλογή από την Γενική Συνέλευση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (παράγραφος 2 του παρόντος άρθρου) και δυνάμει του σχετικού πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης, στο οποίο πρέπει να γίνεται ρητή μνεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία έχουν εκλεγεί σύμφωνα με τα ανωτέρω, έτσι ώστε να προκύπτει η πλήρης σύνθεση του Οργάνου.

4. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πενταετής και παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι της εκλογής νέων συμβούλων από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Η παράταση της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) έτος.

5. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανακαλούνται ελευθέρως. Η ανάκληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται από την Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να αντικαθιστά οποιαδήποτε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχει εκλέξει και πριν από την λήξη της θητείας τους.

6. Μέχρι δύο (2) εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πέραν του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, μπορούν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, να έχουν πλήρη απασχόληση στην εταιρεία. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται, μεταξύ άλλων, ο χρόνος της πλήρους απασχόλησής τους στην εταιρεία, οι αρμοδιότητές τους και η αμοιβή τους.

7. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να επανεκλέγονται απεριόριστα και είναι απεριόριστα ανακλητά.

8. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι συγγενείς μεταξύ τους, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού, ούτε να είναι με οποιαδήποτε μορφή εργολάβοι ή προμηθευτές της εταιρείας ή υπάλληλοι επιχείρησης η οποία βρίσκεται σε συναλλακτική σχέση με την εταιρεία.

Άρθρο 14: Αναπλήρωση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

1. Εάν κάποιος από τους εκλεγμένους από την Γενική Συνέλευση των μετόχων συμβούλους παύσει λόγω θανάτου, παραιτήσεως ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο, αναπληρώνεται προσωρινά το ταχύτερο δυνατόν με την εκλογή νέου Συμβούλου από τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον αυτά είναι τουλάχιστον τρία (3).

2. Αν το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέξει προσωρινό μέλος σε αναπλήρωση ανεξάρτητου μέλους το οποίο παραιτήθηκε, εξέλιπε ή για οποιονδήποτε λόγο κατέστη έκπτωτο, το νέο μέλος πρέπει να είναι και αυτό ανεξάρτητο.

3. Η θητεία των συμβούλων οι οποίοι εκλέχτηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, λήγει αυτοδικαίως κατά την πρώτη μετά την εκλογή τους τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η Γενική Συνέλευση εκλέγει σύμβουλο για την κενωθείσα θέση είτε τον ήδη εκλεγέντα από το Διοικητικό Συμβούλιο είτε τρίτο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και του Νόμου. Οι πράξεις του συμβούλου ο οποίος εκλέχτηκε με αυτόν τον τρόπο θεωρούνται έγκυρες, ακόμα και αν δεν εκλεγεί σύμβουλος από την Γενική Συνέλευση.

4. Σε κάθε περίπτωση, η θητεία του συμβούλου ο οποίος θα εκλεγεί σε κενωθείσα θέση λήγει, μαζί με την θητεία των άλλων συμβούλων, τον χρόνο κατά τον οποίο θα έληγε η θητεία εκείνου που αναπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v