Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία : Πως αποκτά τον πλήρη έλεγχο στο Μητέρα

Πάνω από το 30% στο Μητέρα αποκτά η MIG (κατέχει ήδη σχεδόν 28%) καθώς μέρος των ιατρών μετόχων του Μαιευτηρίου αποφάσισε να μην ανταλλάξει τις μετοχές του με μετοχές Υγεία, αλλά να εξασκήσει το προβλεπόμενο δικαίωμα πώλησής τους στην ΜIG.

Υγεία : Πως αποκτά τον πλήρη έλεγχο στο Μητέρα
Ποσοστό πάνω από 30% στο Μητέρα αποκτά απευθείας η MIG (μέσω της 100% θυγατρικής Marfin Capital που κατέχει ήδη σχεδόν 28%), καθώς μέρος των ιατρών μετόχων του Μαιευτηρίου αποφάσισε να μην ανταλλάξει τις μετοχές του με μετοχές Υγεία, αλλά να εξασκήσει το δικαίωμα πώλησής τους στην ΜIG, δικαίωμα που προβλεπόταν από την απόφαση που έλαβαν οι γενικές συνελεύσεις των Υγεία και Μητέρα.

Το Μητέρα μετά την μικρή αύξηση κεφαλαίου την οποία διενήργησε στις αρχές του έτους ύψους 5,8 εκατ ευρώ διαθέτει σήμερα 36.230.000 μετοχές. Εξ αυτών οι 8,4 εκατ μετοχές ήτοι το 24,83% ελέγχεται άμεσα και έμμεσα από το Υγεία.

Οι γενικές συνελεύσεις των Μητέρα και Υγεία ενέκριναν την απόκτηση ως του 100% του μετοχικού κεφαλαίου του Μητέρα από το Υγεία μέσω αύξησης κεφαλαίου στο δεύτερο με παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης και κάλυψή της από τους μετόχους του Μητέρα με εισφορά σε είδος (μετοχές Μητέρα).

Η σχέση ανταλλαγής που ορίστηκε ήταν 2,2 μετοχές Υγεία για κάθε μια μετοχή Μητέρα ενώ δόθηκε το δικαίωμα σε όσους μετόχους του Μητέρα δεν επιθυμούν να ανταλλάξουν μετοχές να τις πουλήσουν έναντι μετρητών στην MIG.

Τη δυνατότητα των μετρητών δείχνει να επιλέγει μέρος των ιατρών μετόχων των Μητέρα – κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικία – με αποτέλεσμα η MIG να αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει στο τέλος λίγο πάνω από το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Μητέρα.

Κι αυτό καθώς απο τον περασμένο Ιούνιο η Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της Marfin Capital A.E απέκτησε 9.011.073 μετοχές της ιδιωτικής κλινικής ”Μητέρα Α.Ε” που αντιστοιχούν στο 27,87% της εταιρείας έναντι τιμήματος 66,1 εκατ. ευρώ.

Το ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου του Υγεία αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή της το Υγεία εκτιμάται ότι θα ελέγχει περί το 60 με 67% του Μητέρα ενώ η MIG θα διατηρήσει την απευθείας συμμετοχή της.

Σε δεύτερο χρόνο το Υγεία ενδέχεται να εξαγοράσει το ποσοστό της MIG στο Μητέρα και να αποκτήσει έτσι το 98% με 100% του μετοχικού κεφαλαίου του.

Ακόμη όμως και με το 60 με 67% το Υγεία θα ενοποιεί πλήρως το Μητέρα ενώ μέχρι σήμερα εμφανίζει τα έσοδα που εισπράττει από τα μερίσματα είτε απευθείας είτε μέσω της Μητέρα Συμμετοχών.

Ταυτόχρονα με την έγκριση του ενημερωτικού θα εγκριθούν και το Μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 300.015.000 ευρώ καθώς και το κοινό ομολογιακό ύψους 200 εκατ ευρώ. Το μετατρέψιμο ομολογιακό διαιρείται σε 66.670.000 ομολογίες με τιμή μετατροπής τα 4,5 ευρώ και σχέση 1 ομολογία προς 1 μία μετοχή με δυνατότητα μετατροπής μετά την πάροδο τριών μηνών από την έκδοσή του και εν συνεχεία ανά τρίμηνο.

Με κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ το Υγεία θα έχει πλέον την δυνατότητα να επιταχύνει το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο. Σημειώνεται ότι η βασική του μέτοχος MIG έχει δηλώσει ότι στόχος αποτελεί η επένδυση 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στην Ν. Α Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο ενώ κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας στο Λονδίνο ειπώθηκε ότι στόχο αποτελεί και η ενίσχυση της παρουσίας της στον τομέα των υπηρεσιών διάγνωσης (πρωτοβάθμια υγεία).

Χρ. Κίτσιος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v