Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό σχέδιο 1,952 δισ. για ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη συνεδρίασή του της 6-11-2007 ενέκρινε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της θυγατρικής της εταιρίας ”ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ” με το οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη έργων 950 MW μέχρι το 2014, συνολικού ύψους επενδύσεων περί τα 1.952 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό σχέδιο 1,952 δισ. για ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη συνεδρίασή του της 6-11-2007 ενέκρινε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της θυγατρικής της εταιρίας ”ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ” με το οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη έργων 950 MW μέχρι το 2014, συνολικού ύψους επενδύσεων περί τα 1.952 εκατ. ευρώ.

Μέρος των επενδύσεων θα καλυφθεί με εισφορά κεφαλαίων από την ΔΕΗ στη θυγατρική εταιρία ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ύψους 330 εκατ. ευρώ τμηματικά έως το 2011.

Νωρίτερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ανακοίνωσαν την απόφαση της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας (MOU), με απώτερο σκοπό την από κοινού έρευνα, διαχείριση και εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου.

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, 6/11/07, ενέκρινε το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της θυγατρικής εταιρίας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για την περίοδο 2007-2014.

Στόχος του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον κλάδο των ΑΠΕ για τη δημιουργία νέων οικονομικών αξιών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας της εταιρίας και του ομίλου ΔΕΗ.

Το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη μέχρι το 2014 έργων ΑΠΕ διαφόρων κατηγοριών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμικά κλπ) συνολικής ισχύος 950 MW, έναντι 91 MW που είναι σήμερα σε λειτουργία, πέραν των 133 MW που είναι στη φάση της κατασκευής ή του τελικού σχεδιασμού.

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων το μερίδιο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στη δυναμικά ανερχόμενη αγορά των ΑΠΕ θα ανέλθει στο 20% από 10% που είναι σήμερα.

Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απαιτηθούν επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλισθούν με συνδυασμό τραπεζικού δανεισμού, λειτουργικού cash flow, επιδοτήσεων και εισφοράς κεφαλαίου από τη μητρική εταιρία.

Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που εκδόθηκε μετά από τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, χορηγήθηκε στις κατά 100% θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, Αρκαδικός Ήλιος Ένα και Αρκαδικός Ήλιος Δυο, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β) συνολικής ισχύος 50 MW, σε έκταση του ήδη εξαντληθέντος λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ στην περιοχή Χωρεμίου Μεγαλόπολης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι σε μέγεθος από τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στον κόσμο. Με το έργο αυτό, καθώς βεβαίως και με τις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου που έχουν προγραμματισθεί για αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων, θα συνεχισθεί η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη μετά-λιγνιτική εποχή.

Η ετήσια παραγωγή του έργου θα είναι περί τα 58.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση 28.000 νοικοκυριών, που αντιστοιχούν στο 42% των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας. Επίσης, θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος, αφού θα αποφεύγεται η εκπομπή 48.000 τόνων CO2 ετησίως και 200 τόνων SO2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v