Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Στόχος οι ΗΠΑ με νέα μονάδα

Στην ενίσχυση της παρουσίας του στην αμερικανική αγορά προχωρά άμεσα ο όμιλος της Πλαστικά Θράκης, με αιχμή του δόρατος τις δύο πρόσφατες εξαγορές του εκεί, της Linq Industrial Fabrics και της Lumite.

Πλαστικά Θράκης: Στόχος οι ΗΠΑ με νέα μονάδα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στην ενίσχυση της παρουσίας του στην αμερικανική αγορά προχωρά άμεσα ο όμιλος της Πλαστικά Θράκης, με αιχμή του δόρατος τις δύο πρόσφατες εξαγορές του εκεί, της Linq Industrial Fabrics και της Lumite.

Παράλληλα, συνεχίζοντας την εσωτερική αναδιάρθρωσή του, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητάς του με επέκταση της παρουσίας του σε τρεις νέες αγορές για τον κλάδο των γεωυφασμάτων.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η ανέγερση μίας νέας παραγωγικής μονάδας στις ΗΠΑ από την Thrace Linq, θυγατρική του ομίλου που εξαγόρασε τη Linq Industrial Fabrics τον περασμένο Μάιο.

Στόχος είναι η Thrace Linq να αποτελέσει τον βασικό άξονα ανάπτυξης του ομίλου στον κλάδο των γεωυφασμάτων, ενώ η Lumite, το 50% της οποίας εξαγοράστηκε τον Ιούνιο από τη Synthetic Holdings Ltd., να αναδειχτεί σε βραχίονα του εμπορικού δικτύου των αγροτικών υφασμάτων του ομίλου στην αμερικανική αγορά.

Η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης εκτιμά ότι θα έχει από τις δύο επενδύσεις της στην Αμερική πωλήσεις ύψους 40 εκατ. δολαρίων ετησίως από το 2008 και εφεξής.

Η στρατηγική για την ανάδειξη της Thrace Linq ως βασικού άξονα ανάπτυξης του ομίλου στον κλάδο των γεωυφασμάτων εστιάζεται στη συνέχιση της παραγωγής των μη υφαντών (non woven), στην πραγματοποίηση επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στα μη υφαντά και στην κάλυψη των αναγκών όσον αφορά στην κατηγορία των υφαντών από τα εργοστάσια του ομίλου στην Ξάνθη και στη Σκοτία.

Εξάλλου, η Lumite θα αξιοποιηθεί για τη διάθεση των προϊόντων του ομίλου για αγροτικές χρήσεις μέσω του δικτύου της και για τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων για αγροτικές και ανθοκομικές χρήσεις.

Ο όμιλος της Πλαστικά Θράκης βασίζει σε τρεις άξονες την περαιτέρω ανάπτυξή του, τους οποίους θεωρεί βασικές προτεραιότητες αυτή τη στιγμή: στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, στην αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο των γεωυφασμάτων και στη γεωγραφική επέκταση σε νέες αγορές, επίσης στον ίδιο κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα, ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω των απευθείας πωλήσεων στους τελικούς χρήστες (end users) με εξαγορά τοπικών παραγωγών και διανομέων στο εξωτερικό από τις Thrace Linq και Lumite.

Ο δεύτερος στόχος θα πραγματοποιηθεί μέσω της λειτουργίας του νέου εργοστασίου που θα ανεγερθεί από την Thrace Linq στις ΗΠΑ, καθώς και από τη νέα γραμμή παραγωγής μη υφαντού γεωυφάσματος στη μονάδα της Ξάνθης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την περαιτέρω γεωγραφική επέκταση, αγορές-στόχοι είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί ότι το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από πωλήσεις του εξωτερικού.

Για τα επενδυτικά σχέδια που θα δρομολογηθούν εντός του 2008 έχει προγραμματιστεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και πλέον.

Ο όμιλος της Πλαστικά Θράκης έχει αποφασίσει την προώθηση εσωτερικής αναδιάρθρωσης και στο πλαίσιο αυτό μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση διά απορρόφησης από την Πλαστικά Θράκης Pack ΑΒΕΕ της Thrace Pack ΑΒΕΕ και της Thratex ΑΒΕΕ.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η πώληση παγίων που δεν χρησιμοποιούνται και ήδη το 2007 πουλήθηκε οικόπεδο 40.468 τ.μ. στην Κλάρα της Ιρλανδίας αντί 3,25 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει συμπεριληφθεί στα κέρδη του α΄ εξαμήνου.

Για το 2008 έχει προγραμματιστεί η πώληση δύο ακόμη οικοπέδων. Το ένα βρίσκεται επίσης στην Κλάρα της Ιρλανδίας, έχει έκταση 24.281 τ.μ. και το εκτιμώμενο τίμημα είναι 2 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο βρίσκεται στο Φόρφαρ της Σκοτίας, έχει έκταση 15.500 τ.μ. και τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 2,2 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία των οικοπέδων αυτών ανέρχεται σε 1,05 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης κατά πάγια τακτική δεν έχει προβεί σε προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης 2007, τα αποτελέσματα ωστόσο θα επιβαρυνθούν με το ποσό των 170.115,38 ευρώ, που προήλθε έπειτα από τον φορολογικό έλεγχο των χρήσεων 2003, 2004 και 2005. Από το ποσό αυτό τα 98.812,15 ευρώ αφορούν στον φόρο εισοδήματος, τα 11.302,93 σε λοιπούς φόρους και τα 60.000,30 ευρώ σε προσαυξήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v