«Σήμα» για την ολοκλήρωση του deal που αφορά στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO Hellas θα δώσει τυχόν ενεργοποίηση της προϋπάρχουσας απόφασης για την αγορά των ακινήτων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς.
Και αυτό γιατί η αρχική συμφωνία που σύναψε η Tράπεζα Πειραιώς με τον γερμανικό όμιλο ERGO το φθινόπωρο του 2014 για την πώληση της θυγατρικής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO Hellas προέβλεπε πως θα προηγείτο η διάθεση των ακινήτων της ΑΤΕ στη μητρική της Τράπεζα (με τον τρόπο αυτό θα βελτιωνόταν περαιτέρω η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια της πωλούμενης εταιρείας).
Έτσι, στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα της χρήσης 2015 της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αναφέρεται ότι εντός του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση στην Tράπεζα Πειραιώς 25 ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιάτο, Αγρίνιο, Ρίο, Σητεία.
Μάλιστα, τα παραπάνω ακίνητα θα μεταβιβαστούν, με βάση την απόφαση της προαναφερόμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης, στη λογιστική αξία που είχαν στις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Μαρτίου του 2014. Ήτοι το τίμημα θα ανέλθει σε 16,29 εκατ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο η ΑΤΕ Ασφαλιστική ταξινομεί τα 25 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο «διακρατούμενα προς πώληση».
Το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΑΤΕ. Για τον λόγο αυτόν επανεκτιμήθηκε η αξία του στις 31 Δεκεμβρίου 2015 από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή ακινήτων και διενεργήθηκε απομείωση συνολικού ύψους 1,36 εκατ. ευρώ.
Τρία κρίσιμα ερωτήματα
Παρ' όλα αυτά, η «μεταφορά» των ακινήτων της ΑΤΕ στην Πειραιώς όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, αλλά επίσης δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία που να αναφέρεται στο πότε αυτή θα γίνει. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη διάψευση σε όσους από τα τέλη του 2015 υποστηρίζουν πως «είναι θέμα λίγων ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal»...
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι το γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, είκοσι ένα μήνες μετά την υπογραφή του MoU (έκτοτε τα ίδια κεφάλαια της ΑΤΕ έχουν αυξηθεί), έξι μήνες μετά την επιτυχή επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και περίπου δύο μήνες μετά την ημερομηνία που όλοι βεβαιώθηκαν για τη θετική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους «θεσμούς».
Αληθεύει άραγε η φημολογία πως οι Γερμανοί έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για το καθεστώς των capital controls και έχουν ζητήσει την ύπαρξη ευελιξίας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των επενδύσεων της ΑΤΕ;
Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι το μέχρι πόσο είναι διατεθειμένη η Τράπεζα Πειραιώς να περιμένει την τελική απόφαση της ERGO. Λέγεται (χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται) πως έχει δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβριο, έτσι ώστε -αν χρειαστεί- ο τραπεζικός όμιλος να αναζητήσει άλλον αγοραστή.
Και το τρίτο ερώτημα έγκειται στο αν το πιθανό deal που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών θα διαφέρει σημαντικά από το περιεχόμενο του MoU του 2014, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο, λέγεται ότι θα πρέπει να δώσει εκ νέου τη συγκατάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αγόρασε «Ελλάδα» το 2015
Στα αξιοσημείωτα της περασμένης χρήσης είναι η σημαντική αλλαγή στη διάρθρωση των επενδύσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, με αύξηση της έκθεσης σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου και αποφυγή μεταφοράς μέρους των ταμειακών διαθεσίμων στο εξωτερικό, ή αύξησης των θέσεων σε διεθνείς τίτλους.
Έτσι, στο τέλος του 2015 είχε τοποθετημένα σε Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου 209 εκατ. ευρώ και σε κρατικά ομόλογα 30,5 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά της διαθέσιμα ανέρχονταν στα 55,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49 εκατ. ευρώ είναι σε καταθέσεις προθεσμίας ελληνικών τραπεζών (κυρίως στην Πειραιώς) και μόλις 1,8 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις προθεσμίας σε ξένο νόμισμα.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014 τα ταμειακά διαθέσιμά της έφθασαν στα 295 εκατ. ευρώ, λόγω και της επικείμενης μεταβίβασης του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Ergo. Η προκήρυξη των εκλογών και η επάνοδος της αβεβαιότητας βρήκε, ως εκ τούτου, την εταιρεία με υψηλή ρευστότητα, η οποία διοχετεύθηκε σε αγορές εντόκων γραμματίων και αγορές μετοχών εσωτερικού, απευθείας ή μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Στο τέλος του 2015, η ασφαλιστική διέθετε έντοκα γραμμάτια αξίας 209 εκατ. ευρώ, ενώ είχε μειώσει την έκθεσή της σε μετοχές και ειδικότερα σε τραπεζικούς τίτλους. Η δε επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είχε ως αποτέλεσμα να έχει μεγάλο μέρος των τοποθετήσεών της σε κρατικούς τίτλους και το σύνολο σχεδόν των ταμειακών της διαθεσίμων σε εγχώριες τράπεζες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνολο επενδύσεων, ταμειακών διαθεσίμων και απαιτήσεων ύψους 473 εκατ. ευρώ επενδύσεις και καταθέσεις ύψους 391 εκατ. ευρώ φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση μεταξύ Baa2 ως C, ενώ τα υπόλοιπα 81,2 εκατ. ευρώ δεν έχουν καν πιστοληπτική αξιολόγηση! Η εταιρεία δεν διαθέτει επενδύσεις που να έχουν αξιολόγηση μεταξύ A3 και ΑΑΑ.