Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα stock options

Tη διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή του στις 1/11 και στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων γενικών συνελεύσεων του 2005 και του 2006.

ΕΤΕ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα stock options
Tη διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή του στις 1/11 και στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων γενικών συνελεύσεων του 2005 και του 2006.

Ειδικότερα, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει σύμφωνα προς τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα ακόλουθα:

Α. Σύμφωνα με την απόφαση της Β’ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 22.6.2005 (όπως ισχύει) θεσπίστηκε πρόγραμμα διάθεσης, με τη μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς, μετοχών της Τράπεζας (stock options) στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα διευθυντικά στελέχη και σε προσωπικό της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε ετών από τη σχετική έγκριση της Συνέλευσης και λήγει το έτος 2010.

Κατά τη συνεδρίαση της 29 Νοεμβρίου 2006, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη και τις μετά τη θέσπισή του επελθούσες αυξήσεις του αριθμού των μετοχών της Τράπεζας, λόγω αυξήσεως του κεφαλαίου της, αποφάσισε αρχικά τη διάθεση 2.992.620 δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών του ως άνω Προγράμματος υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην οικεία απόφασή του και δημοσιεύθηκαν νομίμως.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου 2007, λόγω αυξήσεως του κεφαλαίου της, αποφάσισε τη διάθεση δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν και τα εξής:

1. Διατίθενται συνολικά 506.500 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, σύμφωνα με τους όρους και τον Κανονισμό του εν λόγω Προγράμματος 2005.

2. Κάθε δικαίωμα προτίμησης παρέχει δυνατότητα απόκτησης μίας (1) μετοχής της Τράπεζας στην τιμή διάθεσης 23,80 ευρώ ανά μετοχή, η οποία είναι ίδια με αυτή που είχε οριστεί και με την προηγούμενη απόφαση διάθεσης δικαιωμάτων του εν λόγω Προγράμματος.

3. Καθορίσθηκε περίοδος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων με χρόνο ωρίμανσης σταδιακά ως ακολούθως:

- την 30η Νοεμβρίου 2007 θα ωριμάσει το 15% του συνόλου των δικαιωμάτων

- την 30η Νοεμβρίου 2008 θα ωριμάσει το 35% του συνόλου των δικαιωμάτων

- την 30η Νοεμβρίου 2009 θα ωριμάσει το 50% του συνόλου των δικαιωμάτων

Αντίστοιχα, καθορίσθηκε δικαίωμα του κάθε δικαιούχου να ασκεί τα ώριμα δικαιώματα ως ακολούθως:

- κατά το χρονικό διάστημα από 3ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2007 (1η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων μέχρι το 15%, κατ’ ανώτατο όριο,

- κατά το χρονικό διάστημα από 1ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2008 (2η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων μέχρι το 50%, κατ’ ανώτατο όριο σωρευτικά,

- κατά το χρονικό διάστημα από 1ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2009 (3η περίοδος άσκησης) ή και από 1ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2010 (4η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι και 100% σωρευτικά.

Μετά την 10η Δεκεμβρίου 2010 αποσβένονται όλα τα δικαιώματα που δεν ασκήθηκαν.

4. Σε περίπτωση διακοπής της συμβάσεως του δικαιούχου με την Τράπεζα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η κατοχή, διατήρηση και άσκηση των δικαιωμάτων ρυθμίζεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα και με τις ειδικότερες προβλέψεις του Κανονισμού και την ως άνω αναλυτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ασκούνται από τους δικαιούχους κατά την απόλυτη διακριτική τους ευχέρεια, σύμφωνα πάντοτε με τους όρους του Κανονισμού του Προγράμματος και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

6. Σε περίπτωση άσκησης όλων των διατιθέμενων με την εν λόγω απόφαση Δ.Σ. δικαιωμάτων προαιρέσεως από τους δικαιούχους του Προγράμματος 2005, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά Ευρώ 2.532.500 με την έκδοση 506.500 νέων μετοχών (που αντιστοιχούν στο 0,10% του σημερινού αριθμού μετοχών της Τράπεζας), ονομαστικής αξίας ευρώ 5 εκάστη.

Β. Σύμφωνα με την απόφαση της Β’ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 1.6.2006 θεσπίστηκε δεύτερο πρόγραμμα διάθεσης, με τη μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς, μετοχών της Τράπεζας (stock options) στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα διευθυντικά στελέχη και σε προσωπικό της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών (”Πρόγραμμα 2006”).

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε ετών από τη σχετική έγκριση της Συνέλευσης και λήγει το έτος 2011.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, το οποίο δεν είχε ακόμη εφαρμοσθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου 2007, αποφάσισε αφενός τη θέσπιση Κανονισμού του εν λόγω Προγράμματος με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, και αφετέρου, λαμβάνοντας υπόψη και τις μετά τη θέσπισή του επελθούσες αυξήσεις του αριθμού των μετοχών της Τράπεζας, λόγω αυξήσεως του κεφαλαίου της, τη διάθεση δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν και τα εξής:

1. Διατίθενται συνολικά 2.984.100 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, σύμφωνα με τους όρους και τον Κανονισμό του εν λόγω Προγράμματος 2006.

2. Κάθε δικαίωμα προτίμησης παρέχει δυνατότητα απόκτησης μίας (1) μετοχής της Τράπεζας στην ορισθείσα τιμή διάθεσης 23 ευρώ ανά μετοχή.

3. Καθορίσθηκε περίοδος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων με χρόνο ωρίμανσης σταδιακά ως ακολούθως:o την 30η Νοεμβρίου 2007 θα ωριμάσει το 15% του συνόλου των δικαιωμάτων

- την 31η Μαϊου 2008 θα ωριμάσει το 15% του συνόλου των δικαιωμάτωνo

- την 31η Μαϊου 2009 θα ωριμάσει το 30% του συνόλου των δικαιωμάτων

- την 31η Μαϊου 2010 θα ωριμάσει το 40% του συνόλου των δικαιωμάτων

Αντίστοιχα, καθορίσθηκε δικαίωμα του κάθε δικαιούχου να ασκεί τα ώριμα δικαιώματα ως ακολούθως:

- κατά το χρονικό διάστημα από 3ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2007 (1η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι το 15% κατ? ανώτατο όριο,

- κατά το χρονικό διάστημα από 1ης έως 10 Ιουνίου 2008 (2η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι το 30% κατ’ ανώτατο όριο,

- κατά το χρονικό διάστημα από 1ης έως 10ης Ιουνίου 2009 (3η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι το 60% κατ’ ανώτατο όριο σωρευτικά εφόσον:

- ο δικαιούχος παραμένει στον Όμιλο κατά την ημερομηνία ωρίμανσης των δικαιωμάτων, και

- τα Κέρδη ανά Μετοχή του Ομίλου για τη χρήση 2008 είναι ίσα ή μεγαλύτερα από την τιμή που θα οριστεί με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας εντός τρέχοντος έτους, ή τυχόν μεταγενέστερη τροποποιητική αυτής.

Σε περίπτωση πληρώσεως μόνον της πρώτης προϋποθέσεως από τις παραπάνω (παραμονή στον Όμιλο), ο δικαιούχος μπορεί να ασκήσει μόνο μέχρι το 30% (της 1ης και 2ης περιόδου) κατ’ ανώτατο όριο,

από 1ης έως 10ης Ιουνίου 2010 (4η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι και 100% σωρευτικά εφόσον :

- ο δικαιούχος παραμένει στον Όμιλο κατά την ημερομηνία ωρίμανσης των δικαιωμάτων, και

- τα Κέρδη ανά Μετοχή του Ομίλου για τη χρήση 2009 είναι ίσα ή μεγαλύτερα από την τιμή που θα οριστεί με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας εντός τρέχοντος έτους, ή τυχόν μεταγενέστερη τροποποιητική αυτής.

Σε περίπτωση πληρώσεως της πρώτης μόνον από τις παραπάνω προϋποθέσεις (παραμονή στον Όμιλο) όχι και της δεύτερης, ο δικαιούχος, υπό τον όρο ότι πληρώθηκε η δεύτερη προϋπόθεση που αφορούσε την 3η περίοδο άσκησης, μπορεί να ασκήσει μόνο μέχρι το 60% (σωρευτικά με της 3ης περιόδου) κατ’ ανώτατο όριο, άλλως το 30% (της 1ης και 2ης περιόδου) κατ’ ανώτατο όριο.

- από 1ης έως 10ης Ιουνίου 2011 (5η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι και 100% σωρευτικά εφόσον :

- ο δικαιούχος παραμένει στον Όμιλο και

- τα Κέρδη ανά Μετοχή του Ομίλου για τη χρήση 2009 είναι ίσα ή μεγαλύτερα από την τιμή που θα οριστεί με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας εντός τρέχοντος έτους, ή μεταγενέστερη τροποποιητική αυτής.

Σε περίπτωση που πληρώθηκε η πρώτη από τις παραπάνω προϋποθέσεις, ο δικαιούχος, υπό τον όρο ότι πληρώθηκε η δεύτερη προϋπόθεση που αφορούσε την 3η περίοδο άσκησης, μπορεί να ασκήσει μόνο μέχρι το 60% (σωρευτικά με της 3ης περιόδου) κατ’ ανώτατο όριο, άλλως το 30% (της 1ης και 2ης περιόδου) κατ’ ανώτατο όριο.

Μετά την 10η Ιουνίου 2011 αποσβένονται όλα τα δικαιώματα που δεν ασκήθηκαν.

4. Σε περίπτωση διακοπής της σχέσης του δικαιούχου με την Τράπεζα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η κατοχή, διατήρηση και άσκηση των δικαιωμάτων ρυθμίζεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα και με τις ειδικότερες προβλέψεις του Κανονισμού και την ως άνω αναλυτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Κατ΄ ακολουθίαν, σε περίπτωση άσκησης όλων των διατιθέμενων δικαιωμάτων προτίμησης από τους δικαιούχους του Προγράμματος 2006, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά Ευρώ 14.920.500 με την έκδοση 2.984.100 νέων μετοχών, (που αντιστοιχούν στο 0,63% του σημερινού αριθμού μετοχών της Τράπεζας), ονομαστικής αξίας ευρώ 5 εκάστη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Μετόχων της 22.6.2005 και 1.6.2006, στο πλαίσιο των αντίστοιχων Προγραμμάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει, σε εφαρμογή ασκηθέντων δικαιωμάτων προαίρεσης, την ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (χωρίς τροποποίηση του καταστατικού της και χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφισταμένων κατά την έκδοση μετόχων, σύμφωνα με το άρθρο 13 Κ.Ν. 2190/1920), την, έναντι καταβολής της αξίας διάθεσής τους, έκδοση και διανομή μετοχών στους δικαιούχους που άσκησαν το δικαίωμά τους, και εν γένει προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη ρύθμιση κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας και την εκτέλεση του Προγράμματος στο πλαίσιο πάντοτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Ενόψει εκτέλεσης των ανωτέρω αποφάσεών του, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη και στις απαραίτητες ενέργειες και εξουσιοδοτήσεις για την έκδοση των πιστοποιητικών δικαιωμάτων προαίρεσης και την εν γένει λειτουργία των θεσπισθέντων Προγραμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v