Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Εναρξη κατασκευής αγωγού ΟΚΤΑ-Κοσόβου

Τα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΟΚΤΑ (Σκόπια)- Κοσόβου, προϋπολογισμού 35 εκατ. δολαρίων, πραγματοποίησαν το Σάββατο 7/9 τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τη μελέτη ανέλαβε η Ασπροφός και τη κατασκευή η ΕΤΕΠ, θυγατρική του ομίλου ΑΕΓΕΚ.

ΕΛΠΕ: Εναρξη κατασκευής αγωγού ΟΚΤΑ-Κοσόβου
H επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου από το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων προς το Κόσοβο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου από την εταιρία, Ελληνικά Πετρέλαια.

Οπως επισημαίνεται, ο υπό κατασκευή αγωγός προϊόντων ΟΚΤΑ-Κοσόβου είναι διαμέτρου 6 ιντσών και σχεδιάσθηκε για τη μεταφορά 300 χιλιάδων τόνων ετησίως. Τη μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβε η διεθνής εταιρία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, θυγατρική του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και την κατασκευή η εταιρία ΕΤΕΠ του ομίλου ΑΕΓΕΚ. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών με εκτιμώμενο συνολικό κόστος περίπου 35 εκ. δολαρίων.

Σημειώνεται, ότι για την παραγωγή diesel διεθνών προδιαγραφών με περιεκτικότητα σε θείο λιγότερη από 50 ppm, οι εργασίες αποθείωσης στο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ θα ολοκλητωθούν το Μάρτιο του 2003.

Η τελετή θεμελίωσης έγινε από τον Πρωθυπουργό της γείτονος χώρας κ. Ljubco Georgievski παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων οι Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου κ.κ. Ν. Gruevski και Fetai. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Αγραφιώτης. Παρέστη και ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, UNMIK, κ. R. Oaten.

Στην ομιλία του ο κ. Ljubco Georgievski αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου, στα επενδυτικά έργα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο του στρατηγικού εταίρου αποτελεί μία επένδυση πλέον και πέραν των αρχικώς συμφωνηθέντων και τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται οι σχέσεις γειτνίασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Αγραφιώτης εστίασε στη σπουδαιότητα της ενεργειακής σύνδεσης της ΝΑ Ευρώπης μέσω αγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και δικτύων ηλεκτροπαραγωγής, αφού επεσήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα εξασφάλισης παροχών ενεργειακών υπηρεσιών που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα ενεργειακά δίκτυα είναι ’καταδικασμένα’ να λειτουργούν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΕΛ.Π.ΕΤ. Βαλκανική, κ. Γ. Χαλβατζόγλου επέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών της γείτονος χώρας κ. Ν. Gruevski το φάκελο συμμετοχής της στην εταιρία που ιδρύθηκε (ΕΛΕΠ Α.Ε.) για την εκμετάλλευση του ήδη λειτουργούντος αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, με ποσοστό 20%. Το 80% ανήκει στην ΕΛ.Π.ΕΤ. Βαλκανική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v