Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Επιθετική ανάπτυξη… ολοταχώς

Στην πρόθεση του ομίλου Marfin να συνεχίσει την ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς απέδωσε ο κ. Α. Βγενόπουλος την ενίσχυση των ποσοστών του Dubai F.G., διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος έχει πλέον ρόλο top executive. Οι στόχοι για επιχειρηματική πρωτοκαθεδρία στη ΝΑ. Ευρώπη. Τι είπε για τον ΟΤΕ και τα επόμενα σχέδια ΜΡΒ και MIG.

Marfin: Επιθετική ανάπτυξη… ολοταχώς
Η αναζήτηση μιας καινούργιας μετοχικής σύνθεσης προκειμένου ο όμιλος Marfin να μην περιοριστεί απλώς στη διαχείριση των μέχρι τώρα αποκτημάτων του, αλλά να συνεχίσει να αναπτύσσεται με εξίσου ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ήταν μονόδρομος, ανέφερε προ ολίγου ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, εξηγώντας τις μετοχικές ανακατατάξεις που θα καταστήσουν πλέον το Dubai Financial Group αδιαμφισβήτητο μεγαλομέτοχο τόσο στη Marfin Popular Bank όσο και στη Marfin Investment Group.

Μιλώντας συνολικά για τον όμιλο Marfin, ο κ. Βγενόπουλος διευκρίνισε ότι ανεβάζουν τον πήχη στη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου ομίλου σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, με παγκόσμια δραστηριότητα και πρωτοκαθεδρία στη ΝΑ. Ευρώπη.

Ειδικότερα για τη Marfin Popular Bank, είπε ότι θα συζητηθεί νέα στρατηγική κατόπιν των μετοχικών εξελίξεων, ενώ θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Soud Ba’alawy, σύμφωνα με τις οποίες στόχος για την ΜΡΒ είναι να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ. Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει τίποτα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα κοιτάξουν τραπεζικές εξαγορές στην Ελλάδα.

Ο ίδιος είπε ότι όπως τόσα χρόνια έτσι και με τη νέα κατάσταση η παραμονή του στη θέση αυτή βρίσκεται στην κρίση των μεγαλομετόχων, ενώ διευκρίνισε ότι στη διοικητική πυραμίδα τόσο της MIG όσο και της ΜΡΒ αναμένεται να αυξηθεί η παρουσία εκπροσώπων από πλευράς Dubai.

Επίσης πρόσθεσε ότι με τις μεταβολές που έρχονται ο ίδιος είναι πλέον top executive και στην ομάδα του Dubai, με ”εντολή” για μια 5ετία πρώτoν να συνεχίσει την ”επιθετική”-δυναμική ανάπτυξη του ομίλου και δεύτερον να επιλέξει και να παρακολουθήσει τα πρόσωπα της διαδοχής του στα διοικητικά σχήματα στα οποία μετέχει.

Στο θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Βγενόπουλος αποκάλυψε ότι η MIG πρόκειται να εξουσιοδοτήσει τον κ. Βουρλούμη στην επικείμενη γενική συνέλευση που εξετάζει το θέμα των προνομιούχων μετοχών, αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε κόντρα με τη διοίκηση του ΟΤΕ ή με τον μεγαλομέτοχο, δηλαδή την κυβέρνηση, και τόνισε ότι ο όμιλος Marfin αναγνωρίζει την κυρίαρχη θέση της κυβέρνησης, ιδίως σε θέματα εθνικής ασφάλειας και ευαισθησίας απέναντι στους εργαζομένους, ενώ όσον αφορά στη συμμετοχή στον ΟΤΕ, δήλωσε ότι το ποσοστό της είναι λίγο μικρότερο από 15%.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόση δύναμη πυρός απομένει στη MIG, ο κ. Βγενόπουλος διευκρίνισε ότι έχουν δαπανηθεί σε επενδύσεις περίπου 4,1 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου απομένουν ακόμη 6,9 δισ. ευρώ, καθώς το άθροισμα των ιδίων κεφαλαίων και των διασφαλισμένων γραμμών χρηματοδότησης της MIG ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, έναντι της δυνατότητάς της για 15 δισ. ευρώ που δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι η τρέχουσα συγκυρία στις αγορές και ιδίως οι δυσκολίες σε θέματα ρευστότητας που έχουν εμφανιστεί διευκολύνουν την επίτευξη υψηλών αποδόσεων από πλευράς της, καθώς ειδικά στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί παίκτες με μεγάλη ρευστότητα.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο των επόμενων επενδύσεων της MIG, διευκρίνισε ότι οι μεγάλες κινήσεις στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί και πως έπονται επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί και η αξία των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν ήδη αποκτηθεί από αυτήν.

Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο-κλειδί που θα έχει στο εξής ο κ. Αντρέ Μονέτα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Dubai Financial και πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Unicredito στην υλοποίηση των σχεδίων του ομίλου, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς στη Unicredito ο κ. Μονέτα ήταν υπεύθυνος για δραστηριότητες που αριθμούσαν 66.000 εργαζομένους και 100 δισ. ευρώ σε assets.

*** Δήλωση Α. Βγενόπουλου

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ιδρυτικός μέτοχος της MARFIN POPULAR BANK και της MARFIN INVESTMENT GROUP, έκανε μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες δηλώσεις:

”Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε πολύ υπερήφανοι για την πορεία της MARFIN μέχρι σήμερα. Ξεκινήσαμε πριν από 10 περίπου χρόνια με κεφάλαιο 600.000 ευρώ και δημιουργήσαμε τον μεγαλύτερο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του ελλαδικού χώρου, με συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 14 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος αυτός σήμερα κλείνει και ανοίγει ένας καινούργιος με στόχο να καταστεί πλέον η MARFIN ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους ομίλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος μπορεί να επιτευχθεί λόγω της δυναμικής του ομίλου μας, της ποιότητας των στελεχών μας και της συνεργασίας και υποστήριξης του Dubai.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τους μετόχους του ομίλου για την υποστήριξη που μας παρέχουν δέκα χρόνια τώρα και κυρίως τα στελέχη και το προσωπικό μας. Χωρίς αυτούς το όνειρο δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα”.

* Διαβάστε στη δεξιά στήλη τις τεχνικές λεπτομέρειες για την αύξηση της συμμετοχής του Dubai Financial Group στη Marfin Popular Bank και τη MIG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v