Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με S&B

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ανακοινώνουν την απόφαση της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας (MOU), με απώτερο σκοπό την από κοινού έρευνα, διαχείριση και εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου.

ΔΕΗ: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με S&B
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ανακοινώνουν την απόφαση της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας (MOU), με απώτερο σκοπό την από κοινού έρευνα, διαχείριση και εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τη σύνταξη σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης αξιολόγησης του συγκεκριμένου γεωθερμικού πεδίου, καθώς και την εκπόνηση μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου αξιοποίησής του, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που υπεισέρχονται σε μια τέτοια δραστηριότητα.

Οι τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση του έργου και οι επιμέρους όροι της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό με κυριότερο πεδίο αυτό της Μήλου. Η αξιοποίησή του για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα συνεισφέρει σημαντικά στην εναρμόνιση της Ελλάδας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Άμεσα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων υλών και η μείωση των εκπομπών αερίων, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Επιπλέον, στο τοπικό επίπεδο, η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και άλλων, πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριοτήτων, όπως είναι η οικονομικότερη θέρμανση και ψύξη οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, οι γεωργικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, η διαχείριση οικιστικών αποβλήτων κ.ά.

Επίσης, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στη Μήλο με τη λειτουργία ιαματικών λουτρών κ.ά. Επισημαίνεται ότι η χρησιμοποίηση της πλέον σύγχρονης διαθέσιμης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε διεθνές επίπεδο θα αποτελέσει την απαραίτητη εγγύηση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία.

Για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου τα συμβαλλόμενα μέρη θεωρούν απαραίτητη την αποδοχή αυτής της δραστηριότητας από την τοπική κοινωνία του νησιού. Η κοινωνία της Μήλου, έγκαιρα, με διαφάνεια και μέσα από έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να αξιολογήσει τα σημαντικά και ποικίλα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του νησιού.

Τέλος, τονίζεται ότι οι δύο εταιρίες οδηγήθηκαν στην απόφασή τους για συνεργασία βασιζόμενες στις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν καταστήσει την εκμετάλλευση της γεωθερμίας απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, καθώς και στη συσσωρευμένη πολύ μεγάλη θετική εμπειρία άλλων χωρών.

Πιστεύουν ότι η εκμετάλλευση αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας θα συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια προστασίας του κλίματος του πλανήτη μας, αποφέροντας παράλληλα ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη τόσο στην τοπική κοινωνία της Μήλου όσο και στη χώρα μας γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v