Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: ”Φρένο” ΡΑΕ για είσοδο στη ΔΕΠΑ

Φρένο στα σχέδια της ΔΕΗ για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ προτίθεται να βάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς κάτι τέτοιο ανοίγει την πόρτα εισόδου ενός μεγάλου ηλεκτροπαραγωγού, όπως είναι η ΔΕΗ, στην πρώτη ύλη του φυσικού αερίου που ελέγχει η ΔΕΠΑ, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΔΕΗ: ”Φρένο” ΡΑΕ για είσοδο στη ΔΕΠΑ
της Χρύσας Λιάγγου

Φρένο στα σχέδια της ΔΕΗ για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ προτίθεται να βάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Μιχάλης Καραμανής, δηλώνει ότι δεν θα εγκρίνει θετική εισήγηση της ΔΕΗ γιατί κάτι τέτοιο ανοίγει την πόρτα εισόδου ενός μεγάλου ηλεκτροπαραγωγού, όπως είναι η ΔΕΗ, στην πρώτη ύλη του φυσικού αερίου που ελέγχει η ΔΕΠΑ, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Την είσοδο της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ αμφισβητούν και τα ΕΛΠΕ, που επίσης είναι μέτοχος στη ΔΕΠΑ με 35%, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ενώ όπως δηλώνουν ανώτατα στελέχη του ομίλου τα Ελληνικά Πετρέλαια παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις γύρω από την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ και θα έχουν λόγο σε αυτές προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους.

Η ΔΕΗ κατέχει το δικαίωμα συμμετοχής στη ΔΕΠΑ από τον νόμο μέσω option για αγορά 30% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σχετική απόφαση έχει πάρει ήδη το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, ενώ άδηλες παραμένουν οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας που είναι ο βασικός μέτοχος και των τριών εμπλεκόμενων εταιριών.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η είσοδός της, η Επιχείρηση θα διεκδικήσει αποζημίωση από το Δημόσιο, αφού το δικαίωμα αυτό αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v