Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για τη φοροεπιδρομή

Σεβόμαστε τη διαδικασία αλλά μαχόμαστε την άδικη και αβάσιμη απόφαση της Ε.Α. Τριετές πλάνο επενδύσεων και διεκδίκηση νέων εξαγωγικών προορισμών. Τι είπε για Μαρινόπουλο, εγχώριο λιανεμπόριο και εγχώρια κατανάλωση.

Πυρά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για τη φοροεπιδρομή

Συνεπές αίτημα προς την κυβέρνηση να μειωθεί η φορολογία που βαρύνει την μπίρα, ή έστω να υπάρξει διάλογος για τον τρόπο που αυτή επιβάλλεται, απευθύνει ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά. Η αποστροφή του μάλιστα για την πρόσφατη αύξηση του ΕΦΚ ήταν χαρακτηριστική: «'H δεν καταλαβαίνουν, ή θέλουν να σκοτώσουν τον κλάδο».

Σ' αυτό το πλαίσιο -κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης- υποστήριξε ότι η επίπτωση της αύξησης του ΕΦΚ από την 1η Ιουνίου δεν επηρεάζει μόνον το leader της αγοράς (σ.σ. η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέχει σήμερα το 53% της εγχώριας αγοράς) αλλά το σύνολο του κλάδου. Ο ίδιος ανέφερε ότι από το 2008 έως σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε διαδοχικές αυξήσεις στον ΕΦΚ, οι οποίες αθροιστικά αγγίζουν το 443%, ενώ η τελευταία αύξηση είναι της τάξης του 92%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σήμερα το ποσοστό φορολογίας (ΕΦΚ & ΦΠΑ) επί του προϊόντος αγγίζει πλέον το 45% από 36% πριν. Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση στην Ευρώπη των 28 όσον αφορά στο ύψος της φορολογίας επί του προϊόντος, όταν κατέχει την 3η θέση από το τέλος όσον αφορά στον όγκο κατανάλωσης μπίρας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από τα παραπάνω προκύπτει μέση αύξηση τιμής προς τον τελικό καταναλωτή κατά 16%, την οποία «δεν δύναται να απορροφήσει» η εταιρία, δεδομένων των ασφυκτικών περιθωρίων της. Η εξέλιξη αυτή κατά τον κ. Μηνά δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την κατανάλωση, η οποία ούτως ή άλλως βαίνει πτωτική κατά 2% ανά έτος μέσα στην τελευταία πενταετία.

Όσον αφορά στην τοπική κατανάλωση, επιβεβαίωσε πως παραμένει χαμηλή και εποχική, καθώς παρά την αύξηση του τουρισμού, το μέγεθός της δεν αυξάνει σε διατηρήσιμο επίπεδο. Κατά τον ίδιο, είναι στόχος του «να αυξηθεί η κατανάλωση μπίρας» στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί όσο μεγαλώνει ο ανταγωνισμός και εδραιώνεται μια νέα κουλτούρα γύρω από το προϊόν. Σ' αυτό το σημείο ανέφερε δε ότι «δεν έχω κάτι με τους μικρούς παραγωγούς μπίρας. Αντιθέτως έχουμε παράσχει τεχνογνωσία και έχουμε βοηθήσει νέους παίκτες της αγοράς».

Μοιραία, ο κ. Μηνά έκανε αναφορά στην εκκρεμούσα υπόθεση του προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ. «Εξαντλούμε όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια άδικη και αβάσιμη κατηγορία». Ανέφερε ότι σέβεται πλήρως τις εν εξελίξει διαδικασίες τόσο στα διοικητικά δικαστήρια όσο και στα ποινικά -όπου έχει ασκηθεί δίωξη κατά της εταιρίας για την υπόθεση νόθευσης του ανταγωνισμού με βάση το πόρισμα της Ε.Α.-, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες, προκειμένου να διαφυλάξει τη διαδικασία. Εκτίμησε ωστόσο ότι αν το πρόστιμο πληρωθεί, η εταιρία θα εμφανίσει ζημίες 16,8 εκατ. ευρώ, παρότι σήμερα τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώνονται στα 14,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,1%.

Επίσης φειδωλός υπήρξε όσον αφορά στην έκθεση της Αθηναϊκής στο δίκτυο του ομίλου Μαρινόπουλος, αναφέροντας μόνον ότι διατηρεί σήμερα παρουσία στα ράφια της αλυσίδας, μετά από μια περίοδο «αποχής». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ανοιχτά υπόλοιπα, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί στο αν η εταιρία διεκδικεί ποσά ή έχει προχωρήσει σε νομικές κινήσεις προστασίας της.

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση της εταιρίας, η οποία κατά τον κ. Μηνά δεν «πρόκειται να πάει πουθενά», πρόθεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι να συνεχίσει το τριετές επενδυτικό της πλάνο αλλά και να ενισχύσει τις εξαγωγές της, που για το 2015 άγγιξαν τα 25 εκατ. ευρώ και κατευθύνθηκαν σε αγορές Κίνας και Ιταλίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v